N.Βούτσης:«Δεν υπάρχει καμία δέσμευση για τηλεοπτική άδεια, ούτε σε Έλληνα, ούτε σε Τούρκο»

NIKOSVOUTSISΆκαρπη αποδείχτηκε  ακόμη μια προσπάθεια της κυβέρνησης να προχωρήσει στη σύνθεση του ΕΣΡ καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης επέμειναν στις θέσεις τους ότι οι αρμοδιότητες για τον αριθμό των τηλεοπτικών καναλιών και η διαδικασία αδειοδότησης πρέπει να παραμείνει στην ανεξάρτητη αρχή.

Την εισήγηση του προέδρου της Βουλής για την επιλογή των μελών του ΕΣΡ υπερψήφισαν τα 12 μέλη της Διάσκεψης των Προέδρων από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛΛ. ενώ την καταψήφισαν Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων.

ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή δήλωσαν παρών ενώ από την ψηφοφορία απουσίαζαν ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης και ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης.

Στη μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων για τον καθορισμό των τηλεοπτικών αδειών στο ΕΣΡ επέμεναν Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων καταλογίζοντας στην κυβέρνηση πολιτικές σκοπιμότητες.

Αντιδράσεις των κομμάτων

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης έκανε λόγο για προσπάθεια πολιτικής θολούρας και τόνισε ότι το θέμα που πρέπει από όλους να εξεταστεί είναι η βιωσιμότητα των τηλεοπτικών καναλιών.

Διέψευσε κατηγορηματικά ότι η κυβέρνηση συζητά ήδη με ορισμένους που ενδιαφέρονται να πάρουν τηλεοπτική άδεια αλλά και ότι έχει υποσχεθεί ήδη σε Τούρκο επιχειρηματία.

«Είναι προφανές πως θα μείνουν κανάλια χωρίς ειδησεογραφική άδεια. Θα μπορούν όμως να γίνουν συγχωνεύσεις, θα υπάρξουν θεματικές άδειες. Μπορεί επίσης να προκύψουν μεγαλύτερα κανάλια από τα μεγάλα», είπε με νόημα ο πρόεδρος της Βουλής.

«Υπάρχει δέσμια συνταγματική αρμοδιότητα του ΕΣΡ στη διαδικασία και αυτό δεν μπορούμε να το υπερβούμε. Εμείς δεν συναινούμε στην πρότασή σας», επεσήμανε ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Νίκος Δένδιας, που ωστόσο διευκρίνισε ότι το κόμμα του θέλει να γίνει η διαγωνιστική διαδικασία.

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Λοβέρδος, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «διαπραγματεύεται αδιαφανώς με επίδοξους τηλεοπτικούς αδειούχους».

«Γιατί δεν κάνετε ρύθμιση χρεών αν δεν είναι βιώσιμα τα κανάλια; Και ας κλείσουν μετά από μόνα τους αν δεν μπορούν να ανταποκριθούν», επεσήμανε ο εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων Μάριος Γεωργιάδης.

«Για θηριώδη παντοδυναμία του τηλεοπτικού συστήματος», μίλησε ο εκπρόσωπος των ΑΝ.ΕΛΛ., Θανάσης Παπαχριστόπουλος, και τόνισε ότι είναι θέμα ηθικής τάξης να μπουν κανόνες.

«Ούτε ο αριθμός των τηλεοπτικών αδειών ούτε οι αντικειμενικές αξίες είναι πολιτικά ζητήματα. Ποιος πολιτικός θα πάρει την ευθύνη; Εμείς μπορούμε να ορίσουμε μόνο τις προϋποθέσεις και το ΕΣΡ θα αποφασίζει», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης.

Το Ποτάμι κατέθεσε και πρόταση με συγκεκριμένα πρόσωπα που θα μπορούσαν να στελεχώσουν το ΕΣΡ, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει η Ανεξάρτητη Αρχή να εκπροσωπείται από επιστήμονες και γνώστες των ραδιοτηλεοπτικών μέσων.

Η πρόταση περιελάμβανε τους: Δήμητρα Παπαδοπούλου (πρώην μέλος ΕΣΡ), Πόπη Διαμαντάκου (δημοσιογράφος με ειδίκευση την τηλεόραση), Κώστας Τσακίρης (πρώην διευθυντής τεχνικών υπηρεσιών της ΕΡΤ), Αθανάσιος Παπαϊωάννου (νομικός, πρώην γενικός γραμματέας της Βουλής), Κώστας Κουτσομύτης (σκηνοθέτης), Ιωάννης Σκαρπέλος (καθηγητής στο τμήμα ΜΜΕ Παντείου) καθώς και τα τρία πρόσωπα που είχε προτείνει και ο πρόεδρος της Βουλής, τους: Λαοκράτη Βάσση (είχε διατελέσει μέλος του ΕΣΡ), Γιάννη Τζανεττάκο (δημοσιογράφο) και Λίλιαν Μήτρου (καθηγήτρια Πανεπιστημίου).

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα