H απάντηση Μοσκοβισί σε Παπαδημούλη για την επανεξέταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων

ergasiakaΟ Πιέρ Μοσκοβισί απαντώντας σε ερώτηση του Δημήτρη Παπαδημούλη, σχετικά με την διαδικασία εκσυγχρονισμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων, έκανε λόγο για διαδικασία διαβούλευσης αναφορικά με την επανεξέταση των συλλογικών απολύσεων, των απεργιακών κινητοποιήσεων και των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Ο αρμόδιος επίτροπος της Κομισιόν σημείωσε ότι το μνημόνιο του Αυγούστου «προβλέπει μια διαδικασία διαβούλευσης για την επανεξέταση ορισμένων από τα πλαίσια της αγοράς εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των συλλογικών απολύσεων, των απεργιακών κινητοποιήσεων και των συλλογικών διαπραγματεύσεων».

Παράλληλα όμως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει πως η διαδικασία «θα επωφεληθεί από διδάγματα άλλων χωρών και θα πραγματοποιηθεί με σκοπό την επίτευξη βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης για την επίτευξη των στόχων ανταγωνιστικότητας, απασχόλησης και κατανομής του εισοδήματος».

Ο κ. Μοσκοβισί τονίζει πως είναι σημαντική η «επίτευξη συναντίληψης σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική αγορά εργασίας και συντονισμού των προσπαθειών προσαρμογής σε ολόκληρη την οικονομία».

Ταυτόχρονα,υποστηρίζει ότι  η Κομισιόν «είναι δεκτική σε προσπάθειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν την αντιπροσωπευτικότητα των κοινωνικών εταίρων και να δημιουργήσουν υποστηρικτικούς θεσμούς κοινωνικού διαλόγου σε διάφορα επίπεδα».

«Η επανεξέταση μπορεί επίσης να συμβάλει στην τροφοδότηση ενός πλαισίου για πιο εποικοδομητικές σχέσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων. Η εύρυθμη λειτουργία των σχέσεων των κοινωνικών εταίρων είναι σημαντική για τη δημιουργία πνεύματος ευθύνης όσον αφορά την εν γένει λειτουργία της αγοράς εργασίας.

Προσφέρει επίσης δυνατότητες για την επίτευξη συναντίληψης σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική αγορά εργασίας και συντονισμού των προσπαθειών προσαρμογής σε ολόκληρη την οικονομία. Η Επιτροπή είναι δεκτική σε προσπάθειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν την αντιπροσωπευτικότητα των κοινωνικών εταίρων και να δημιουργήσουν υποστηρικτικούς θεσμούς κοινωνικού διαλόγου σε διάφορα επίπεδα».

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται έντυπα Μέσα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο φαίνεται να επεξεργάζεται το σενάριο, το σκέλος που αφορά τα εργασιακά θέματα να ενταχθεί εντός του προγράμματος της πρώτης αξιολόγησης.Αυτό εάν συμβεί,αυτομάτως σημαίνει  ότι η ελληνική κυβέρνηση θα  έρθει αντιμέτωπη με νέες απαιτήσεις που αφορούν  την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων,της θεσμοθέτησης του δικαιώματος της ανταπεργίας για τους εργοδότες,αλλά και την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα