H πρώτη σύγκρουση στη Βουλή και το «ταξικό μίσος» του κ.Μητσοτάκη

tsipmitsoΑπό τη χθεσινή “πρώτη” σύγκρουση Τσίπρα-Μητσοτάκη στη Βουλή θα μπορούσε κανείς να κρατήσει πολλά,αλλά και τίποτα.Πολλά, γιατί στη μεταξύ τους διένεξη αναδείχθηκαν έντονες πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές.Τίποτα,γιατί στο πεδίο της πραγματικής συνεισφοράς μέσω προτάσεων για τα θέματα που καίνε την κοινωνία,δεν προστέθηκε τίποτα από τη χθεσινοβραδυνή διαδικασία στη Βουλή.

Με ενδιαφέρον όμως παρατηρούμε την πολωτική κατεύθυνση που έχουν επιλέξει τα δύο μεγάλα κόμματα,τα οποία ακόμα και εν μέσω μνημονίου καταφέρνουν να εκφράζουν(τουλάχιστον) έντονα την πολιτική τους ταυτότητα.

Την πολιτική και ιδεολογική  διαχωριστική γραμμή την έχει τραβήξει εδώ και αρκετές μέρες η Νέα Δημοκρατία,καθώς αμέσως μετά την εκλογή του κ.Μητσοτάκη,τα στελέχη της μιλούν για “ταξικό πόλεμο” τον οποίο,όπως υποστηρίζουν,η Κυβέρνηση διεξάγει με το Ασφαλιστικό αλλά και με την εν γένει πολιτική της.

Εχθές,μάλιστα,ο κ.Μητσοτάκης έγινε ακόμα πιο σαφής,καθώς ξεκινώντας την ομιλία του,όχι μόνο αναφέρθηκε στο προσφυγικό πρόβλημα λέγοντας ότι  «η χώρα κινδυνεύει να μεταβληθεί σε απέραντο καταυλισμό εγκλωβισμένων προσφύγων και μεταναστών»,δίνοντας έτσι μια άλλη διάσταση στο αν μη τι άλλο ανθρωπιστικό ζήτημα, αλλά προχώρησε  και σε μια ξεκάθαρη τοποθέτηση όσον αφορά την “ταξική” ταυτότητα των δύο κομμάτων.

«Δηλητηριάζετε την κοινωνία με ταξικό μίσος. Μας πάτε πίσω σε εποχές διχασμού. Η επιλογή είναι ανάμεσα στο χθες του λαϊκισμού και στο αύριο της αλήθειας, των δίκαιων και αναγκαίων μεταρρυθμίσεων».

Ο κ.Μητσοτάκης,στάθηκε αντίθετος απέναντι  στην αύξηση των εργοδοτικών εισφορών που προτείνεται για να μην μειωθούν οι κύριες συντάξεις, υπεραμύνθηκε της  επαναφοράς της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές, αντιτάχθηκε στην έννοια της αναδιανομής για να μην θιγούν τα υψηλά εισοδήματα, εισηγήθηκε δε, να ανακληθούν οι μικρές αυξήσεις που έλαβαν πρόσφατα οι δημόσιοι υπάλληλοι.

Στο ίδιο πολιτικά μήκος κύματος  κινήθηκε και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας,ο οποίος απαντώντας στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας είπε: “Είσθε ακραίος αλλά καθαρός νεοφιλελεύθερος. Αυτό είναι καλό για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κακό για τη χώρα, που βρίσκεται σε διαπραγμάτευση”.

Θα μπορούσαμε να πούμε όμως,ότι το γάντι που πέταξε ο κ.Μητσοτάκης το σήκωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος,όπου αναφερόμενος στο “ταξικό” πρόσημο που προσδίδει ο κ.Μητσοτάκης στην πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ είπε:

«Χρησιμοποιείτε τη γλώσσα των Αμερικανών ρεπουμπλικάνων, όταν θεωρείτε την αναδιανομή ταξικό μίσος».

«Από τη μεταπολίτευση κλείνατε το μάτι σε μεγάλους και όχι και τόσο μεγάλους εργολάβους και βιομήχανους, αυτό ήταν ταξική αγάπη; Και όταν κάνουμε αναδιανομή είναι ταξικό μίσος;», διερωτήθηκε.

Αναφερόμενος ειδικότερα στην άποψη ότι έως το 2014 το ασφαλιστικό ήταν βιώσιμο, ο υπουργός Οικονομικών επικαλέστηκε έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου, σύμφωνα με την οποία η συνταξιοδοτική δαπάνη έφθανε το 17% του ΑΕΠ, την ώρα που ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι στο 8% και στο 9% του ΑΕΠ, και η ελληνική κυβέρνηση είχε δεσμευτεί ότι θα λάβει νέα μέτρα.

«Αν δεν είναι έτσι, να κάνετε μήνυση στο ΔΝΤ, γιατί λέει όχι μόνο ότι σας ζήτησε νέα μέτρα, αλλά και εσείς είπατε ‘yes please’» είπε απευθυνόμενος στη Νέα Δημοκρατία ο κ. Τσακαλώτος.

Η κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ είχε υποσχεθεί και τις μαζικές απολύσεις και το λοκ άουτ, είπε ο υπουργός Οικονομικών, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να αποδιαρθρωθούν οι εργασιακές σχέσεις για να αντιμετωπισθεί το ασφαλιστικό.

Το συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας δεν είναι οι χαμηλοί μισθοί, η μερική απασχόληση και η μαύρη εργασία, σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών, αλλά οι καλές δουλειές με καλούς μισθούς και η ελεγχόμενη αγορά εργασίας που δημιουργεί έσοδα για το ασφαλιστικό.

«Εμείς θέλουμε ανάπτυξη με ισότητα και αποτελεσματικότητα. Θεωρούμε ότι οι εργαζόμενοι και το περιβάλλον αποτελούν πλούτο, εμείς δεν επιλέγουμε να μειώσουμε τους μισθούς και τις συντάξεις και η διαφορά μας είναι κρυστάλλινη» κατέληξε ο κ. Τσακαλώτος.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα