Διαπραγματεύσεις-«Παράλληλο Πρόγραμμα» και αγρότες

euro-evro-evrozoni

Ολοκληρώθηκε χθες η πρώτη φάση της αξιολόγησης του προγράμματος οικονομικής πολιτικής με τους Θεσμούς στην Αθήνα.Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών,Ευκλείδη Τσακαλώτο,  στη συνάντηση των εκπροσώπων των δανειστών και του οικονομικού επιτελείου, υπήρξαν σημεία σύγκλισης και άλλα στα οποία χρειάζεται περισσότερη πρόοδος.

Ειδικότερα και σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, όλες οι πλευρές κατανοούν ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία σε εύλογο χρόνο.

«Καταγράψαμε σημεία σύγκλισης και αυτά στα οποία χρειάζεται περισσότερη πρόοδος σε τεχνικό ή πολιτικό επίπεδο» σημείωσε, ενώ επισήμανε πως και στον φόρο εισοδήματος και στο ασφαλιστικό υπάρχει συμφωνία στη βασική αρχιτεκτονική.Έχουμε κάθε προσδοκία ότι θα επιστρέψουν περίπου στο χρονοδιάγραμμα που ξέρετε, ώστε να μπει η διαπραγμάτευση στην τελευταία φάση», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών. και πρόσθεσε ότι «και οι εκπρόσωποι θέλουν να συζητήσουν μεταξύ τους, αλλά παραμένει ως ορόσημο η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης στο τέλος Φεβρουαρίου».

Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, οι εκπρόσωποι των θεσμών «καταλαβαίνουν τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης να μη μειωθούν οι συντάξεις».

Αν με ρωτούσατε – είπε- «είμαι πιο ευχαριστημένος σήμερα σε σχέση με την πρώτη μέρα».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τα δημοσιονομικά είπε ότι θα υπάρξουν συζητήσεις και για αυτά.

Στο ασφαλιστικό, πάντως, τα περισσότερα θέματα – και κυρίως η πρόβλεψη εισοδηματικών κριτηρίων για τη χορήγηση της εθνικής σύνταξης αλλά και η αύξηση των ελάχιστων χρόνων από τα 15 στα 20- παραμένουν ανοιχτά, όπως προέκυψε από τη συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου με το κουαρτέτο τις προηγούμενες μέρες.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, δεν ετέθη σε κανένα σημείο θέμα μείωσης συντάξεων ενώ τις επόμενες μέρες θα συνεχιστεί η επεξεργασία των σεναρίων με τα τεχνικά κλιμάκια.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες λοιπόν,η κυβέρνηση βγάζει ξανά από το συρτάρι το «παράλληλο πρόγραμμα» το οποίο είχε «τοποθετήσει» στα μέσα Δεκεμβρίου ύστερα από τις σφοδρές αντιδράσεις των δανειστών , και προκειμένου να εκταμιευθεί η δόση του 1 δις ευρώ, και το επαναφέρει στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές προς επεξεργασία και συζήτηση την ερχόμενη εβδομάδα.Αυτή η προσπάθεια είναι και το μεγάλο στοίχημα,καθώς είναι και ένα σημαντικό βήμα προς την εφαρμογή ενός μέρους της πολιτικής της που θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση.

Την ίδια στιγμή,οι κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα συνεχίζονται με τους αγρότες να κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους εναντίον της πρότασης της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό και με τα τρακτέρ της αντίδρασης των αγροτών να φράζουν ήδη τις κεντρικές αρτηρίες της χώρας.

Έτσι λοιπόν μέσα σε αυτό το πολεμικό κλίμα που συνιστούν οι διαπραγματεύσεις,το παράλληλο πρόγραμμα και οι αγρότες, μένει να δούμε τι αποτελέσματα θα υπάρξουν και αν τελικά όλοι οι παραπάνω παράγοντες θα καταφέρουν να «συντονιστούν» σε μια από τις δυσκολότερες στιγμές για τη χώρα.

 

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα