Στα βήματα της Δανίας και η Ελβετία

406540F51CDA753309423E8FD0E32513

Οι αιτούντες άσυλο στην Ελβετία θα πρέπει να παραδίδουν κατά την άφιξή τους όλα τα περιουσιακά στοιχεία τους αξίας άνω των 1.000 ελβετικών φράγκων(δηλαδή περίπου 914 ευρώ), επιβεβαίωσαν την Παρασκευή οι ομοσπονδιακές αρχές.

Σύμφωνα με την ελβετική Γραμματεία Μετανάστευσης (SEM) το μέτρο αυτό δεν είναι καινούριο: σύμφωνα με την ελβετική νομοθεσία, οι αιτούντες άσυλο οφείλουν να συνεισφέρουν στα έξοδά τους ανάλογα με τις δυνατότητές τους.

«Εάν κάποιος φύγει [από την Ελβετία] με τη θέλησή του μέσα σε διάστημα επτά μηνών, θα μπορεί να πάρει πίσω τα χρήματά του. Στην αντίθετη περίπτωση, τα χρήματα θα καλύψουν τα έξοδά του» ανέφερε  ένας εκπρόσωπος της Γραμματείας.

Το σχέδιο των αρχών αποκαλύφθηκε το βράδυ της Πέμπτης κατά τη διάρκεια εκπομπής της γερμανόφωνης δημόσιας τηλεόρασης SRF.

Στην εκπομπή παρουσιάστηκε απόδειξη που έλαβε ένας Σύρος από τις ελβετικές αρχές όταν κατέβαλε τα μισά από τα χρήματα που του είχαν απομείνει -είχε προηγουμένως αναγκαστεί να πληρώσει τους διακινητές που οδήγησαν τον ίδιο και την οικογένειά του στην Ελβετία. Ο σύρος πρόσφυγας, που ζει πλέον στην Ελβετία μαζί με τη σύζυγο και τα τρία παιδιά τους, χαρακτήρισε «άδικο» το σύστημα.

«Αισχρή» χαρακτήρισε την πρακτική ο Στέφαν Φράι, εκπρόσωπος οργανώσεων που παρέχουν βοήθεια στους πρόσφυγες στην Ελβετία.

Ανάλογη πρόταση που έχει ψηφίσει τον περασμένο μήνα το Κοινοβούλιο της Δανίας προβλέπει κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων των προσφύγων προκειμένου να καλυφθούν τα έξοδα διαμονής τους στη χώρα.

Σχετικά Νέα