Δ.Μάρδας: Να ξεκλειδώσουμε «16 μεγάλες επενδύσεις»

investΟ υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Μάρδας, μιλώντας στο «Κόκκινο» και τον Στάθη Σχινά και αναφερόμενος στο επενδυτικό περιβάλλον της χώρας,δήλωσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η απλούστευση των διαδικασιών, ώστε να μην απαιτούνται περισσότεροι των 8 μηνών για την έγκριση μιας επένδυσης.

«Και εμείς έχουμε εκπλαγεί», είπε χαρακτηριστικά,  διαπιστώνοντας «κάθε ημέρα» πόσα γραφειοκρατικά προσκόμματα υπάρχουν.

Ο κ. Μάρδας ανέφερε ως παράδειγμα τρεις κορεατικές εταιρείες που αναμένουν  έγκριση από το 2012. Επεσήμανε επίσης ότι οι γραφειοκρατικές χρονοτριβές  πλήττουν επιχειρήσεις διαφόρων τομέων και όχι μόνον εταιρείες (πχ  χημικών βιομηχανιών), των οποίων το αντικείμενο θα αιτιολογούσε εξονυχιστικές έρευνες  για τυχόν περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών γνωστοποίησε ότι η κυβέρνηση θα ασχοληθεί άμεσα με τους λόγους, για τους οποίους δεν έχουν εγκριθεί ακόμη «16 μεγάλες επενδύσεις», που εκκρεμούν από το παρελθόν. «Δεν μας ενδιαφέρει το ευχάριστο κομμάτι, δηλαδή το τι εγκρίθηκε, αλλά το τι δεν εγκρίθηκε», πρόσθεσε.

Ο κ. Μάρδας ανέφερε ότι τέτοιου είδους ζητήματα κρίνουν τι μέλλει γενέσθαι με τις ξένες  επενδύσεις και αντέκρουσε την αντίληψη, σύμφωνα με την οποία όλα τα καθορίζει το ύψος των μισθών σε μία χώρα. Ειδάλλως, είπε χαρακτηριστικά, στη μεν Γερμανία «δεν θα γινόταν ούτε μία επένδυση», οι δε χώρες του τρίτου κόσμου θα ήταν επενδυτικοί παράδεισοι.

Ερωτηθείς ποιους τομείς καλύπτουν οι εταιρείες που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα, ο υφυπουργός Εξωτερικών είπε ότι πρόκειται για ευρύτατο φάσμα, «από ηλεκτρονικούς υπολογιστές μέχρι real estate».

Ανέφερε μεταξύ άλλων ότι παρατηρείται μια τάση, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα μπορεί να εξελιχθεί σε χώρα παραγωγής και διακίνησης λογισμικού. Πρόσθεσε επίσης ότι το «άνοιγμα» του Σουέζ, σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στο θέμα των ελληνικών λιμανιών, μπορεί να δώσει μεγάλη ώθηση και στη δραστηριότητα που αφορά τα «logistics».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα