Ολοκληρώθηκε η συζήτηση στη Βουλή για το Ασφαλιστικό

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο  η συζήτηση στη Βουλή για το Ασφαλιστικό.

oles-oi-programmatikes-dilwseis-tsipra-sti-bouli.w_l

Αλέξης Τσίπρας

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην έναρξη της ομιλίας του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Βουλή,κάλεσε να πάρουν θέση σε ένα μείζον θέμα όπως αυτό της βιωσιμότητας του Ασφαλιστικού συστήματος.

Παράλληλα,ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι στο ερώτημα «αν οι επόμενες γενιές θα έχουν κοινωνική ασφάλιση δεν χωρούν υπεκφυγές, ούτε κρυφτό». Όπως είπε το Ασφαλιστικό σύστημα της χώρας δεν είναι βιώσιμο «και αν δεν πάρουμε μέτρα θα καταρρεύσει».Την μη βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού την απέδωσε στην «λεηλασία επί 40 χρόνια των Ταμείων από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ», στην δημογραφική κατάσταση της χώρας, και στις «πολιτικές επιλογές στα χρόνια της κρίσης που οδήγησαν στην μείωση του ΑΕΠ κατά 25% και στην εκτόξευση του ποσοστού της ανεργίας από το 7% στο 25%».

Επίσης,ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος σε όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και πρωτίστως σε εκείνα που είχαν την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας, τα προηγούμενα χρόνια έθεσε ερωτήματα με πρώτο «αν εκτός από δημαγωγία, έχουν κάποια πρόταση να καταθέσουν εκείνοι που δημιούργησαν το πρόβλημα, λεηλάτησαν τα Ταμεία και δημιούργησαν «μαύρες τρύπες» σε αυτά στα χρόνια της κρίσης».

«Θα στηρίξετε την συμφωνία της κυβέρνησης με τους εργοδοτικούς φορείς για αύξηση της εισφοράς τους, ή θα συμπαραταχθείτε με το ΔΝΤ και τις ιδεοληψίες του που θα οδηγήσουν σε νέες περικοπές συντάξεων, δίπλα στις 12 προηγούμενες που οι συνταξιούχοι έχουν υποστεί;» ήταν το δεύτερο ερώτημα που απηύθυνε ο κ. Τσίπρας και υπογράμμισε πως η πρόταση της κυβέρνησης δεν προβλέπει περικοπές συντάξεων.

«Ταυτίζεστε με τις απόψεις του ΔΝΤ», υπογράμμισε στη δευτερολογία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός απάντησε αναλυτικά σε όσα είπε ο Κ. Μητσοτάκης για την δημόσια διοίκηση λέγοντας εμφατικά: «Δεν είστε ούτε μεταρρυθμιστής. Γιαλαντζί μεταρρυθμιστής είστε».

«Κύριε Μητσοτάκη, ήταν η παρθενική σας ομιλία στη Βουλή. Σας ευχαριστώ διότι επιτέλους σ’ αυτό τον τόπο θα υπάρχουν καθαρές ιδεολογικές διαφορές. Ήσασταν σαφέστατος, διαυγέστατος ακραία και εξαιρετικά νεοφιλελεύθερος. Απαντήσατε σε ότι σας ρώτησα», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας και συνέχισε: «Σας ρώτησα αν συμφωνείτε με την μικρή αύξηση των εργοδοτικών εισφορών. Και απαντήσατε ότι δεν συμφωνείτε με την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών με την οποία συμφωνούν οι ίδιοι οι εργοδότες».

Στο ίδιο κλίμα ο πρωθυπουργός κατήγγειλε απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ:

«Καταθέσατε ως εναλλακτική πρόταση

  • την ιδιωτική ασφάλιση την εποχή που ο πολίτης δεν μπορεί να πληρώσει την δημόσια ασφάλιση
  • τις περικοπές στις συντάξεις
  • την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, δηλαδή κόψιμο κατά 70% των επικουρικών συντάξεων
  • τις μειώσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων
  • τον συμψηφισμό των εισφορών στον ΟΓΑ με τις επιδοτήσεις των αγροτών».

«Σας ευγνωμονώ ειλικρινά, διότι ο διάλογος θα είναι καθάριος και οι ιδεολογικές μας διαφορές θα είναι διακριτές από όλο τον λαό. Δεν μασάτε τα λόγια σας, και μπράβο. Σας είπα ότι δεν μπορεί να είστε και με τα μπλόκα και με το ΔΝΤ και απαντήσατε ότι είστε με το ΔΝΤ», υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας και σημείωσε: «αυτό είναι καλό για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όχι για τον τόπο, γιατί πάμε σε μία διαπραγμάτευση».

Όπως μεταδίδει η naftemporiki.gr,o Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε εκτενώς στην πρόταση του Κ. Μητσοτάκη να πάρει πίσω η κυβέρνηση τις αυξήσεις που δίνονται στους δημόσιους υπαλλήλους μέσα από το νέο μισθολόγιο. «Ήλπιζα ότι θα υπήρχε συναίνεση για ένα θέμα που αποδέχθηκαν οι θεσμοί, όπως ο νόμος για την δημόσια διοίκηση. Ακούω όμως διαρροές ότι το ΔΝΤ θέλει να ξαναδεί το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων. Τελικά δεν υπάρχουν διαρροές, εσείς θέλετε να ξαναδούμε το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων», υπογράμμισε.

Ακόμη ο πρωθυπουργός υπενθύμισε στοιχεία από την περίοδο της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ – Ν.Δ.. Όπως είπε:

  • την περίοδο Σαμαρά οι μετακλητοί ήταν 1.197 και σήμερα δεν υπερβαίνουν τους 640
  • ο Κ. Μητσοτάκης στο γραφείο του στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης είχε 51 μετακλητούς και σήμερα ο υπουργός Χρ. Βερναδάκης έχει μόνο 2. «Για ποιο ηθικό πλεονέκτημα μιλάτε; Μία είναι η στόχευσή σας: να πείτε «όλοι το ίδιο είναι». Όμως δεν είναι όλοι το ίδιο», σχολίασε ο πρωθυπουργός.
  • συντονιστές Αποκεντρωμένης Διοίκησης; «Εμείς βάλαμε μέσα από την δημόσια διοίκηση. Εσείς βάλατε 7 ΝΔ, 4 ΠΑΣΟΚ, 2 ΔΗΜΑΡ», είπε.
  • νοσοκομεία: «βάλατε διοικητές με βάση την αναλογία 4 ΝΔ, 2 ΠΑΣΟΚ, 1 ΔΗΜΑΡ», σημείωσε.
  • Γενικοί Διευθυντές: «Ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης όταν είχατε 51 μετακλητούς, δημιουργήσατε το απόλυτο χάος στο δημόσιο τομέα. Και μέσα σε μία νύχτα, λίγο πριν τις εκλογές, αποφασίσατε να αλλάξετε όλους τους Γενικούς Διευθυντές, πάνω από 200 Γενικούς Διευθυντές. Αυτό είναι αξιοκρατία;», επεσήμανε.

kammenos_125Πάνος Καμμένος

Την απόδοση ποινικών ευθυνών σε «εκείνους που διέλυσαν τα Ασφαλιστικά Ταμεία» ζήτησε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, κατά τη διάρκεια της Προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης για το ασφαλιστικό.Παράλληλα,υπογράμμισε ότι «δεν μπορεί να μείνουν ατιμώρητοι».

«Περίμενα να ακούσω τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να υπερασπιστεί την πολιτική της Ν.Δ., αντ’ αυτού είχε άρωμα Σημίτη. Μας μίλησε για τον κ. Γιαννίτση» ανέφερε ο κ. Καμμένος. «Δίναμε μάχη γτ έπαιζαν τα ταμεία στο χρηματιστήριο»  Θυμίζω ότι δίναμε μάχη ως Ν.Δ. κατά τις ρυθμίσεις Γιαννίτση. Τα ξεχάσατε μετά τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ».

«Ποιος έκανε το PSI; αναρωτήθηκε. Εσείς, συνέταιρος του ΠΑΣΟΚ. Πόσα χάθηκαν από τα ταμεία, αναρωτήθηκε ο Πάνος Καμμενος. Υπάρχουν και ασφαλιστικά ταμεία που δεν συναίνεσαν να γίνουν ομολόγα τα αποθεματικά τους και ο διοικητής της ΤτΕ συναίνεσε στο κούρεμα των ομολόγων των ασφαλιστικών ταμείων, σε νοσοκομεία, πανεπιστήμια κλπ», ανέφερε ο αρχηγός των ΑΝΕΛ.

Συνέχισε αναφερόμενος στις περικοπές συντάξεων που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια των μνημονίων. Το 2050 ένας στους δύο πολίτες θα είναι άνω των 60 ετών, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο δημογραφικό πρόβλημα της χώρας.

Συνέχισε παραθέτοντας στοιχεία. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην «ανεργία την παραδώσατε στο 25,5, μείωση μισθών 20% και 300.000  έφυγαν στο εξωτερικό, μερική απασχόληση στο 22,5%»

«Πρέπει να προστατεύσουμε τις πολύτεκνες οικογένειες. Αναγνωρίζουμε τις προσπάθειες των προηγούμενων κυβερνήσεων αλλά παράλληλα ζητάμε ποινικές ευθύνες για εκείνους που διέλυσαν τα ταμεία», συνέχισε.

Θυμάστε το e – mail Χαρδούβελη; Μιλάει για αναδιάρθρωση της φορολογικής διοίκησης, στο θέμα του ασφαλιστικού ζητάει παραμετρικές αλλαγές, δηλαδή όρια ηλικίας, ποσοστά αναπλήρωσης. Από δω και πέρα πρέπει το κράτος να εγγυηθεί τις συντάξεις. Να μην ενδιαφέρεται μόνο για την ελλειμματικότητα των Ταμείων όπως ο 3863 και όχι για την Εθνική Σύνταξη που φέρνει αυτό το σχέδιο.

 

sfodri-proti-epithesi-mitsotaki-ston-tsipra-edrano-voulisΚυριάκος Μητσοτάκης

Κατά τη συζήτηση στη Βουλή για το ασφαλιστικό, ο Κυρ. Μητσοτάκης  ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας« Είστε η πιο επιβλαβής κυβέρνηση στην μεταπολιτευτική ιστορία της Ελλάδας, οδηγήσατε την χώρα στα πρόθυρα της εξόδου από την ευρωζώνη, κλείσατε τις τράπεζες, υπογράψατε τρίτο μνημόνιο».

Όσο για προτάσεις ο κ.Μητσοτάκης είπε«Χρησιμοποιήστε τα εργαλεία που έχετε στη διάθεσή σας για καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας. Εφαρμόστε κανονικά τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις. Αν είναι απαραίτητο, να εξορθολογιστεί η κρατική επιχορήγηση στα ευγενή ταμεία. Αυτές είναι συγκεκριμένες προτάσεις, ελάτε να τις συζητήσουμε».

«Το πραγματικό δίλημμα είναι εάν θα επιλέξουμε να πάμε μπροστά ή πίσω; Εκεί λοιπόν έγκειται και η λύση για το ασφαλιστικό. Πρέπει όλοι να κάνουμε την αυτοκριτική που πρέπει. Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες κυβερνήσεις και κόμματα δεν καταφέραμε να προβλέψουμε τα ζητήματα και να τα αντιμετωπίσουμε. Πέρα από αυτές τις παραβλέψεις θα πρέπει να σταματήσετε το λαϊκισμό και να σταματήσετε να αποποιείστε τις ευθύνες σας για τη σημερινή κατάσταση».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επίσης αναφέρθηκε και στα όσα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει κατά καιρούς πράξει στη «βελτίωση» του ασφαλιστικού: «Η ενοποίηση των Ταμείων από 133 σε 13 ήταν νομοσχέδιο με δική μας σφραγίδα. Καταθέτω αναλογιστική μελέτη, με αιγίδα του Ecofin που επιβεβαιώσει ότι το σύστημα μας το 2014, εκπλήρωνε όρους βιωσιμότητας μέχρι το 2060»

«Με τους δανειστές είστε εσείς που υπογράψατε τρίτο μνημόνιο», απάντησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα κατά την δευτερολογία του στη Βουλή. «Εγώ δεν είμαι ούτε με τα τρακτέρ ούτε με το ΔΝΤ. Εσείς ήσασταν με τα τρακτέρ μέχρι που πήγατε με το ΔΝΤ. Τα πράγματα είναι πολύ απλά», επεσήμανε ο πρόεδρος της Ν.Δ.

Ο κ. Μητσοτάκης τάχθηκε και πάλι υπέρ της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, αν και ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι κόβει τις επικουρικές κατά 70%. «Επιμένουμε στη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος γιατί είναι ένα δίκαιο μέτρο», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ν.Δ.

Αναφερόμενος στους κομματικούς διορισμούς την περίοδο Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Εγώ δεν παραγνώρισα ποτέ ότι εμείς κάναμε διορισμούς με κομματικά κριτήρια. Δεν το έκρυψα και τολμώ να πω πως όταν δεν ήμουν υπουργός είχα κάνει και κριτική στη λογική των κομματικών ποσοστώσεων.».

CDDAEB4E9225A462623C4665E19509DFΔημήτρης Κουτσούμπας

Η κυβέρνηση ολοκληρώνει τη βρώμικη δουλειά που δεν πρόλαβαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για λογαριασμό του κεφαλαίου, δήλωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας μιλώντας στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για το ασφαλιστικό. Είστε το χρήσιμο πολυεργαλείο του σάπιου συστήματος, είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση και ζήτησε την απόσυρση του κυβερνητικού σχεδίου.

«Ο πραγματικός στόχος της κυβέρνησης είναι να κερδίσει χρόνο και να καλλιεργήσει την ψευδαίσθηση ότι το σχέδιό της για το ασφαλιστικό μπορεί να βελτιωθεί, να στήσει ψεύτικο καβγά με τα άλλα κόμματα. Το ΚΚΕ έχει ξεκάθαρη θέση, το σχέδιο δεν διορθώνεται, δεν παίρνει τροποποίηση, πρέπει να αποσυρθεί αμέσως, όπως ζητάνε χιλιάδες εργαζόμενοι στις κινητοποιήσεις και στα μπλόκα» συμπλήρωσε ο κ. Κουτσούμπας.

Συμπλήρωσε ότι από την πρώτη στιγμή το κυβερνητικό σχέδιο στήριξαν ο ΣΕΒ και οι άλλες οργανώσεις του κεφαλαίου και οι ευρωπαίο εταίροι, αφού είναι κομμένο και ραμμένο στα συμφέροντα του κεφαλαίου, υλοποιεί το πάγιο αίτημα όλων αυτών να τελειώνει ο κοινωνικός χαρακτήρας της ασφάλισης και να μετατραπεί σε ατομική υπόθεση.

Συμπλήρωσε πως τμήματα του κεφαλαίου, όπως οι ασφαλιστικές εταιρείες, καραδοκούν να αρπάξουν τη λεία από την κατάαρευση του συστήματος, από κλιμακωτή μείωση της συμμετοχής του κράτους.

Στη δευτερολογία του ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ είπε ότι η πρόταση της κυβέρνησης δεν πρέπει «απλώς να αθροίζεται με τους παλαιότερους αντιασφαλιστικούς νόμους, καθώς συνιστά ευθεία βολή στον πυρήνα του κοινωνικού-ασφαλιστικού συστήματος, έτσι όπως το γνωρίσαμε τον περασμένο αιώνα».

Τόνισε ότι αυτό δείχνει πως οι κατακτήσεις των εργαζομένων στο εκμεταλλευτικό σύστημα είναι υπό συνεχή αμφισβήτηση.

Επανέλαβε ότι η πρόταση της κυβέρνησης δεν βελτιώνεται και τόνισε ότι «δεν πρέπει να έλθει καν στην Βουλή για συζήτηση και αυτός ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί αν δημιουργηθεί ένα κίνημα παλλαϊκού ξεσηκωμού».

Σε ό,τι αφορά την αντιπαράθεση μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε «η ΝΔ ίδια και απαράλλαχτη από το παρελθόν, ο ΣΥΡΙΖΑ με όλα τα χούγια του παλιού ΠΑΣΟΚ» προσθέτοντας ότι «πάει να στηθεί το νέο δίπολο» με την αντιπαράθεση να επικεντρώνεται στο «ποιος θα κάτσει στον σβέρκο του λαού».

 

01D35494E320A772829CEEB47B317786Φώφη Γεννηματά

Κριτική προς τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν.Δ. άσκησε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά μιλώντας στη Βουλή για το ασφαλιστικό.

«Ξεπεράσατε τον εαυτό σας με απύθμενο θράσος. Κατανοώ τον πανικό σας, όμως σας ωθεί σε αλαζονεία. Όμως από την αλαζονεία της εξουσίας περάσατε στην αλαζονεία της αδυναμίας. Είναι συνέχεια της φιέστας που στήσατε για να γιορτάσετε τον ένα χρόνο από την νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα τι γιορτάζετε, ένας Θεός ξέρει», είπε απευθυνόμενη στον ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή και πρόσθεσε εμφατικά: «δεν μπορείτε να υπάρξετε χωρίς εχθρούς και βαρβάρους».

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε παράλληλα και τη Ν.Δ. λέγοντας ότι «πρώτη σήκωσε την σημαία μνημόνιο – αντιμνημόνιο και περνά σε μία νέα σημαία: τον αντιΣΥΡΙΖΑ, αλλά αυτό δεν το έχει ανάγκη η χώρα η οποία χρειάζεται ενότητα και όχι διχασμό».

Αναφερόμενη η Φ. Γεννηματά στο περιεχόμενο της κυβερνητικής πρότασης εκτίμησε ότι «δεν αποτελεί μεταρρύθμιση. Είναι ένα επικίνδυνο σχέδιο και κακέκτυπο του νόμου Λοβέρδου με μόνο στόχο την εξοικονόμηση 2 δις ευρώ». «Υπονομεύει την αρχή της αναλογικότητας, την ασφαλιστική συνείδηση και τις συντάξεις», είπε και πρόσθεσε ότι «η μείωση των συντάξεων φτάνει μεσοσταθμικά στο 15% του σημερινού ύψους». Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ακόμη ότι η πρόταση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό «εξοντώνει κοινωνικές ομάδες, υπονομεύει την αλληλεγγύη των γενεών και δημιουργεί κίνητρο εισφοροδιαφυγή».

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρότεινε να υπάρξει «εθνικό σχέδιο για ανασυγκρότηση και ανάπτυξη», αλλά και «παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό» με ενοποίηση των ταμείων σε τρία, υποχρεωτική επικουρική ασφάλιση και ρήτρα βιωσιμότητας στα επικουρικές, ενιαία βασική σύνταξη για όλους και αναλογική σύνταξη, διατήρηση και αναμόρφωση του ΕΚΑΣ, νέους πόρους για το σύστημα (π.χ. ιδιωτικοποιήσεις, υδρογονάνθρακες, ΑΚΑΓΕ), αξιοποίηση περιουσίας Ταμείων, όχι αύξηση εισφορών σε εργοδότες και μισθωτούς αλλά σύνδεση των εισφορών με την απασχόληση.

«Βάλτε τις προτάσεις στο καλάθι των αχρήστων και ξεκινήστε τον διάλογο από την αρχή», κατέληξε η Φ. Γεννηματά.

Ηπρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά κατά τη δευτερολογία της στη Βουλή, στη συζήτηση για το ασφαλιστικό τόνισε«Φοβάμαι ότι ο υπουργός έχει χάσει την μπάλα» .

«Στη δευτερολογία του ο κ. Πρωθυπουργός δεν μας είπε ούτε μια λέξη για το ασφαλιστικό. Ήρθατε εδώ για να πολώσετε και να παίξετε το έργο «οι δύο ξένοι» με τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος σας ακολούθησε. Δυστυχώς χαθήκατε και οι δύο στην μετάφραση» ανέφερε η κ. Γεννηματά και συνέχισε λέγοντας ότι «εμείς θα μείνουμε μακριά από τις κοκορομαχίες σας και ήρθαμε εδώ με προτάσεις και δεν ακούσαμε καμία απάντηση σε αυτές».

Τέλος η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι «εμείς θα σταθούμε δίπλα στους πολίτες που εξαπατήθηκαν και απέναντι σε κάθε λογική λαϊκισμού και διχασμού».

stauros-theodorakis Σταύρος Θεοδωράκης

Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης μιλώντας στην Βουλή υποστήριξε ότι «Η κυβέρνηση με σοφιστείες και τεχνάσματα κάνει ένα εισπρακτικό ντου στο ασφαλιστικό μεταθέτοντας στο μέλλον τις ριζικές αλλαγές που έχουμε ανάγκη».ενώ πρόσθεσε«οι υπουργοί πάνε να τρελάνουν τη χώρα» και «πρέπει να ζητήσουν συγγνώμη από τους αγρότες».

Παράλληλα,ο κ.Θεοδωράκης είπε «Ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει την κοινωνική δικαιοσύνη ως εξής: Δεν έχει καμία σημασία πόσο χαμηλά θα πέσει το βιοτικό επίπεδο κάποιου, αρκεί να πέσει όλων»υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση «θυσιάζει τους ελεύθερους επαγγελματίες για να μην θυσιάσει το πελατειακό της κράτος». «Καταργήστε τώρα με έναν νόμο και ένα άρθρο τον νόμο Τσοχατζόπουλου που το 1985 μετέτρεψε τα πολιτικά γραφεία των υπουργών σε δημόσιες υπηρεσίες», ήταν η πρόταση του επικεφαλής του Ποταμιού που απευθύνθηκε «στα κόμματα εξουσίας, αλλά πρωτίστως στην κυβέρνηση».

Αναφερόμενος στους αγρότες ο Στ. Θεοδωράκης είπε: «σταματήστε να τους κοροϊδεύετε και πείτε τους την αλήθεια» και πρόσθεσε: «τους υποσχεθήκατε τα πάντα χωρίς να έχετε σχέδιο για τίποτα. Δεν θα τους ξεγελάσετε με χάντρες. Κατάλαβαν ότι τους εξαπατήσατε για να πάρετε την εξουσία».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού επέκρινε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ότι «ήσασταν μαζί στις διαδηλώσεις εναντίον της πρότασης Γιαννίτση» με «κοινό στόχο ότι φάμε ότι πιούμε και ότι αρπάξουμε σήμερα και άσε τις επόμενες γενεές στην τύχη τους».

Σύμφωνα με τον Στ. Θεοδωράκη αρκούν να κοπούν «οι σπατάλες από τον κρατικό προϋπολογισμό» για να μην κοπούν οι συντάξεις: 380 εκατ. ευρώ από την κατάργηση οργανισμών, 50 εκατ. ευρώ από τα ενοίκια των υπουργείων και 720 εκατ. ευρώ από την μείωση της γραφειοκρατίας κατά 25%.

FD3A9CAC8D69E0B7804D1B4D486D6459Βασίλης Λεβέντης

Την πρότασή του να παραιτηθεί η κυβέρνηση και να σχηματιστεί οικουμενική επανέλαβε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης από το βήμα της Βουλής, καλώντας μάλιστα και τον πρόεδρο της ΝΔ «να καταλάβει ότι ήρθε η ώρα».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τα υπόλοιπα κόμματα περιμένουν ειλικρίνεια. «Επιμένετε στον ΣΥΡΙΖΑ στην άποψη ότι με λιγότερα λεφτά δεν κόβετε τίποτα. Τότε γιατί δεν κρατάτε το παλιό σύστημα των κκ. Σαμαρά και Παπανδρέου; Ποιον κοροϊδεύετε;» είπε.

Ο κ. Λεβέντης επανέλαβε και πάλι τις προϋποθέσεις που έχει θέσει στον υπουργό Εργασίας για να στηρίξει η Ένωση Κεντρώων το ασφαλιστικό και συγκεκριμένα να συγχωνευθούν οι πολλές συντάξεις σε μία, να μπει πλαφόν στα 1.500 ευρώ, να κοπούν οι συντάξεις των τέως βουλευτών και να μπει «μαχαίρι» στις αποδοχές «των πλουσίων» άνω των 3.000 ευρώ.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα