Μεγαλώνει το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών στη Γερμανία

berliΣύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το γερμανικό υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων οι ανισότητες στο πεδίο της κατανομής του πλούτου στη Γερμανία αυξήθηκαν κατακόρυφα στο διάστημα των τελευταίων 10 ετών.

Ειδικότερα,το 10% των γερμανικών νοικοκυριών κατείχε το 2013 το 51,9% του καθαρού πλούτου.Τα στοιχεία αυτά, τα οποία είχαν διαρρεύσει ήδη σε χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας Passauer Neue Presse, καταδεικνύουν ότι το 1998 το αντίστοιχο ποσοστό ανερχόταν σε 45,1%. Σε ό,τι αφορά το 50% των ασθενέστερων οικονομικά νοικοκυριών, αυτά είχαν στην κατοχή τους το 2013 μόλις το 1% του συνολικού καθαρού πλούτου (2,9% το 1998).

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από δειγματοληπτικό έλεγχο που γίνεται στη Γερμανία κάθε πέντε χρόνια, καταγράφοντας εισοδηματικά και καταναλωτικά δεδομένα. Στον καθαρό πλούτο ενός νοικοκυριού περιλαμβάνονται χρηματικά ποσά και ακίνητα, περιουσιακά στοιχεία επιχειρήσεων και άλλα αντικείμενα αξίας, όπως πίνακες ζωγραφικής και κοσμήματα. Από τη συνολική αξία αυτών έχει αφαιρεθεί το σύνολο των ιδιωτικών χρεών και άλλων υποχρεώσεων.

Η Αριστερά ζητά φόρο εκατομμυριούχων

Με αφορμή αυτήν την εξέλιξη η κοινοβουλευτική ομάδα του γερμανικού κόμματος της Αριστεράς ζήτησε αλλαγή πορείας. “Στη Γερμανία βρίσκεται σε εξέλιξη μια τεραστίων διαστάσεων ανακατανομή από κάτω προς τα πάνω, την οποία μπορεί κανείς να ‘διαβάσει’ ξεκάθαρα στα επίσημα στατιστικά στοιχεία”, δήλωσε στην Passauer Neue Presse η Ζαμπίνε Τσίμερμαν, αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της Αριστεράς. Η ίδια κάλεσε να μπει φραγμός σε αυτό το φαινόμενο, ζητώντας την επιβολή φόρου εκατομμυριούχων. Σύμφωνα με την πρόταση της Αριστεράς, το πρώτο εκατομμύριο θα είναι αφορολόγητο. Από αυτό το ποσό και πάνω θα επιβάλλεται πρόσθετος φόρος με συντελεστή 5%.

Αίσθηση είχε προκαλέσει προ ημερών έκθεση της ανθρωπιστικής οργάνωσης Oxfam, σύμφωνα με την οποία οι 62 πλουσιότεροι άνθρωποι του πλανήτη έχουν περιουσία μεγαλύτερη από εκείνη του ασθενέστερου μισού του παγκόσμιου πληθυσμού. Όπως επισημαίνει μεταξύ άλλων η έκθεση της Oxfam, η κοινωνική ανισότητα απειλεί να εξουδετερώσει τις όποιες προόδους γίνονται στο πεδίο καταπολέμησης της φτώχειας.

Πηγή:Dpa, Spiegel Online, Άρης Καλτιριμτζής 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα