Δημοσιεύθηκε στις: Δε, Φεβ 1st, 2016

Νοβότνι:Aνησυχία στην Ευρώπη για την οικονομία της Κίνας

novotni

O Έβαλντ Νοβότνι, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας,δήλωσε ότι η παγκόσμια οικονομία παραμένει σε τροχιά μέτριας ανάκαμψης, αλλά η επιβράδυνση της Κίνας προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία, καθώς αυξάνει τον κίνδυνο να επιστρέψει η κρίση στα ανεπτυγμένα κράτη.

Ο Νοβόντι  που είναι επίσης επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας,είπε ότι η ανάπτυξη της Κίνας, αν και φαίνεται να διατηρεί υψηλούς ρυθμούς, είναι «ισχνή» σε σχέση με τις κοινωνικές και δημογραφικές προκλήσεις και ο μετασχηματισμός της θα πλήξει τους εμπορικούς της εταίρους βραχυπρόθεσμα.

«Το πιο επείγον ζήτημα εδώ είναι η χρηματοοικονομική αστάθεια και η οικονομική αδυναμία σε διάφορες οικονομίες αναδυόμενων αγορών», δήλωσε ο Νοβότνι σε συνέδριο στη Βουδαπέστη. «Οι πρόσφατες εξελίξεις στην Κίνα από τον περασμένο χρόνο, -την μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου σε όρους ΑΕΠ βάσει της ισοτιμίας της αγοραστικής δύναμης – προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία».

Παράλληλα,ο Νοβότνι είπε ότι η Ευρώπη διαδραματίζει ρόλο στην επιδείνωση των δυσκολιών της Κίνας, καθώς και η ευρωζώνη δεν καταφέρνει να κάνει αυτό που της αναλογεί για να ενισχύσει την παγκόσμια ανάπτυξη.

«Με άλλα λόγια, οι αναδυόμενες αγορές τώρα φέρνουν την κρίση πίσω σε εμάς – και ταυτόχρονα μας θυμίζουν την αλληλεξάρτηση στην παγκόσμια οικονομία», επισήμανε ο Νοβότνι.

Για τον αρθρογράφο

.made by gleo