Στην Αθήνα το κουαρτέτο

quaΟι επικεφαλής του κουαρτέτου κ.κ. Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM) αναμένεται να καταφθάσουν σήμερα στην Αθήνα και να αρχίσουν τις συναντήσεις με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης από Δευτέρα, ενώ αν δεν υπάρξει κάποια ανατροπή στον υφιστάμενο σχεδιασμό, θα αποχωρήσουν στα τέλη της εβδομάδας.

Στην κυβέρνηση βλέπουν θετικά την έλευση των επικεφαλής των θεσμών, καθώς αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω καθυστέρηση στην έναρξη των διαπραγματεύσεων.

Παρόλα αυτά προβληματίζει το γεγονός  ότι ακόμα η Αθήνα δεν γνωρίζει με σαφήνεια ποιες είναι οι προθέσεις των δανειστών. Και αυτό, διότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις στο εσωτερικό του κουρτετου, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) να τηρεί την πιο σκληρή στάση έναντι της ελληνικής κυβέρνησης.

Άλλωστε,σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαρρέουν κύκλου και του Ταμείου,υπάρχει μεγάλο χάσμα  στην εκτίμηση του δημοσιονομικού κενού για το 2016 αλλά και για τη διετία 2017-2018, με το ΔΝΤ να ζητά μέτρα ύψους πάνω από 1,5 δισ μόνο για φέτος.

Ταυτόχρονα,ανησυχεί το γεγονός ότι ενώ ακόμη δεν έχει βρεθεί συμβιβασμός για το ασφαλιστικό, το ΔΝΤ φέρεται να  επαναφέρει την απαίτηση για απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα και ζητά να αποτελέσουν οι παρεμβάσεις στα εργασιακά προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Άλλωστε,δεν πέρασε αρκετός χρόνος από την πρόσφατη αρνητική διαρροή για την πρόταση Κατρούγκαλου και της πρότασης για μειώσεις κύριων συντάξεων από 6% έως και 30%.

Σε όλο αυτό το σκηνικό,βασικό ρόλο στη στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου παίζει  ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του,Πολ Τόμσεν,ο οποίος φαίνεται ότι μπαίνει στο στόχαστρο και των Βρυξελλών, καθώς ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ.Κ.Γιούνκερ τάσσεται υπέρ μιας περισσότερο πολιτικής και λιγότερο λογιστικής αντιμετώπισης του προβλήματος.

Την ίδια στιγμή και στα ενδότερα του Ταμείου ασκούνται πιέσεις ενόψει των εσωτερικών  εκλογών του Ιουλίου,όπου  ακόμη και η στήριξη της Κρ. Λαγκάρντ ώστε να παραμείνει για δεύτερη θητεία επικεφαλής του ΔΝΤ έχει τεθεί στις παρασκηνιακές συζητήσεις.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα