Πορτογαλία:Νέος πρόεδρος ο Ρεμπέλου ντε Σόουζα

soouza_1-30qwbebjov7aa7a45ewtmy

Ο κεντροδεξιός υποψήφιος Μαρσέλου Ρεμπέλου ντε Σόουζα επικράτησε στις εκλογές για την ανάδειξη προέδρου στη Πορτογαλία χθες.

Με καταμετρημένο πάνω από το 95% των ψήφων, ο δημοφιλής σχολιαστής της πορτογαλικής τηλεόρασης, πρώην δημοσιογράφος, ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών και καθηγητής συνταγματικού δικαίου συγκεντρώνει ποσοστό 52,99%. Το ποσοστό του εξασφαλίζει τη νίκη χωρίς να χρειαστεί προσφυγή σε δεύτερο γύρο.

Τη δεύτερη θέση καταλαμβάνει ο ανεξάρτητος αριστερός υποψήφιος Αντόνιου Σαμπάιο ντα Νόβοα, με ποσοστό 22,01%. Ο Σαμπάιο ντα Νόβοα παραδέχθηκε την ήττα του όταν έφτασε γύρω στο 23% των ψήφων.

Η έκπληξη των εκλογών ήταν η Μαρίζα Ματίας, η υποψήφια του Αριστερού Μπλοκ, που ήρθε τρίτη με ποσοστό 10%, υπερδιπλάσιο από το ποσοστό που συγκέντρωσε η σοσιαλίστρια πρώην υπουργός Μαρία ντε Μπελέ Ροζέιρα (4,27%).

Στην πέμπτη θέση, με 3,87%, βρίσκεται ο υποψήφιος του Κομμουνιστικού Κόμματος Έντγκαρ Σίλβα.

Λιγότερο από τους μισούς εγγεγραμμένους ψηφοφόρους παρουσιάστηκαν να ψηφίσουν στις εκλογές χθες, παρότι το ποσοστό όσων ψήφισαν ήταν λίγο ψηλότερο από τις προηγούμενες προεδρικές εκλογές, το 2011.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα