Εκτός το κουρδικό PΥD στις συνομιλίες για το Συριακό

syriakoΜιλώντας την Τετάρτη στη γαλλική ραδιοφωνία, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς,δήλωσε πως ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για το Συριακό, Στεφάν ντε Μιστούρα, «με πληροφόρησε ότι δεν έστειλε πρόσκληση στο PYD».

Έτσι  για το νέο γύρο των συνομιλίων για το Συριακό στη Γενεύη την Παρασκευή,τα δεδομένα ακόμα  παραμένουν ασαφή,αν και η μάχη γύρω από τους συμμετέχοντες έκλεισε, με το κουρδικό PΥD να μένει εκτός της διαδικασίας.Σύμφωνα με το Παρίσι, τη συριακή αντιπολίτευση θα εκπροσωπήσει ομάδα που υποστηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι το κουρδικό κόμμα «δημιουργούσε τα περισσότερα προβλήματα». Σύμφωνα με το Παρίσι, οι ομάδες της αντιπολίτευσης που υποστηρίζονται από τη Σαουδική Αραβία αντιδρούσαν στη συμμετοχή του PYD.

Από την πλευρά του ΟΗΕ, οι υπηρεσίες του στη Γενεύη περιορίστηκαν στο ότι ο ντε Μιστούρα σκοπεύει σύντομα να κάνει επίσημες ανακοινώσεις για τους συμμετέχοντες και δεν θα κάνει εκ των προτέρων σχόλια.

Γάλλος διπλωματης που επικαλείται το Reuters ανέφερε πως οι ομάδες της αντιπολίτευσης που υποστηρίζονται από τη Σαουδική Αραβία θεωρούν ότι το PYD δεν είναι ομάδα της αντιπολίτευσης, καθώς η θέση του δεν είναι να φύγει ο Άσαντ. Η Ρωσία είχε εκφράσει τη θέση ότι το PYD θα έπρεπε να είναι παρόν στην Γενεύη.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα