Μουζάλας:Το “Push-back” είναι παράνομο και παραβαίνει το Διεθνές Δίκαιο

ӕ͔́ǓǠԏՠдĠБϊϐǠЁՋϐϕˏՠ̅ ԏ͠Ր. œٔőɊٍ əM͇ ̏ՆK`(EUROKINISSI/ÉّÏӠʏ͔QɍǓ)

Σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα  Der Standard,ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας,τόνισε ότι όποιος κατηγορεί την Ελλάδα πως δεν μπορεί να προστατέψει τα σύνορά της, κατηγορεί την Frontex, η οποία έχει πιστοποιήσει στην Ελλάδα ότι κάνει πολύ καλή δουλειά, καθώς κανείς δεν μπορεί να κάνει κάτι άλλο από το να σώζει τους πρόσφυγες.

Ο κ.Μουζάλας, σημειώνοντας πως πραγματικά έχει κουραστεί να ακούει αυτούς τους ισχυρισμούς, απορρίπτει τα όσα επανειλημμένως έχει πει η Αυστριακής υπουργού Εσωτερικών, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ πως είναι “μύθος” ότι δεν θα μπορούσαν να ελεγχθούν τα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας προς την Τουρκία.

Εάν διακρίνει κάποιος στο πέλαγος μία λέμβο προσφύγων, δεν μπορεί να απωθήσει τους ανθρώπους, όπως πρότεινε ο Βέλγος ομόλογός μου, καθώς αυτό παραβαίνει Διεθνές Δίκαιο, το “Push-back” είναι παράνομο και όποιος το θέλει, πρέπει να το πει, και ο μόνος που το έκανε έως τώρα ήταν ο Βέλγος ομόλογός μου, μιλώντας στο Συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών, όπου του απάντησε ο Ιταλός ομόλογός μου, επισημαίνει ο κ. Μουζάλας.

Παραπέμπει ταυτόχρονα και στην πρόταση του Βέλγου υπουργού Τέο Φράνκεν, για τη δημιουργία στην Ελλάδα ενός καταυλισμού με 400.000 πρόσφυγες, για την οποία ο Ιταλός ομόλογός του εξήγησε στον Τέο Φράνκεν μετά τη Σύνοδο, πως δεν είναι μόνον ένα ιδεολογικό αλλά και ένα τεχνικό πρόβλημα, καθώς κανείς θα χρειαζόταν 130.000 αστυνομικούς για να επιτηρεί έναν τέτοιο καταυλισμό, όπως επίσης πολλά εκατομμύρια ευρώ ημερησίως για τη διατροφή και τη φροντίδα των ανθρώπων.

Παράλληλα,ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής επισημαίνει στη συνέντευξή του πως η Ελλάδα βρίσκεται σε μια δύσκολη οικονομική κατάσταση και όμως αντιμετωπίζει την προσφυγική κρίση και είναι άδικο το να ισχυρίζεται κανείς το αντίθετο.

Μπορεί να έχει καθυστερήσει η δημιουργία των Hotspots και μπορεί η σχετική έκθεση του περασμένου Νοεμβρίου να είναι σωστή, ωστόσο η καταγραφή των προσφύγων και η λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων βρίσκονταν τότε κάτω από το απαραίτητο επίπεδο και η Ευρωπαική Ενωση δεν έλαβε υπόψη της το γεγονός, ότι υπήρχαν μόνον 40 συσκευές Eurodac, ενώ η Ελλάδα είχε ζητήσει, ήδη πριν από ένα εξάμηνο, 100 μηχανήματα.

Το Νοέμβριο με τα 40 μόνον μηχανήματα μπορούσαν να λαμβάνονται ημερησίως 4.000 αποτυπώματα -καθώς ένα μηχάνημα Eurodac μηχάνημα μπορεί να λάβει 100 δακτυλικά αποτυπώματα την ημέρα, αν κανείς εργάζεται 24 ώρες το εικοσιτετράωρο- όμως τότε έφθαναν 10.000 πρόσφυγες την ημέρα, αναφέρει ο κ. Μουζάλας, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως κατά την αναζήτηση υπαιτίου πρέπει να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι η Ελλάδα είχε ζητήσει από την Frontex 1.800 υπαλλήλους και έως τώρα έχει λάβει μόνον 800.

Σε σχέση με τη συμφωνία με τη Τουρκία για την επανεισδοχή προσφύγων σημειώνει ότι δεν πιστεύει ότι αυτή λειτουργεί και αναφέρει ως παράδειγμα ότι μέσα στις προηγούμενες 25 ημέρες η Τουρκία δέχθηκε πίσω 130 πρόσωπα και το ίδιο διάστημα έφτασαν από τις τουρκικές ακτές στην Ελλάδα 60.000 πρόσφυγες.

Όλοι στο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών συμφώνησαν πως το “κλειδί” για τη λύση της προσφυγικής κρίσης βρίσκεται στην Τουρκία, πρέπει να υπάρξει επιστροφή που να λειτουργεί, όπως επίσης μία κατανομή των προσφύγων στην Ευρώπη, επισημαίνει ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, προσθέτοντας ότι όταν φθάνουν οι λέμβοι οι πρόσφυγες θα οδηγούνται στα Hotspots, οι παράτυποι μετανάστες θα επιστρέφονται την επόμενη ημέρα από την Ακτοφυλακή στην Τουρκία, ενώ οι άλλοι θα κατανέμονται.

Τέλος, ο ίδιος εκτιμά πως από τα μέσα Φεβρουαρίου θα λειτουργούν επιχειρησιακά τέσσερα έως πέντε Hotspots, ωστόσο, όπως επισημαίνει τα Hotspots δεν μπορούν να μειώσουν το προσφυγικό ρεύμα, κάτι που μπορεί να κάνει μόνον η Τουρκία.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα