Σπεύδει ναυτική δύναμη του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο για το προσφυγικό

natoΜετά την ολοκλήρωση της συνόδου των υπουργών Αμυνας του Συμμαχίας στις Βρυξέλλες,ο γενικός γραμματέας της Ατλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ,ανακοίνωσε ότι η ναυτική δύναμη του ΝΑΤΟ θα κατευθυνθεί χωρίς καθυστέρηση προς το  Αιγαίο,έπειτα από σχετικό αίτημα της Γερμανίας, της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να υποστηρίξει και να συμμετάσχει σε μία ναυτική επιχείρηση παρακολούθησης στο Αιγαίο για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, ανακοίνωσε ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Αστον Κάρτερ, μετά την ολοκλήρωση της συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

“Το ΝΑΤΟ και όλες οι πλευρές που συμμετείχαν στις συνομιλίες σήμερα το πρωί εξέφρασαν τη βούληση του ΝΑΤΟ να υποστηρίξει και να συμμετάσχει στην επιχείρηση αυτή”, δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Αμυνας.

Από την πλευρά της, η υπουργός Αμυνας της Γερμανίας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό πρακτορείο, ότι το ΝΑΤΟ συμφώνησε για τη ναυτική επιχείρηση στο Αιγαίο για την παρακολούθηση των προσφυγικών ροών και την αντιμετώπιση των διακινητών και πρόσθεσε ότι η νατοϊκή επιχείρηση πρέπει να αρχίσει το συντομότερο δυνατόν.

«Είναι σημαντικό τώρα να δράσουμε με ταχύτητα», δήλωσε η γερμανίδα υπουργός Αμυνας. Θα είναι η πρώτη φορά που το ΝΑΤΟ, αμυντικός στρατιωτικός οργανισμός, ο οποίος μέχρι σήμερα είχε αρνηθεί να εμπλακεί στην χειρότερη προσφυγική κρίση που γνωρίζει η Ευρώπη από το 1945, πραγματοποιεί τέτοια επιχείρηση παρακολούθησης.

Άλλωστε,νωρίτερα όπως ανέφερε  κυβερνητική πηγή που βρέθηκε στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ,η ελληνική πλευρά δηλώνει σύμφωνη  με την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στις προσπάθειες μείωσης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, με προϋπόθεση το σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας.

Η Ελλάδα ζήτησε από το ΝΑΤΟ την εξαίρεση της Τουρκίας και της Ελλάδας από τη διοίκηση της επιχείρησης και τη διατήρηση προς το παρόν της Γερμανίας σε αυτή τη θέση.

Π. Καμμένος:Oι νατοϊκές δυνάμεις θα αναπτυχθούν στην ακτογραμμή της Τουρκίας 

Η συμφωνία του ΝΑΤΟ «αλλάζει εντελώς τα πράγματα όσον αφορά το θέμα της μετανάστευσης», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, λίγο μετά τη λήξη της υπουργικής συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Ο Π. Καμμένος τόνισε ότι η Ελλάδα σε συνεργασία με τη Γερμανία, αλλά και με άλλες χώρες μέλη του ΝΑΤΟ κατάφεραν, με σκληρές διαπραγματεύσεις των τελευταίων 24 ωρών, να έχουν τη σύμφωνη γνώμη όλων των χωρών μελών του ΝΑΤΟ «σε μια συμφωνία που θα λύσει οριστικά το θέμα της μετανάστευσης».

«Η Ελλάδα μέχρι τώρα έχει πληρώσει πάρα πολύ ακριβά και εν μέσω οικονομικής κρίσης το μεταναστευτικό, δυσανάλογα προς τις άλλες χώρες της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Όπως εξήγησε ο ίδιος, η σημερινή απόφαση του ΝΑΤΟ διασφαλίζει ότι οι νατοϊκές δυνάμεις, οι οποίες θα αναπτυχθούν στο Αιγαίο -στην ακτογραμμή της Τουρκίας-, θα διασφαλίσουν ότι οι μετανάστες που θα συλλαμβάνονται θα επιστρέφουν άμεσα πίσω στην Τουρκία.

Επιπλέον, ο Π. Καμμένος επισήμανε ότι στην κοινή δήλωση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, γίνεται απόλυτα ξεκάθαρο ότι ο σκοπός της νατοϊκής δύναμης στο Αιγαίο, είναι να σταματήσει η εγκληματική συμμορία και οι ενέργειες αυτών που διακινούν ανθρώπους. «Πληρώσαμε μέχρι τώρα με την απώλεια δέκα χιλιάδων παιδιών, με χιλιάδες νεκρούς», ανέφερε ο υπουργός.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα