Διεθνής Αμνηστία:Οι γυναίκες πρόσφυγες θύματα επιθέσεων,εκμετάλλευσης και σεξουαλικής παρενόχλησης

img20410_b215708c67aaa909a40ac5778df51897

Η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε σήμερα ότι οι γυναίκες πρόσφυγες “κινδυνεύουν να πέσουν θύματα επιθέσεων, εκμετάλλευσης και σεξουαλικής παρενόχλησης” στην πορεία τους προς την Ευρώπη,ενώ προσθέτει ότι  η απειλή αυτή υφίσταται σε όλα τα στάδια του ταξιδιού τους, “ακόμη και στο ευρωπαϊκό έδαφος”.

Συγκεκριμένα,όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ,η οργάνωση, που πήρε συνεντεύξεις στη Γερμανία και τη Νορβηγία από περίπου 40 γυναίκες οι οποίες είχαν περάσει από την Τουρκία και την Ελλάδα, κάνει λόγο για “σωματική βία” και για “οικονομική εκμετάλλευση” αλλά και για “πιέσεις με στόχο να τις αναγκάσουν να έχουν σεξουαλική επαφή με τους διακινητές, με υπαλλήλους υπεύθυνους για την ασφάλεια ή με άλλους πρόσφυγες”ενώ πρόσθεσε,”Όλες αυτές οι γυναίκες είπαν ότι αισθάνονταν υπό απειλή ή ότι κινδύνευαν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους”.

Για την Τιράνα Χασάν, την υπεύθυνη της οργάνωσης για θέματα διαχείρισης κρίσεων, οι γυναίκες “διακινδύνευσαν τα πάντα για να είναι ασφαλείς μαζί με τα παιδιά τους” αφού προηγουμένως είχαν βιώσει “τη φρίκη του πολέμου στο Ιράκ και τη Συρία”. Όμως “από τη στιγμή που ξεκινά το ταξίδι τους, βρίσκονται και πάλι εκτεθειμένες στη βία και την εκμετάλλευση, χωρίς να έχουν ιδιαίτερη υποστήριξη ή προστασία”.

Ορισμένες από τις γυναίκες που ρωτήθηκαν είπαν ότι αισθάνονταν ότι απειλούνταν περισσότερο “στις ζώνες και τους καταυλισμούς διέλευσης της Ουγγαρίας, της Κροατίας και της Ελλάδας” ενώ άλλες διαβεβαίωσαν ότι “αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν τις ίδιες τουαλέτες και ντουσιέρες με τους άνδρες”.

“Πρέπει να γίνουν περισσότερα” για τις γυναίκες πρόσφυγες, τόνισε η Χασάν, χαρακτηρίζοντας “ντροπή” το γεγονός ότι οι γυναίκες αυτές “κινδυνεύουν ακόμη και στο ευρωπαϊκό έδαφος”.

 

Σχετικά Νέα