ΔΝΤ:Υποβαθμίζει τις προβλέψεις παγκόσμιας ανάπτυξης

imf_122491075

Στο 3,4% εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί το 2016 ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, σύμφωνα με την αναθεωρημένη ετήσια οικονομική έκθεση «World Economic Outlook» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ εκτιμά ότι η άνιση και αδύναμη ανάπτυξη θα αποτελέσουν τα κύρια χαρακτηριστικά της παγκόσμιας οικονομίας, η οποία θα υπονομευτεί σημαντικά από τους κινδύνους στις αναδυόμενες αγορές.

Το ΔΝΤ προβλέπει τώρα πως ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας θα είναι 3,4% φέτος, από 3,6% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη, και 3,6% το 2017 από 3,8%. Το 2015 η παγκόσμια οικονομία εκτιμάται ότι διαμορφώθηκε στο 3,1%.

Για την ευρωζώνη, το ΔΝΤ αυξάνει την πρόβλεψή της για το τρέχον έτος στο 1,7% από 1,6% προηγουμένως, ενώ αμετάβλητη στο 1,7% διατηρείται η εκτίμηση για τον ρυθμό ανάπτυξης του 2017.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ, στις αναπτυγμένες οικονομίες, αναμένεται να συνεχιστεί η μέτρια και ανομοιόμορφη ανάπτυξη, με σταδιακό «κλείσιμο» της ψαλίδας στα ΑΕΠ των χωρών.

Η εικόνα για τις αναδυόμενες αγορές και τις αναπτυσσόμενες οικονομίες είναι σε ορισμένες περιπτώσεις δύσκολη, σημειώνει το ΔΝΤ, καθώς η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου και οι πιέσεις σε ορισμένες μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες θα συνεχίσουν να επιβαρύνουν τις προοπτικές ανάπτυξης φέτος και του χρόνου.

Η προβλεπόμενη αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης τα επόμενα δυο χρόνια, παρά την συνεχιζόμενη επιβράδυνση στην Κίνα, αντανακλά κυρίως τις προβλέψεις για σταδιακή βελτίωση του ρυθμού ανάπτυξης της Βραζιλίας, της Ρωσίας και ορισμένων χωρών της Μέσης Ανατολής, σημειώνει το ΔΝΤ, κάνοντας όμως λόγο για κινδύνους από νέα οικονομικά ή γεωπολιτικά σοκ.

Όπως σημειώνει το ΔΝΤ, τα ρίσκα για τις προοπτικές παραμένουν πτωτικά και σχετίζονται με τις συνεχιζόμενες προσαρμογές της παγκόσμιας οικονομίας: τη γενικευμένη επιβράδυνση στις αναδυόμενες αγορές, το rebalancing της Κϊνας, τις χαμηλότερες τιμές των εμπορευμάτων και τη σταδιακή έξοδο από την υποστηρικτική νομισματική πολιτική των ΗΠΑ.

Αν δεν υπάρξει επιτυχής διαχείριση των προκλήσεων αυτών, τότε η παγκόσμια ανάπτυξη μπορεί να εκτροχιαστεί, προειδοποιεί το ΔΝΤ.

 

Σχετικά Νέα