Αξιωματούχος του ΟΗΕ:Νέο «ναδίρ» με την πρόταση εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν

ref2_1Σε άρθρο του στον βρετανικό Observer,ο ειδικός εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ για τη μετανάστευση Πίτερ Σάδερλαντ,στρέφει τα βέλη του  στη ΕΕ .

Συγκεκριμένα,στο άρθρο του αναφέρει ότι η συζήτηση για το προσφυγικό στην Ευρώπη έφτασε σε νέο «ναδίρ» με την πρόταση εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν και σημειώνει ότι η ιδέα είναι απάνθρωπη και αποτελεί μεγάλη παραβίαση των βασικών ευρωπαϊκών αρχών.Ο Σάδερλαντ αναφέρει ότι η πρόταση αυτή θα αποβεί πολύ πιο δαπανηρή από την εναλλακτική της, δηλαδή μία πραγματικά κοινή ευρωπαϊκή πολιτική που θα αντιμετωπίσει το χάος της περσινής χρονιάς.

Επίσης,ο ίδιος σημειώνει ότι το κόστος της αύξησης των συνοριακών ελέγχων και των ελέγχων σε αεροδρόμια και λιμάνια θα είναι πολύ μεγαλύτερο -οικονομικά και πολιτικά- από τη δημιουργία κοινής συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, καθώς και μίας ευρωπαϊκής υπηρεσίας Ασύλου.

Παράλληλα,ο ειδικός εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες σημειώνει ότι αφού τα κράτη μέλη της ΕΕ απέτυχαν να στείλουν στην Ελλάδα το προσωπικό και τα πλοία που είχαν υποσχεθεί, η ανάγκη για συνοριακούς ελέγχους έγινε αυτο-εκπληρούμενη προφητεία.

Ο Σάδερλαντ καταγγέλλει ότι οι χώρες-μέλη της ΕΕ και η διεθνής κοινότητα απέτυχαν να δώσουν τα χρήματα που ζήτησε ο ΟΗΕ για την φιλοξενία, την τροφή και την εκπαίδευση. «Αδυνατώντας να τραφούν και να διδαχθούν τα παιδιά τους, χιλιάδες πρόσφυγες έδωσαν τις οικονομίες τους σε διακινητές, για μία ευκαιρία να φτάσουν στην Ευρώπη -ακριβώς αυτό που θα κάνατε εσείς και εγώ εάν βρισκόμασταν στη δική τους θέση» σημειώνει στο άρθρο του στον Observer.

Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ τονίζει ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να αντέξει άλλη μία αποτυχία. «Η ΕΕ, σε συνεργασία με τη διεθνή κοινότητα, πρέπει να επανακτήσει τον ανθρώπινο έλεγχο στο χάος στη Μεσόγειο».

Για τον Σάδερλαντ τρία είναι τα βήματα που πρέπει να γίνουν:

  • Να δοθεί η δυνατότητα στους πρόσφυγες που βρίσκονται σε χώρες πρώτης γραμμής να ζουν, εργάζονται και να πηγαίνουν σχολείο σε αυτές. Να βοηθήσουν οι κυβερνήσεις και ο ιδιωτικός τομέας στη δημιουργία θέσεων εργασίας τόσο για τους πρόσφυγες, όσο και για τους πολίτες των χωρών αυτών, μέσω επενδύσεων και εμπορίου.
  • Να συμφωνήσουν τα κράτη-μέλη της ΕΕ να δεχθούν αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες από την περιοχή μέσω ασφαλών οδών. Οι πρόσφυγες θα μεταφερθούν σε κοινότητες που θα μπορούν να τους φιλοξενήσουν. Ο Σάδερλαντ σημειώνει ότι εάν αυτό δεν γίνει τότε θα αποξενωθούν οι χώρες που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος
  • Τα κράτη-μέλη πρέπει να επικεντρωθούν στη δημιουργία κοινής συνοριοφυλακής, Ακτοφυλακής και υπηρεσίας αιτημάτων Ασύλου, «αντί να επιστρέψει στην εποχή του Τείχους του Βερολίνου», σημειώνει ο ειδικός εκπρόσωπος του ΟΗΕ.

«Η ΕΕ κινείται προς την διάλυση, κάτι που δεν οφείλεται σε κάποιο ανυπέρβλητο εμπόδιο ή σε μία εξωτερική δύναμη. Ενδίδει σε έναν αυτο-προκαλούμενο πανικό που έχει παραλύσει την κοινή λογική της. Είναι καιρός να σταματήσουμε τον εφιάλτη» καταλήγει ο αξιωματούχος του ΟΗΕ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα