Μ.Ντράγκι:«Θα είναι αναγκαίο να αξιολογήσουμε και να επανεξετάσουμε τη νομισματική μας πολιτική»

Mario Draghi, President of the European Central Bank (ECB) , addresses the media during his monthly news conference in Frankfurt, March 7, 2013. Draghi announced that the ECB leaves the interest rates unchangendREUTERS/Kai Pfaffenbach (GERMANY - Tags: BUSINESS)

Στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ο Μάριο Ντράγκι ανέφερε ότι προειδοποίησε ότι  κίνδυνοι για τις προοπτικές της οικονομίας της ευρωζώνης και του πληθωρισμού έχουν αυξηθεί.

Ειδικότερα, ο κ. Ντράγκι υποστήριξε πως η δυναμική του πληθωρισμού στην ευρωζώνη είναι πιο αδύναμη από ό,τι αναμενόταν, καθιστώντας αναγκαία την επανεξέταση της νομισματικής πολιτικής στη συνεδρίαση του Μαρτίου.

«Kαθώς ξεκινάμε τη νέα χρονιά, τα καθοδικά ρίσκα έχουν αυξηθεί ξανά εν μέσω αυξημένης αβεβαιότητας για τις προοπτικές ανάπτυξης των αναδυόμενων αγορών, τη μεταβλητότητα στις χρηματοοικονομικές αγορές και στις αγορές εμπορευμάτων και των γεωπολιτικών ρίσκων. Ως εκ τούτου, θα είναι αναγκαίο να αξιολογήσουμε και ενδεχομένως να επανεξετάσουμε τη νομισματική μας πολιτική στην επόμενη συνάντησή μας τον Μάρτιο, όταν θα είναι διαθέσιμες οι νέες μακροοικονομικές προβλέψεις», ανέφερε ο κ. Ντράγκι.

Ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει σε πολύ χαμηλά ή αρνητικά επίπεδα τους επόμενους μήνες και να ανακάμψει αργότερα το 2016. «Δεδομένων των τιμών των συμβολαίων του αργού πετρελαίου, το μονοπάτι του ετήσιου πληθωρισμού το 2016 είναι τώρα πολύ χαμηλότερο σε σχέση με το outlook νωρίτερα τον Δεκέμβριο. Ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει σε πολύ χαμηλά ή αρνητικά επίπεδα τους επόμενους μήνες και να ανακάμψει αργότερα το 2016», προέβλεψε.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι με τη στήριξη των μέτρων νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ και την προσδοκώμενη οικονομική ανάκαμψη, ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να ανακάμπτει. Προειδοποίησε ωστόσο ότι παραμένουν ρίσκα από δευτερογενείς επιπτώσεις που θα πρέπει να παρακολουθούνται στενά.

Ο κ. Ντράγκι υπογράμμισε ότι οι συνθήκες από τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου έχουν αλλάξει, κάνοντας ειδική αναφορά στην πτώση της τιμής του αργού πετρελαίου κατά 40% από τις προηγούμενες προβλέψεις. «Οι συνθήκες έχουν επιδεινωθεί και πιστεύω ότι η αξιοπιστία της ΕΚΤ θα δεχόταν πλήγμα, αν δεν ήμασταν έτοιμοι να αξιολογήσουμε και ενδεχομένως να επανεξετάσουμε τη νομισματική μας πολιτική, όταν θα έχουμε πλήρη πληροφόρηση», πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ επανέλαβε πως η κεντρική τράπεζα έχει τη δύναμη, τη βούληση και την αποφασιστικότητα να αναλάβει δράση και ότι έχει στη διάθεσή της πληθώρα εργαλείων που μπορεί να χρησιμοποιήσει. Υπογράμμισε μάλιστα ότι δεν υπάρχουν τεχνικά όρια στο πόσο μακριά μπορεί να φτάσει η ΕΚΤ στη χρήση των εργαλείων που διαθέτει.

Όσον αφορά στα επιτόκια, σημείωσε πως αναμένεται να παραμείνουν στα σημερινά ή σε χαμηλότερα επίπεδα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.
Παράλληλα, υποστήριξε πως οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης πρέπει να στραφούν σε πολιτικές που είναι πιο φιλικές για την ανάπτυξη. «Οι δημοσιονομικές πολιτικές πρέπει να στηρίξουν την οικονομική ανάπτυξη, παραμένοντας παράλληλα εντός των δημοσιονομικών κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την ίδια στιγμή, όλες οι χώρες πρέπει να επιδιώξουν πιο φιλικές για την ανάπτυξη δημοσιονομικές πολιτικές», σημείωσε.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα