Γάλλος ΥΠΟΙΚ:Το θέμα του χρέους θα πρέπει να τεθεί άμεσα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

μισελσαπενΣε συνέντευξη που παραχώρησε στην “Καθημερινή της Κυριακής”,ο  Γάλλος ΥΠΟΙΚ  Μισέλ Σαπέν,ανέφερε ότη ι Ελλάδα πρέπει να βάλει σε μια τάξη τα δημόσια οικονομικά της και να μεταρρυθμίσει τη δημόσια διοίκηση της χώρας, ώστε να επιτρέψει μια δίκαιη επιβολή και είσπραξη φόρων,ενώ παράλληλα τόνισε ότι  “με λίγα λόγια, ό,τι συμφωνήθηκε τον προηγούμενο Ιούλιο συνιστά μια αναγκαιότητα για την Ελλάδα”.

Σε συνέχεια της συμφωνίας του Ιουλίου, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών αναφέρει ότι τα μέλη της ευρωζώνης από κοινού δεσμεύτηκαν έναντι της Ελλάδας για ελάφρυνση του χρέους, οπότε το θέμα αυτό θα πρέπει το συντομότερο δυνατόν να τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Όπως δηλώνει χαρακτηριστικά, “είναι εξαιρετικά σημαντικό για την γενική αποκατάσταση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της Ελλάδας”.

Ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ θεωρεί ότι η Ελλάδα έχει αναλάβει δεσμεύσεις για την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού της συστήματος, όμως “σε κάθε πρόγραμμα υπάρχει περιθώριο για διαπραγματεύσεις, για ευελιξία, μια δυνατότητα προσαρμογής στις οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες των εν λόγω χωρών”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Μπροστά στην πιθανότητα μιας νέας εμπλοκής της διαπραγμάτευσης ανάμεσα στην Ελλάδα και τους θεσμούς (ως μια επανάληψη του καλοκαιριού), ο Γάλλος αξιωματούχος, δηλώνει ότι τον Ιούλιο “το σθένος της Ευρώπης τέθηκε σε δοκιμασία”, καθώς βιώσαμε μια κατάσταση “που έμοιαζε με δράμα”.

“Δεν επιθυμώ νευρικές κρίσεις, τις οποίες θεωρώ απολύτως άχρηστες και εκτός θέματος. Μπορεί να υπάρχουν στιγμές έντασης, σκληρές διαπραγματεύσεις, εξήρθαμε όμως από την περίοδο της υστερίας. Σήμερα βρισκόμαστε στην πιο γαλήνια δυνατή εφαρμογή της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου. Δεν επιθυμώ να έχουν διάρκεια αυτές οι καταστάσεις”.

Αυτά αναφέρει ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ, οποίος παράλληλα δηλώνει ότι η γαλλική θέση είναι ότι όσο πιο σύντομα ολοκληρωθεί η πρώτη επανεξέταση, τόσο πιο γρήγορα θα αντιμετωπιστεί το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους, κάτι που θα αποτελέσει θετική εξέλιξη τόσο για την Ελλάδα, όσο και την ευρωζώνη.

 

Σχετικά Νέα