Ιράκ:Aποβιβάστηκε νέα ειδική δύναμη των ΗΠΑ

US Defence Secretary Ashton Carter answers questions during a joint press conference with Japanese Defense Minister Gen Nakatani at the Defence Ministry in Tokyo on April 8, 2015. Carter is on a three-day visit to Japan. AFP PHOTO / KAZUHIRO NOGI

Ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Ας Κάρτερ χθες σε ακροατήριο στρατιωτών στο Οχυρό Κάμπελ στο Κεντάκι,δήλωσε ότι,μια νέα αμερικανική δύναμη, με στρατιώτες ειδικών αποστολών,αποβιβάστηκε στο Ιράκ και προετοιμάζεται να συνεργαστεί με ιρακινές δυνάμεις για να κυνηγήσει το Ισλαμικό Κράτος.

Συκεκριμένα,όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ,δήλωσε»Η ειδική διερευνητική δύναμη στοχοποίησης που ανακοίνωσα τον Δεκέμβριο βρίσκεται στο έδαφος πια και προετοιμάζεται να συνεργαστεί με τους ιρακινούς για να ξεκινήσουν δράσεις εναντίον των μαχητών και αξιωματικών του ISIL» (ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ).

Ενώ η δύναμη αποτελείται μόνο από 200 στρατιώτες, η αποστολή της υποδηλώνει την τελευταία αύξηση της στρατιωτικής πίεσης των ΗΠΑ στο Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ). Εκθέτει επίσης και αμερικανικές δυνάμεις σε μεγαλύτερους κινδύνους, κάτι που ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει αποφύγει όσο το δυνατόν.Η δύναμη δεν έχει σχέση με μια άλλη ειδική αποστολή πέρσι σχεδόν 50 ειδικά εκπαιδευμένων αμερικανών στρατιωτών στη Συρία για να συντονίσουν στο έδαφος τους αντιστασιακούς που υποστήριζαν οι ΗΠΑ στον εμφύλιο.

Παράλληλα,μιλώντας για τις αποστολές μικρότερων στρατιωτικών ομάδων στη Συρία, ο Κάρτερ υπογράμμισε ότι αυτές «έχουν βοηθήσει να εστιαστούν οι προσπάθειες των τοπικών και ικανών δυνάμεων εναντίον βασικών ευάλωτων σημείων του ISIL, όπως τις γραμμές επικοινωνίας του».

Οι δηλώσεις του Κάρτερ έγιναν σε ακροατήριο της 101ης Πτέρυγας Μάχης, από την οποία 1.800 άτομα θα σταλούν στο Ιράκ τους επόμενους μήνες, κυρίως για να εκπαιδεύσουν ιρακινές δυνάμεις και μαχητές Πεσμεργκά, των κουρδικών δυνάμεων του Ιράκ.

Τέλος,ο υπουργός δήλωσε επίσης ότι θα συναντηθεί με ομολόγους του από έξι χώρες – Γαλλία, Βρετανία, Αυστραλία, Γερμανία, Ιταλία και Ολλανδία – την επόμενη εβδομάδα στο Παρίσι, όπου θα τους προτείνει να εντείνουν τις προσπάθειές τους.

 

Σχετικά Νέα