Ευ.Τσακαλώτος: Δεν θέλουμε να διώξουμε το ΔΝΤ

Την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης σε τέσσερις εβδομάδες θεωρεί δυνατή ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, όπως δήλωσε σε συνέντευξη που έδωσε στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.tsakalotos1

«Εμείς λέμε ότι αυτή θα μπορούσε να είναι ζήτημα ημερών. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε στην αρχή της εβδομάδας ότι θα πάρει μήνες. Ωστόσο, μεταξύ μηνών και ημερών υπάρχουν και οι εβδομάδες. Νομίζω ότι αυτό είναι μία καλή εκτίμηση. Έχω την αίσθηση καλής θέλησης από παντού.

Έτσι, θεωρώ ότι μπορούμε να επιτύχουμε μία συμφωνία ίσως σε τέσσερις εβδομάδες.
Ο κ. Τσακαλώτος είπε, επίσης, ότι η Αθήνα έχει αποδεχθεί πως το ΔΝΤ θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα στο ορατό μέλλον.

«Ο Αλεξάντερ Στουμπ από τη Φινλανδία, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ από την Ολλανδία και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατέστησαν σαφές ότι για εκείνους η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι μια μη διαπραγματεύσιμη προϋπόθεση», τονίζει ο έλληνας υπουργός. Αυτή περιλαμβάνει «μια ενεργό συμμετοχή, και στη χρηματοδότηση του τρίτου πακέτου βοήθειας», σύμφωνα με τον ίδιο.

Η δήλωση αυτή του Ευκλ. Τσακαλώτου έρχεται σε αντίθεση με τα όσα έχει πει στο παρελθόν ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αναφέρει τηλεγράφημα του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων dpa, υπενθυμίζοντας ότι ο πρωθυπουργός είχε τονίσει ότι η οικονομική συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα «δεν είναι απαραίτητη».

Αυτό είχε εξοργίσει τους Ευρωπαίους, σύμφωνα με το dpa. «Με τον τρόπο αυτό ο πρωθυπουργός εξέφρασε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι το ΔΝΤ έχει θέσει τόσο ψηλά τον πήχη της αξιολόγησης», εξηγεί στην Handelsblatt o κ. Τσακαλώτος, προσθέτοντας ότι ορισμένες φορές το Ταμείο «μας ωθεί στα όρια των πολιτικών αντοχών μας».

Από την άλλη πλευρά όμως το ΔΝΤ πιέζει χώρες, όπως τη Γερμανία, να κάνουν περισσότερα στο ζήτημα απομείωσης του χρέους, όπως λέει. «Τα πράγματα είναι λοιπόν δύσκολα και στις δυο πλευρές». Παρά ταύτα, υπογραμμίζει ο κ. Τσακαλώτος, η Ελλάδα αποδέχεται την περαιτέρω συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα βοήθειας.

«Η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι συμφωνημένη. Αυτή είναι η δέσμευσή μας», τόνισε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι και οι έξι ομόλογοι του ευρωπαϊκών χωρών, που συνάντησε τις περασμένες ημέρες, κατέστησαν σαφές ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ δεν είναι διαπραγματεύσιμη. Ο ίδιος είπε ότι αντελήφθη ότι οι ομόλογοί του «δεν εννοούν τη συμμετοχή μόνο σε όρους τεχνικής βοήθειας, αλλά και με όρους χρηματοδότησης».

Σχετικά Νέα