Γ.Βαρουφάκης:«Oι εταίροι ήθελαν να παραδειγματίσουν χώρες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία»

varoufO Γιάνης Βαρουφάκης σε διάλεξή του στο King’s College του Λονδίνου το βράδυ της Δευτέρας,επανέλαβε ότι στον σχεδιασμό της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν και η δημιουργία ενός παράλληλου συστήματος πληρωμών με βάση το ευρώ,δίχως  το Grexit να είναι  μέρος ούτε της λαϊκής εντολής ούτε του σκεπτικού της κυβέρνησης στην οποία υπηρέτησε.

Ο κ.Βαρουφάκης εξήγησε ότι το βασικό όπλο της κυβέρνησης με το οποίο είχε συμφωνήσει ο Αλέξης Τσίπρας πολύ πριν την πρώτη εκλογική του νίκη ήταν η απειλή μονομερούς αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους που κατείχε η ΕΚΤ σε περίπτωση που έκλεινε τις ελληνικές τράπεζες. Επίσης, στο οπλοστάσιο της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Βαρουφάκης συμπεριέλαβε και τη δημιουργία του παράλληλου συστήματος πληρωμών. «Αν τα σχέδια αυτά υλοποιούνταν ο Ντράγκι και η Μέρκελ θα έρχονταν σε εμάς με μια έντιμη και βιώσιμη συμφωνία» υποστήριξε ο πρώην Υπουργός.

Ο κ. Βαρουφάκης πρόσθεσε ότι η αντίδραση των εταίρων στις προτάσεις του ως Υπουργού Οικονομικών για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης ήταν «ανυπόφορη σιωπή και τοξική προπαγάνδα».

Όπως σημείωσε, ανέμενε ότι οι προτάσεις του θα γίνονταν κατανοητές από πιστωτές που επιθυμούσαν την επιστροφή των χρημάτων που είχαν δανείσει στην Ελλάδα. «Η μόνη ερμηνεία για όσα έκανε η τρόικα είναι ότι δεν ήθελε πίσω τα χρήματά της. Επέβαλε πολιτικές που δεν επέτρεπαν την παραγωγή εισοδήματος ώστε να γίνει αποπληρωμή του χρέους», ανέφερε ενδεικτικά ο πρώην Υπουργός Οικονομικών.

Αναλύοντας τις προτάσεις αυτές είπε ότι περιλάμβαναν την ανταλλαγή χρέους (debtswaps) που θα μείωνε το βάρος της αποπληρωμής χωρίς κούρεμα, τη σύσταση μίας κακής τράπεζας που θα απάλλασσε τις συστημικές τράπεζες από τοξικά δάνεια και μίας αναπτυξιακής τράπεζας ώστε να αποτρεπόταν ένα «ανόητο ξεπούλημα» περιουσίας του δημοσίου, καθώς και βαθιές μεταρρυθμίσεις κυρίως στη δημόσια διοίκηση και στη φορολογία που θα αγκάλιαζαν οι Έλληνες πολίτες.

Καθ’ όλο το διάστημα της παρουσίας του στο υπουργείο δεν έλαβε «ούτε μία σελίδα Α4 με αντιπροτάσεις από την άλλη πλευρά», είπε ο κ. Βαρουφάκης, προκαλώντας οποιονδήποτε αξιωματούχο από τις Βρυξέλλες να τον διαψεύσει. «Οι προτάσεις μας δε συζητήθηκαν ποτέ σε τεχνικό επίπεδο στο Eurogroup», συμπλήρωσε.

Στη διάλεξη με τίτλο «Η περίεργη περίπτωση της ελληνικής διάσωσης: Πιστωτές που δε θέλουν πίσω τα χρήματά τους», ο πρώην Υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε εκτενώς στις αυθαιρεσίες που όπως είπε και το ίδιο το Δ.Ν.Τ. παραδεχόταν ότι υπήρχαν στους στόχους και στη δομή του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας που του προτεινόταν. Όπως σημείωσε, η απάντηση του Ταμείου στις παρατηρήσεις του περί αυθαίρετων στόχων στο πρόγραμμα ήταν πως είχε δίκιο και ότι ήταν αναγκαία μία γενναία αναδιάρθρωσητου ελληνικού χρέους, την οποία δεν αποδέχονταν όμως οι Ευρωπαίοι.

Ο κ. Βαρουφάκης επανέλαβε ότι οι εταίροι ήθελαν να παραδειγματίσουν χώρες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία και ότι η Ελλάδα αντιμετωπιζόταν ως παράπλευρη απώλεια.

Σε ό,τι αφορά τα προγράμματα διάσωσης, ανέφερε ότι το 91% των χρημάτων που έχει δανειστεί η Ελλάδα από τον επίσημο τομέα έχουν πάει στις τράπεζες και ότι στην πραγματικότητα ο όρος «αλληλεγγύη προς την Ελλάδα» ήταν το όνομα που δόθηκε στη δεύτερη διάσωση των γερμανικών τραπεζών.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα