Συνεχίζονται οι αναταράξεις στις Αγορές-Νέα πτώση μετά την άρση κυρώσεων κατά του Ιράν

stockΜε νέα πτώση της τάξεως του 1,12% έκλεισε τα ξημερώματα της Δευτέρας το χρηματιστήριο του Τόκιο.

Ο βασικός δείκτης Nikkei, ο οποίος άνοιξε με απώλειες πάνω από 2,8% κατά την έναρξη της συνεδρίασης, κλείνει με απώλειες 191,54 μονάδων (-1,12%) για να διαμορφωθεί στις 16.955,57 μονάδες, καταγράφοντας υποχώρηση στις 9 από τις 10 συνεδριάσεις που έχουν πραγματοποιηθεί από την αρχή του νέου έτους.

Ο δείκτης Topix υποχώρησε κατά 1,04%, με απώλειες 14,52 μονάδων, για να κλείσει στις 1.387,93 μονάδες.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και τα χρηματιστήρια του Κόλπου,τα οποία και κατέγραψαν μεγάλη πτώσ, με αυτά στο Ντουμπάι και το Κατάρ να κάνουν “βουτιά” 6% το καθένα, λόγω της πτώσης των τιμών του αργού και της προοπτικής της επιστροφής του Ιράν στην αγορά πετρελαίου. Το χρηματιστήριο του Άμπου Ντάμπι υποχώρησε κατά 4,5% και αυτό του Κουβέιτ κατά 2,3%.

Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές αυτή η συνεχιζόμενη αναταραχή ωφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ιστορική απόφαση των ΗΠΑ να προχωρήσει στην υλοποίηση της συμφωνίας για τα πυρηνικά που οδηγεί στην άρση των κυρώσεων κατά της Τεχεράνης.

 

Την ίδια ώρα η συμφωνία ΗΠΑ-Τεχεράνης ρίχνει το πετρέλαιο στα 28 ευρώ αφού πλέον μπαίνει στην αγορά και το πετρέλαιο του Ιράν γεγονός που θα οδηγήσει σε μεγάλες αναταράξεις στις οικονομίες που βασίζονται στο πετρέλαιο όπως η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία.

Η προηγούμενη φορά που η τιμή του πετρελαίου είχε φτάσει στα 28 δολάρια ήταν την άνοιξη του 2002. Έκτοτε η τιμή του ανέβαινε μέχρι το 2008 όπου έφτασε τα 145 δολάρια και μετά αποκλούθησε πτωτικά λόγω της οικονομικής κρίσης.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα