Απόλυτη συμφωνία Τσίπρα-Ντράγκι για την άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης

tsipdragΣυνάντηση με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι είχε σήμερα ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού, η συνάντηση  πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα και συζητήθηκε η πορεία του ελληνικού προγράμματος και των μεταρρυθμίσεων.

Όπως σημειώνεται, υπήρξε απόλυτη συμφωνία μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του επικεφαλής της ΕΚΤ στην εκτίμηση ότι η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο.

Νωρίτερα ο κ.Ντράγκι είχε δηλώσει ότι: «H κατάσταση στην Ελλάδα είναι πολύ καλύτερη, η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει σημαντική πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική προσαρμογή»,τονίζοντας πάντως πως το ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα πρέπει να καταστεί βιώσιμο.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ δήλωσε αισιόδοξος ότι θα βρεθεί συμφωνία ώστε να ολοκληρωθεί γρήγορα και με επιτυχία η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Απέφυγε ωστόσο να απαντήσει σε ερώτηση για το αν το Grexit βρίσκεται πλέον εκτός συζήτησης.

«Είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση από τον Ιούνιο, η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει μεγάλη πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική προσαρμογή. Τα δύο ορόσημα του προγράμματος έχουν επιτευχθεί και οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται αυτή τη στιγμή» δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι.

Η συζήτηση με τους δανειστές όπως είπε, γίνεται πάνω σε τεις πυλώνες: Τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2018-2019, οι μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, ένα θέμα-κλειδί στις συζητήσεις και οι οποίες είναι μεν δύσκολες αλλά θα πρέπει να είναι και βιώσιμες, όπως είπε, και οι μεταρρυθμίσεις στον χρηματοοικονομικό τομέα.

Ωστόσο, τόνισε ότι οι μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό σύστημα, απαραίτητη προϋπόθεση για να κλείσει η αξιολόγηση, πρέπει να είναι βιώσιμες, ενώ προειδοποίησε ότι οι ελληνικές τράπεζες κατέχουν ακόμα πολύ υψηλό αριθμό μην εξυπηρετούμενων δανείων.

Ο Μάριο Ντραγκι σχολίασε ακόμα πως υπάρχει υψηλό επίπεδο μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα και πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στη χρηματοοοικονομική νομοθεσία.

Σχετικά Νέα