Ευ.Τσακαλώτος:Όπου πήγα βρήκα ευήκοα ώτα και ανθρώπους που έψαχναν για λύσεις

tsakΠροσερχόμενος το μεσημέρι της Πέμπτης στο κτίριο του συμβουλίου ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών,προϊδέασε για  το πνεύμα της συνεδρίασης.

Ο κ.Τσακαλώτος λίγο πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup είπε ότι  μόλις επισκέφθηκε έξι πρωτεύουσες «όπου είχα συναντήσεις με έξι υπουργούς οικονομικών όπου συνομίλησα για το ελληνικό πρόγραμμα και ευρωπαϊκά θέματα οικονομικού και μη περιεχομένου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Όπου πήγα βρήκα ευήκοα ώτα και ανθρώπους που έψαχναν για λύσεις και δεν αρέσκονταν σε υποσχέσεις», κατέληξε ο ΥΠΟΙΚ.

Πάντως,όσον αφορά την αξιολόγηση και τις δυσκολίες που αυτή πιθανά να εμπεριέχει είναι  το ύφος τουΒ.Σόιμπλε όταν ρωτήθηκε προσερχόμενος στη συνεδρίαση αν θα κρατήσει βδομάδες ή μήνες η αξιολόγηση. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είπε ότι «η εμπειρία έχει δείξει ότι μπορεί να απαιτηθεί καιρός» σημειώνοντας το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει άμεση χρηματοδοτική ανάγκη.

Παράλληλα,ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την πεποίθηση ότι  η ελληνική κυβέρνηση καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες ενώ σχετικά,πάλι, με τη διαδικασία της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, ο Β.Σόιμπλε σημείωσε ότι υπάρχει καθυστέρηση, αλλά είναι «κατανοητή», ενώ σχολίασε ότι έχουν υπάρξει κατά το παρελθόν καθυστερήσεις με την Ελλάδα.

Ο Β. Σόιμπλε ανέφερε ότι είχε «εποικοδομητικές συνομιλίες» με τον Έλληνα ομόλογό του στο Βερολίνο και πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες.

Ο Γερμανός υπουργός οικονομικών εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων βήμα-βήμα, τονίζοντας ότι το επόμενο βήμα είναι η αξιολόγηση του προγράμματος, η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί επιτυχώς.

Λίγες ώρες νωρίτερα σε ενημερωτική επιστολή του προς το Ολλανδικό Κοινοβούλιο o πρόεδρος του eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ έθεσε την ατζέντα της συνεδρίασης.

Συγκεκριμένα ο Γ. Ντάισελμπλουμ αναφέρει:

«Η προσδοκία είναι ότι το Eurogroup θα μιλήσει για την τρέχουσα κατάσταση σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος.»

Το κείμενο συνεχίζει με τις ελληνικές υποχρεώσεις στο πλαίσιο της αξιολόγησης:

«Πριν από την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, η Ελλάδα θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να εφαρμόσει επιπλέον μεταρρυθμίσεις στο πεδίο του ασφαλιστικού και των δημόσιων οικονομικών.

Οι θεσμοί βρίσκονται ακόμα σε συνεννόηση με τις ελληνικές αρχές σε ό,τι αφορά την συγκεκριμενοποίηση του περιεχομένου των μεταρρυθμίσεων που είναι αναγκαίες προκειμένου να μπορεί να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

Με την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, μπορεί μια δεύτερη χρηματική δόση να διατεθεί προς εκταμίευση από την Ελλάδα.

Οι εκταμιεύσεις μιας πιθανής δεύτερης δόσης θα συνοδεύονται, όπως είθισται, από μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα πρέπει να υλοποιούνται από τις ελληνικές αρχές προκαταβολικά».

Από την πλευρά του, ο Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε πως το αποψινό Eurogroup θα είναι σύντομο και όσον αφορά την Ελλάδα, η προσοχή θα επικεντρωθεί στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού της συστήματος.

«Αυτό που επιθυμώ», είπε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, «είναι μια “αξιόπιστη” μεταρρύθμιση. Η συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση είναι καλή. Σημαντικές μεταρρυθμίσεις έχουν ψηφιστεί και τώρα μπαίνουν σε ισχύ, προκειμένου να επιστρέψει η ελληνική οικονομία στην ανάπτυξη.

Οπως ανέφερε, αυτό που είναι αναγκαίο είναι να πρώτον να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση και μετά να ξεκινήσουμε μια “θετική συζήτηση” για το ελληνικό χρέος. Γι αυτό χρειάζεται ένα αξιόπιστο μεταρρυθμιστικό σχέδιο. Θα δούμε ποιες είναι οι αναγκαίες παράμετροι, όμως είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε λεπτομερώς. Επαναλαμβάνω είναι ζήτημα αξιοπιστίας, έτσι όπως έχει προσδιοριστεί στο Μνημόνιο.

Σχετικά Νέα