Δημοσιεύθηκε στις: Δε, Φεβ 8th, 2016

Ρ.Σβίγκου:Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται και αναζητά δίκαιες λύσεις-Είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο

Αποσπάσματα συνέντευξης της Εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ στο «Κόκκινο 105,5» (Μπ. Αγρολάμπος)ΡΑΝΙΑ-ΣΒΙΓΚΟΥ-450x270

Έχουμε δύο διαφορετικής τάξεως εστίες, αλλά και οι δύο προκαλούν πολύ μεγάλες εντάσεις. Το ένα είναι τα μπλόκα με το αγροτικό. Τι μπορεί να γίνει μέσα σ΄ αυτό το πλαίσιο;
Oι αγρότες έχουν δίκαια αιτήματα, τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου, μετά από πέντε χρόνια οικονομικής κρίσης, είναι γνωστά και πρέπει να λυθούν. Και η κυβέρνηση έχει δείξει ότι και στο ζήτημα των κοινοτικών ενισχύσεων και στο ζήτημα των συνεταιρισμών και στο ζήτημα της αναδιάταξης του αγροδιατροφικού τομέα συνολικά έχει ένα συγκεκριμένο σχεδιασμό τον οποίον θα πρέπει και ο αγροτικός κόσμος να τον αξιολογήσει.
Δεν θέλω να ταυτίσω τον αγροτικό κόσμο –και νομίζω δεν ταυτίζεται ο αγροτικός κόσμος με ακραία στοιχεία που έχουν διεισδύσει στα μπλόκα. Αυτά όμως πρέπει να απομονωθούν και να ξεκινήσει ένας εξαντλητικός διάλογος, με βάση όμως τα πραγματικά δεδομένα της κυβερνητικής πρότασης για το ασφαλιστικό και στη βάση συγκεκριμένων προτάσεων για την επίλυση των προβλημάτων του αγροτικού κόσμου..
Πάντως διάλογος από την άλλη πλευρά, όταν ακούγεται ότι οι αγρότες βάζουν σε αμφιβολίες την κυβέρνηση και η κυρία Χρυσοβελώνη θεωρεί ότι σκοπό έχουν να ανατρέψουν την κυβέρνηση, αυτό εκ των πραγμάτων, εκ προοιμίου δημιουργεί ένα ζήτημα…. Βέβαια  δεν αμφιβάλω ο καθένας έχει την άποψή του και καλά κάνει…
Είναι ζήτημα όπως είπατε κι εσείς πριν ότι απορρίφθηκε και η πρόσκληση από τη Βουλή για συζήτηση σε διακομματικό επίπεδο. Επίσης, αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση είναι στο πλαίσιο μιας πολύ σκληρής διαπραγμάτευσης με τους δανειστές. Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται και αναζητά δίκαιες λύσεις μέσα σε ένα πολύ ασφυκτικό περιβάλλον και μέσα σε δυσκολίες οι οποίες είναι απόρροια της άσκησης πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων και αυτό είναι κάτι που το γνωρίζουν πρώτα και κύρια οι ίδιοι οι αγρότες.
Εμείς διαπραγματευόμαστε, λοιπόν, για δίκαιες λύσεις.  Είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο. Γνωρίζουμε να ξεχωρίζουμε ότι είναι άλλο πράγμα οι διεκδικήσεις, οι δυναμικές διεκδικήσεις απέναντι στην κυβέρνηση στα μπλόκα, στις συγκεντρώσεις, στις κινητοποιήσεις, είναι άλλο πράγμα οι επιθέσεις σε γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ ή σε εκδηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ..
Κατανοητό απολύτως αυτό.. Να σας πάω και στο άλλο θέμα που προκαλεί αντιδράσεις. Είναι αυτές οι τοπικές αντιδράσεις, στις οποίες όμως βλέπουμε ότι υπάρχει πολύ μεγάλη ένταση και ταυτοχρόνως είδαμε σήμερα στον Σχιστό να συγκεντρώνονται για το προσφυγικό και οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής να στέλνουν μήνυμα ότι πρέπει να σταματήσει αυτή η προσπάθεια για να γίνουν hot spots σε κέντρα φιλοξενίας.. Εκεί τι γίνεται; Γιατί πραγματικά είναι ένα  ένα άλλο πεδίο πολύ μεγάλης σύγκρουσης..
Σε  κάθε περίπτωση θα πρέπει να εξαντλείται κάθε περιθώριο διαλόγου με τις τοπικές κοινωνίες και τους φορείς της αυτοδιοίκησης και θα πρέπει να λαμβάνεται κάθε μέριμνα για να ,μην υπάρξει καμία αρνητική επίπτωση στις τοπικές κοινωνίες από τους χώρους υποδοχής. Αυτό είναι κάτι το οποίο το έχει εξηγήσει η κυβέρνηση και έχει αναλύσει τις λεπτομέρειες των κέντρων υποδοχής και δεν αφήνει καμία αμφιβολία στο ότι αυτός είναι ο σχεδιασμός και αυτό είναι που θα υλοποιηθεί.
Αυτή τη στιγμή όμως ξεδιπλώνονται, εκτός από ένα τεράστιο κύμα παραπληροφόρησης, και ακραίες φωνές μισαλλοδοξίας και ρατσισμού στις τοπικές κοινωνίες, οι οποίες βασίζονται σ΄ αυτή την παραφιλολογία η οποία έχει στηθεί γύρω από τα κέντρα υποδοχής.
Και απέναντι σ΄ αυτές τις φωνές πρέπει να σταθούμε όλοι απέναντι. Και μιλώ για τα κόμματα, μιλώ για την Αριστερά, για το κίνημα υπεράσπισης των δικαιωμάτων των προσφύγων, ανεξάρτητα από τις διαφωνίες που μπορεί να υπάρχουν με την κυβερνητική πολιτική. Θα πρέπει να στηριχτούν οι ανοιχτοί χώροι υποδοχής των προσφύγων και θα πρέπει επίσης να στηριχτούν κι εκείνες οι φωνές στην αυτοδιοίκηση οι οποίες έχουν στείλει μήνυμα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης, όπως είναι, για παράδειγμα, ο δήμαρχος Περάματος ο κ. Λαγουδάκης, όπως είναι ο δήμαρχος Λέσβου ο κ.Γαληνός.
Και βέβαια θα πρέπει να μην  χάσουμε τη μεγάλη εικόνα που είναι αυτό το τεράστιο κίνημα αλληλεγγύης των ανθρώπων στα νησιά που υποδέχτηκαν τους πρόσφυγες με όλα τα μέσα που διέθεταν και συνεχίζουν να δείχνουν και την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά τους.

Και ένα τελευταίο πεδίο έντασης.. Θα σας πάω και σ΄ αυτό. Είναι το θέμα των μετακλητών. Προστίθενται καθημερινά δημοσιεύματα, προστίθενται όμως και αντιπαραθέσεις σε όλα τα πεδία και στη Βουλή μεθαύριο είναι δύο ερωτήσεις, αν δεν κάνω λάθος, από τη Ν.Δ. και από το Ποτάμι. Θα ήθελα ένα σχόλιο και σ΄ αυτό το θέμα πώς κλείνει. Γιατί πραγματικά μερικές φορές οι εντυπώσεις είναι χειρότερες και από την ουσία.
Εμείς με ουσία απαντάμε και δεν απαντάμε στη λάσπη με λάσπη, απαντάμε με στοιχεία. Απαντήσαμε και στη Βουλή και το έχουμε κάνει και με τοποθέτηση επίσημη του πρωθυπουργού και με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών σχετικά, κατ΄ αρχήν με τον αριθμό των μετακλητών υπαλλήλων και με τις αμοιβές τους και πώς μειώθηκαν επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και πώς προσπαθήσαμε να βάλουμε τάξη σε μια χαώδη κατάσταση, όπου ο κ. Μητσοτάκης είχε 51 μετακλητούς υπαλλήλους, όταν σήμερα ο κ. Βερναρδάκης έχει 2, όταν τον Δεκέμβρη του 2014  ήταν 1200 μετακλητοί και σήμερα είναι γύρω στα 640 άτομα.. Οπότε προσπαθήσαμε από την πρώτη στιγμή να απαντήσουμε με στοιχεία…

Αυτές στο νομικό πεδίο είναι νόμιμες, είναι σύννομες.. Υπάρχει ένα θεσμικό πλαίσιο…
…Προσπαθήσαμε να απαντήσουμε και στο τι ακριβώς αφορούν αυτές οι θέσεις των μετακλητών υπαλλήλων, που σε καμία περίπτωση δεν αφορούν διορισμούς στο δημόσιο, αλλά πρόκειται για προσωρινές πολιτικές θέσεις άμεσα συναρτημένες με την πολιτική που θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση και άμεσα συναρτημένες με τις επιλογές του εκάστοτε υπουργού, αφού κι αυτοί οι υπάλληλοι αποχωρούν από την εργασία τους μόλις αποχωρήσει ο υπουργός.
Από κει και πέρα η απάντηση σε αυτά τα στοιχεία ήταν η συνέχιση της λάσπης και της χυδαιότητας, η οποία ενδεχομένως περνάει και σε ένα άλλο επίπεδο. Κι εγώ προσωπικά δέχθηκα μια τέτοιου είδους επίθεση, η οποία όμως δεν θεωρώ ότι έχει σαν στόχο εμένα προσωπικά. Ο στόχος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι η κυβέρνηση, είναι η πολιτική μας πρόταση, είναι να δείξουν ότι «όλοι είμαστε ίδιοι» κι ότι συνεχίζουμε αυτά που έκαναν εκείνοι να τα κάνουμε κι εμείς. Σ΄ αυτό το πλαίσιο υπάρχει μια οργανωμένη προσπάθεια συγκεκριμένων κύκλων…

Δεν είναι αναμενόμενο αυτό όμως;
Αυτό που δεν είναι αναμενόμενο και ξεπερνάει κάθε όριο είναι οι μέθοδοι κιτρινισμού και χυδαιότητας, οι οποίες προσβάλλουν στο πέρασμά τους και προσωπικότητες και υπολήψεις. Αλλά αυτό που επίσης προκαλεί εντύπωση είναι και η συλλογή τέτοιων στοιχείων κιτρινισμού, το πώς διαστρεβλώνονται αυτά τα στοιχεία και  μέσω ποιών καναλιών επικοινωνίας διοχετεύονται σε εφημερίδες και sites, τα οποία δεν σέβονται βέβαια καμία δημοσιογραφική δεοντολογία όταν τα δημοσιεύουν. Τέλος πάντων, αυτό μπορεί να είναι και ερώτημα στο οποίο θα πρέπει να απαντήσει και η δικαιοσύνη. Αλλά εγώ θέλω να σταθώ στο πολιτικό κομμάτι.
Και το πολιτικό είναι ότι εμείς απαντάμε στην αθλιότητα συλλογικά, απαντάμε με αποφασιστικότητα, απαντάμε με βάση συγκεκριμένα στοιχεία στα οποία ακόμα περιμένουμε να απαντήσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και βέβαια απαντάμε στο πώς οραματιζόμαστε το κράτος, με το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, το οποίο έρχεται να δώσει ένα τέλος στο κομματικό κράτος το οποίο είχαν δομήσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις και με τα ρουσφέτια και με τις επιλογές του διορισμού ημετέρων, ακριβώς επειδή θεωρούμε ότι η μεταρρύθμιση του κράτους αποτελεί το « Α και το Ω» της μεταρρυθμιστικής τομής που θέλουμε να αφήσουμε ως κυβέρνηση και ως ΣΥΡΙΖΑ.

Για τον αρθρογράφο

.made by gleo