Συνάντηση Αλ.Τσίπρα με επιστημονικούς φορείς:Πρέπει να βρούμε λύσεις κυρίως για τους πιο αδύναμους

Ο πρωθυπουργός, παρουσία του Γ. Κατρούγκαλου, συναντήθηκε με τους προέδρους του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων και του Πανελληνιου Ιατρικού Συλλόγου για το ζήτημα του ασφαλιστικού .aleksis-tsipras-sunantisi-me-tous-proedrous-ton-epistimonikon-foreon

«Πρέπει να βρούμε λύσεις κυρίως για τους πιο αδύναμους» δήλωσε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τους προέδρους των επιστημονικών φορέων. «Η πραγματικότητα είναι πως όταν παίρνεις μέτρα για τη βιωσιμότητα του συστήματος, συνήθως είναι οριζόντια, αλλά αυτό είναι λάθος πρακτική», είπε ο Αλ. Τσίπρας και υπογράμμισε την ανάγκη να αναζητηθούν οι τρόποι ούτως ώστε να στηριχθούν τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα και οι νέοι επιστήμονες.

Η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο του ΤΕΕ Γ. Στασινό, τον πρόεδρο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, Β. Αλεξανδρή και τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Μ. Βλασταράκο, δεν φαίνεται να είχε αποτέλεσμα.

«Πρέπει να βρούμε λύσεις κυρίως για τους πιο αδύναμους κι αυτή είναι μια βασική φιλοσοφία στην οποία πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τον σύντομο διάλογο που είχε μπροστά στις κάμερες.

«Σε αυτό συμφωνούμε όλοι», είπε ο κ. Στασινός σχετικά με τη θέση που εξέφρασε ο πρωθυπουργός. Συνεχίζοντας ο κ. Τσίπρας ανέφερε: «η πραγματικότητα είναι ότι όταν παίρνει κανεις κάποια μέτρα για τη βιωσιμότητα του συστήματος, συνήθως τα παίρνει οριζόντια. Αυτό είναι λάθος, πρέπει να βρούμε τον τρόπο ώστε να ξεχωρίσουμε αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη κι αυτούς που εχουν τη δυνατότητα να βάλουν πλάτη, γιατί αν δεν βάλει κανείς πλάτη δεν θα γίνει βιώσιμο το σύστημα».

«Στις αρχές συμφωνούμε», είπε ο κ. Στασινός. Ο πρωθυπουργός τόνισε: «άρα αυτή τη στιγμή το κρίσιμο θέμα είναι να διαχωρίσουμε και να βρούμε τρόπους για τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα και κυρίως για τους νέους επιστήμονες». «Συμφωνούμε απόλυτα, αλλά δεν γίνεται με το σχέδιο», ανέφερε ο πρόεδρος του ΤΕΕ, με τον κ. Τσίπρα να απαντά: «Να κάτσουμε να τα κουβεντιάσουμε, να βρούμε λύσεις».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, αναφέρθηκε στο ζήτημα των διαρροών επιστημόνων στο εξωτερικό. Είπε ότι οι νέοι επιστημόνες φεύγουν στο εξωτερικό για ειδικότητα και μένουν εκεί, ότι το σύστημα της Υγείας είναι στα όρια του και ότι τα νοσοκομεία σε λίγο καιρό δεν θα έχουν γιατρούς να εφημευρεύουν. «’Αρα, θα πρέπει να δούμε τι πρέπει να κάνουμε για τα νέα παιδιά, για να επιβιώσουν στον τόπο», συνέχισε και απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό ως έναν νέο άνθρωπο, πρόσθεσε ότι το δικό του μέλημα και όλων θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα για τα νέα παιδιά.

Ο κ. Βλασταράκος εξερχόμενος της συνάντησης κάλεσε τον πρωθυπουργό να ξαναδεί το νομοσχέδιο κάνοντας λόγο για μεγάλες επιβαρύνσεις της τάξεως του 70%.

Ο κ. Στασινός σημείωσε ότι έγινε κατανοητό το πρόβλημα των υπερβολικών εισφορών αλλά όπως είπε «η κατανόηση από την επίλυση απέχουν πολύ». Για αυτό όπως είπε χαρακτηριστικά οι μηχανικοί θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις «για να βοηθήσουμε και την κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση».

Από την πλευρά του ο κ. Αλεξανδρής χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «Πλήρως αναξιόπιστο» και «μη βιώσιμο».

 

Σχετικά Νέα