23 Φλεβάρη: Επέτειος ίδρυσης της ΕΠΟΝ

Στις 23 του Φλεβάρη του 1943 ιδρύθηκε η Ενιαία Πανελλαδική Οργάνωση Νέων, η θρυλική ΕΠΟΝ που δικαίως θεωρείται ως ο κορυφαίος σταθμός στη νεότερη ιστορία της Πατρίδας μας. Αμέσως μετά τη Γερμανοϊταλική κατοχή του 1941 ο λαός και η νεολαία μας ανέλαβαν τον σκληρό και ανελέητο αγώνα της Εθνικής Αντίστασης για την απελευθέρωση της Πατρίδας μας.

Κατά τη διάρκεια της κατοχής είχαν δημιουργηθεί διάφορες Πατριωτικές-προοδευτικές αντιστασιακές οργανώσεις νέων. Με την πρωτοβουλία της ΟΚΝΕ οι οργανώσεις αυτές αποφάσισαν να διαλυθούν και να συγχωνευτούν σε μία αντιστασιακή οργάνωση νέων με την επωνυμία ΕΠΟΝ. Οι βασικοί σκοποί της όπως αναφέρονται στο ιδρυτικό κείμενό της ήταν:

-Η Εθνική απελευθέρωση με βάση την ακεραιότητα της Ελλάδας.
-Η εξόντωση του Φασισμού και η αποκατάσταση της Λαϊκής Κυριαρχίας.
-Η καταπολέμηση των ιμπεριαλιστικών πολέμων και η υπεράσπιση της ειρήνης με βάση την αρχή της αυτοδιάθεσης των λαών.
-Η υπεράσπιση των οικονομικών, πολιτικών, εκπολιτιστικών και μορφωτικών δικαιωμάτων και επιδιώξεων της νέας γενιάς.

Σύμφωνα με την έκθεση του κεντρικού συμβουλίου της ΕΠΟΝ που υποβλήθηκε στο παγκόσμιο συμβούλιο των νέων στο Λονδίνο το Φθινόπωρο του 1945 η ΕΠΟΝ αριθμούσε 600.000 μέλη.

Ο «Σύλλογος Φίλων Μουσείου Εθνικής Αντίστασης Λάρισας» χαιρετίζει και αποτείνει φόρο τιμής στη θρυλική ΕΠΟΝ και στους χιλιάδες Αγωνιστές και Αγωνίστριες οι οποίοι με τον Πατριωτισμό, τους θρυλικούς αγώνες τους και τα ιδανικά τους έγιναν ο φάρος για τις επερχόμενες γενιές όπως του «1-1-4»,των Λαμπράκηδων, της εξέγερσης της Νομικής στη χούντα που την ακολούθησε η εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Κάθε χρόνο ο «Σ.Φ.Μ.Ε.Α.Λ.» τιμά με εκδηλώσεις την επέτειο ίδρυσης της ΕΠΟΝ καλώντας και τους εν ζωή Επονίτες και Επονίτισσες. Φέτος λόγω της πανδημίας του κορονοϊού δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιήσει οποιαδήποτε εκδήλωση.

Σχετικά Νέα