Eurogroup:Καλή πορεία,αλλά σε θολό τοπίο

EEIΑν και οι κύκλοι της κυβέρνησης αποτιμούν θετικά το χθεσινό Eurogroup,η πραγματικότητα είναι ότι το τοπίο είναι ακόμα θολό.Το τοπίο είναι θολό διότι ακόμα και τα μηνύματα που εξέπεμψε η χθεσινή συνεδρίαση στις Βρυξέλλες ήταν ποικίλα και  όχι ξεκάθαρα.

Τη μια στιγμή Ο Γ.Ντάισελμπουμ δήλωνε ότι το πλάνο για το ασφαλιστικό είναι καλό,αλλά αμέσως μετά άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο διαφωνίας,σημειώνοντας ότι   πρέπει πρώτα  να εξεταστεί αν βγαίνουν τα νούμερα και με ποιο τίμημα για την οικονομία.

Παράλληλα,ο επικεφαλής του Eurogroup  επισήμανε αφενός τον όγκο δουλειάς που πρέπει να βγει, αφετέρου αποσύνδεσε τις πράξεις από τις προθέσεις,για τις οποίες(προθέσεις) οι Ευρωπαίοι φαίνεται ότι είναι πεπεισμένοι ότι η ελληνική κυβέρνηση τις έχει.

Βάσει των παραπάνω  το eurogroup κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να δώσει ταχύτατα επιπλέον στοιχεία σε σχέση με την πρόταση μεταρρύθμισης του ελληνικού ασφαλιστικού συστήματος και ταυτόχρονα ζήτησε επιπλέον στοιχεία και για τα δημόσια οικονομικά του 2016.

Τώρα για το ΔΝΤ,για το οποίο φάνηκε στο Eurogroup ότι όλοι θεωρούν απαραίτητη τη συμμετοχή του,η  επικεφαλής του Κριστίν Λαγκάρντ θέτει σε συνέντευξή της στην Sueddeutsche Zeitung δύο βασικές προϋποθέσεις για την συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο η διαδικασία του ασφαλιστικού να ολοκληρωθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2016.

Η κ. Λαγκάρντ ζητά να προχωρήσει η κυβέρνηση σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις στον οικονομικό τομέα και ενώ τονίζει πως το ασφαλιστικό είναι ένα τέτοιο ζήτημα, που έχει ξεκινήσει, εν τούτοις τονίζει πως το ζήτημα αυτό δεν θα δώσει απτά αποτελέσματα παρά μόνο σε βάθος χρόνου.

Μη ξεχνάμε άλλωστε, ότι νωρίτερα ο πρόεδρος του eurogroup και ο επίτροπος Μοσκοβισί ανέφεραν ότι έχουν τη δέσμευση της κυβέρνησης για την συμμετοχή του ΔΝΤ, κάτι που κατά τον κ.Ντάισελμπλουμ ο κ.Τσακαλώτος δέχθηκε αμετάκλητα κατά την συνάντηση που είχαν οι δυο τους στο πλαίσιο της περιοδείας του Έλληνα υπουργού Οικονομικών.

Αυτή τη στιγμή όλες οι πλευρές προσπαθούν να βρουν τη χρυσή τομή της παρουσίας του ΔΝΤ στο πρόγραμμα,καθώς ναι μεν υπάρχει το θετικό στοιχείο της ελάφρυνσης του χρέους(που ζητά επιτακτικά το ΔΝΤ),ωστόσο το Ταμείο χαρακτηρίζεται και απο τη σκληρή γραμμή που εφαρμόζει όσον αφορά τα δημοσιονομικά ζητήματα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα