Συνάντηση Τσίπρα-Μητσοτάκη:Η νέα γενιά μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις μιας καθαρής πολιτικής αντιπαράθεσης

Την πρώτη τους εθιμοτυπική συνάντηση έχουν από τις 3 το μεσημέρι ο πρωθυπουργός και ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

«Νομίζω ότι η εκλογή σου κλείνει κι έναν ηλικιακό κύκλο», ανέφερε υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας ότι μένει να αποδειχθεί πως η νέα γενιά μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις μιας καθαρής πολιτικής αντιπαράθεσης, με επιχειρήματα, με ιδέες και ταυτόχρονα και μιας ειλικρινούς ανταλλαγής πληροφοριών και ενημέρωσης για τα μεγάλα ζητήματα της χώρας.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι η παρουσία του προέδρου της Ν.Δ. κλείνει και έναν κύκλο κακής παράδοσης μη επικοινωνίας ανάμεσα σε δύο θεσμικούς παράγοντες του τόπου (σ.σ. εννοώντας την περίοδο που ο κ. Τσίπρας ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης) και δεσμεύτηκε πως σε ό,τι τον αφορά θα είναι διαθέσιμος ανά πάσα στιγμή να παράσχει στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης πλήρη ενημέρωση για τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν τη χώρα διότι η αξιωματική αντιπολίτευση είναι θεσμικός πυλώνας του πολιτικού συστήματος.kiriakos-alexis-708

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι προσβλέπει σε μια ειλικρινή συζήτηση, υπογράμμισε τη διαφωνία που έχουν οι δύο πλευρές σε πολλά ζητήματα και αναγνώρισε ότι η διαφωνία θα παραμείνει. Ωστόσο, ανέφερε ότι αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να υπάρξει προσπάθεια συνεννόησης για θεσμικά ζητήματα όπως επιβάλλει το Σύνταγμα.

«Το νέο πολιτικό ήθος πρέπει να στηρίζεται στη γλώσσα της αλήθειας», πρόσθεσε.

Νώρίτερα η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση αντάλλαξαν σκληρές ανακοινώσεις με αφορμή τις θέσεις των μετακλητών υπαλλήλων και των ειδικών συμβούλων.

Στην ανακοίνωση το Μέγαρο Μαξίμου προχωρά σε αντεπίθεση και κατηγορεί τη ΝΔ ότι προσπάθησε να επιβάλει τους κολλητούς της ως ισόβιους διοικητές στο Δημόσιο.

«Στη ΝΔ δεν έχουν μετακλητούς υπαλλήλους όπως προβλέπει ο νόμος; Δεν είναι άνθρωποι  της εμπιστοσύνης τους; Δεν ξέρουν ότι η θητεία τους λήγει αυτόματα με την λήξη της θητείας των προϊσταμένων τους;
Όσο για τους κλαυθμούς «για τις δουλειές που χάνονται» ας πάνε αλλού να τα πούνε αυτά. Οι άνθρωποι που σχεδίασαν 15.000 απολύσεις στο Δημόσιο και την πλήρη απελευθέρωση των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, δύσκολα θα πλασσάρουν τον θατσερισμό τους ως κοινωνική ευαισθησία.
Οι άνθρωποι που επιχείρησαν να επιβάλλουν τους κολλητούς  τους ως ισόβιους διοικητές στο Δημόσιο, ένα μήνα πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου, ας μην μιλάνε για κρατισμό και βολεμένους.
Το κόμμα των θαλασσοδανείων – τα οποία πληρώνει ο ελληνικός λαός – ας χαμηλώσει τους τόνους.
Λίγη αιδώς δεν βλάπτει
» αναφέρει η ανακοίνωση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τους διορισμούς συγγενών στο Δημόσιο
Ανακοίνωση για τις θέσεις μετακλητών υπαλλήλων και ειδικών συμβούλων εξέδωσε και το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ασκώντας παράλληλα δριμεία επίθεση στη ΝΔ και συγκεκριμένα στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη, λίγη μόνο ώρα πριν την συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:
Με προεξάρχουσα τη Νέα Δημοκρατία και πιστούς συνοδοιπόρους τα διαπλεκόμενα μέσα ενημέρωσης, ολόκληρο το παλιό σύστημα επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ με λάσπη και συκοφαντίες .

Ξεκαθαρίζουμε λοιπόν τα εξής: Οι θέσεις των μετακλητών υπαλλήλων και των ειδικών συμβούλων είναι από το νόμο προσωρινές. Δεν συνιστούν μόνιμους διορισμούς στο Δημόσιο. Τα πρόσωπα που στελεχώνουν τις θέσεις αυτές επιλέγονται από τον εκάστοτε πρωθυπουργό και τους εκάστοτε υπουργούς. Η θητεία τους ολοκληρώνεται μόλις ολοκληρωθεί και η θητεία του πολιτικού προσώπου που τους τοποθέτησε. Οι μόνοι δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν προσληφθεί από την παρούσα κυβέρνηση είναι αυτοί που απολύθηκαν αντισυνταγματικά από την κυβέρνηση Σαμαρά, υπό την αιγίδα του τότε υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος, εκτός των άλλων, είχε διορίσει 51(!) μετακλητούς υπαλλήλους στο υπουργικό του γραφείο.

Είναι προκλητικό να μιλούν οι αρχιτέκτονες του πελατειακού κράτους για ρουσφέτια, όταν οι ίδιοι απαξίωναν συστηματικά κάθε έννοια αξιοκρατίας στη δημόσια διοίκηση, διορίζοντας μόνιμους δημοσίους υπάλληλους τα «δικά τους παιδιά» χωρίς κανένα κριτήριο. Είναι προσβλητικό για τους πολίτες να μιλούν για αύξηση των μετακλητών στα υπουργεία, όταν μία από τις πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης ήταν με νόμο να τους μειώσει.

Είναι απαράδεκτο να μιλάει η ΝΔ για τους διοικητές των νοσοκομείων όταν για πρώτη φορά η επιλογή τους έγινε με απολύτως αξιοκρατικά κριτήρια από επιτροπή στην οποία μετείχαν και στελέχη του κόμματος της.

Είναι προφανές, εν όψει και της αδειοδότησης των τηλεοπτικών συχνοτήτων, πως η διαπλοκή παίζει τα ρέστα της. Θα τα χάσει κι αυτά.

Το μνημόσυνο

«Οι ανακοινώσεις αυτές είναι το μνημόσυνο του ηθικού πλεονεκτήματος της Αριστεράς» ήταν η απάντηση κύκλων της ΝΔ στις ανακοινώσεις της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ για τους διορισμούς.

 

Σχετικά Νέα