Η πρώτη αντίδραση του Ιράν κατά των νέων κυρώσεων από τις ΗΠΑ

tehranH Τεχεράνη απορρίπτει ως «μη νομιμοποιημένες» τις νέες κυρώσεις που επιβάλουν οι ΗΠΑ εναντίον της,την στιγμή μάλιστα που ο  Ομπάμα μιλά για νίκη της διπλωματίας όσον αφορά την άρση των κυρώσεων από την Διεθνή κοινότητα λίγο νωρίτερα.

Στο Ιράν ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ (Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας), με φόντο την πορεία της συμφωνίας.
Ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ, Γιουκίγα Αμάνο, έφτασε το πρωί της Δευτέρας στην Τεχεράνη.
Κατά τη διήμερη επίσκεψή του στην ιρανική πρωτεύουσα, θα συανντηθεί και με τον πρόεδρο της χώρας Χασάν Ροχανί.

Όπως ανέφερε η ιρανική υπηρεσία ατομικής ενέργειας, στόχος της Τεχεράνης είναι να επισπευθεί η εφαρμογή της συμφωνίας για άρση των κυρώσεων (έχει ορίζοντα οκταετίας), με «την πιθανή βοήθεια της ΙΑΕΑ», όπως ανέφερε σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπός της, Μπεχρούζ Καμαλβαντί.

Τα σύννεφα πάντως δεν έχουν φύγει πάνω από την Τεχεράνη: Οι νέες αμερικανικές κυρώσεις για το ιρανικό βαλλιστικό πρόγραμμα, ξεχωριστές από τον φάκελο των πυρηνικών, προκάλεσαν αμέσως αντιδράσεις από το εσωτερικό του Ιράν.

«Οι κυρώσεις για το βαλλιστικό πρόγραμμα στερούνται νομικής ή ηθικής νομιμοποίησης» υποστήριξε ο εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ Χοσεΐν Τζαμπερί τη Δευτέρα.

«Η Αμερική πoυλά όπλα δεκάσων δισ. δολαρία σε χώρες της περιοχής, τα οποία χρησιμοποιούνται σε εγκλήματα πολέμου εναντίον Παλαίστινιων, Λιβανέζων και πρόσφατα και Υεμενιτών» είπε ο εκπρόσωπος.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα