Eurogroup:Επιπλέον στοιχεία ζητούν οι δανειστές για το ασφαλιστικό

euroΗ κυβερνητική πρόταση για την μεταρρύθμιση του ελληνικού ασφαλιστικού συστήματος βρέθηκε στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης των Ευρωπαίων υπουργών και  τον Ευ.Τσακαλώτο να παρουσιάζει αναλυτικά το σχέδιο.

Οι Ευρωπαίοι απο την πλευρά τους φαίνεται ότι αναγνώρισαν τις προσπάθειες τις ελληνικής κυβέρνησης και την πρόοδο την οποία έχει επιτύχει,χωρίς ωστόσο να μπαίνουν στις λεπτομέρειες του ασφαλιστικού.Οι εταίροι περιορίστηκαν στο να αποστείλουν διευκρινιστικές ερωτήσεις για την κυβερνητική πρόταση, η οποία θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων τις επόμενες εβδομάδες.

Η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση, όπως δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, είναι άλλωστε σημαντική προκειμένου να υπάρξει η πλήρης εκείνη εικόνα των δημοσιονομικών που θα επιτρέψει τη συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.Το eurogroup ζήτησε επιπλέον στοιχεία και για τα δημόσια οικονομικά του 2016.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο Ντάισελμπλουμ  στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου μετά το πέρας της συνεδρίασης,σημείωσε: “Oι ελληνικές αρχές πρέπει να δώσουν τα επιπλέον στοιχεία για το ασφαλιστικό, ώστε η τρόικα να μπορέσει να κατέβει στην Αθήνα για να ξεκινήσει την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος”.
Σε σχέση με το σημείο της αποπολιτικοποίησης της δημόσιας διοίκησης και των διοικήσεων των τραπεζών ο πρόεδρος του eurogroup, αφού εξήγησε ότι “οι υπουργοί το ζήτησαν αυτό από τον κ.Τσακαλώτο”, σημείωσε ότι “η αποπολιτικοποίηση και η μείωση της πολιτικής επιρροής στου διορισμούς, έχει ειδικά τώρα ακόμα μεγαλύτερη σημασία, καθώς η ΕΕ έχει βάλει ακόμα περισσότερα χρήματα στις ελληνικές τράπεζες”.

Ερωτηθέντες σχετικά, τόσο o Ντάισελμπλουμ , όσο και ο επίτροπος Μοσκοβισί, επεσήμαναν ότι σε σχέση με το ζήτημα του περιορισμού των αδειών εκπομπής τηλεοπτικών σταθμών, θα γίνει εξέταση της κατάστασης από την τρόικα στο πλαίσιο της αξιολόγησης και “ο οδηγός μας σε αυτήν την υπόθεση θα είναι το μνημόνιο”.

Ο πρόεδρος του eurogroup, και ο επίτροπος Μοσκοβισί εξήγησαν ότι έχουν τη δέσμευση της κυβέρνησης για την συμμετοχή του ΔΝΤ, κάτι που κατά τον κ.Ντάισελμπλουμ ο κ.Τσακαλώτος δέχθηκε αμετάκλητα κατά την κατ’ιδίαν συζήτησή του.

Σε σχέση με το μέγεθος της επόμενης δόσης ο Κλάους Ρέγκλινγκ εξήγησε ότι είχαν υπολογιστεί 5,5 δις ευρώ, αλλά αυτό το ποσό θα προσαρμοστεί στις συνθήκες.

Όσον αφορά τις ανάγκες αναχρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας, ο Κλάους Ρέγκλιγκ, επικεφαλής του ESM επεσήμανε ότι η κυβέρνηση χρειάζεται 4 δις μέσα στο πρώτο τρίμηνο.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα