Ενημερώνει ο Τσακαλώτος το Eurogroup-Τομσεν στο Βερολίνο για χρέος

tsakaΣτο επίκεντρο του σημερινού Eurogroup στις Βρυξέλλες θα βρεθεί ο  Έλληνας υπουργός οικονομικών,ο οποίος αφού ολοκλήρωσε την ευρωπαϊκή του περιοδεία επιτυχώς,σύμφωνα με το υπουργείο του οποίου είναι επικεφαλής,σήμερα  θα ενημερώσει τους ομολόγους του για τα βασικά σημεία του σχεδίου για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Οι Βρυξέλλες απο τη μεριά τους, μέσω αξιωματούχου της ευρωζώνης, χαρακτήρισαν  το σχέδιο φιλόδοξο,μια δήλωση διφορούμενη,ωστόσο με ξεκάθαρη διευκρίνηση η οποία αναφέρει  ότι  θα χρειαστούν  επιπλέον νούμερα.Άλλωστε αναμένεται το κουαρτέτο να ετοιμάσει και αυτό ένα προσχέδιο, το οποίο θα προαναγγέλλει προσθήκες, διαφοροποιήσεις και αλλαγές.

Αναφορικά με τη συνεδρίαση του Eurogroup ο αξιωματούχος της ευρωζώνης είπε ότι δεν αναμένεται υιοθέτηση συγκεκριμένων αποφάσεων.

Κλείνοντας σε σχέση με την πρώτη αξιολόγηση ο Ευρωπαίος αξιωματούχος εκτίμησε ότι θα ξεκινήσει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας όταν φτάσουν στην Αθήνα κλιμάκια των Θεσμών. Πάντως είπε πως είναι δύσκολο κανείς να προβλέψει πόσο θα διαρκέσει η αλλά επεσήμανε πως είναι σημαντικό για την Ελλάδα να γίνει το γρηγορότερο δυνατό.

Σε ότι αφορά στα μέτρα για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους διαμήνυσε ότι για να υπάρξει αξιόπιστη εκτίμηση του μεγέθους του ελληνικού χρέους τα επόμενα χρόνια, πρέπει να έχουν προηγουμένως επιλυθεί ζητήματα όπως το ασφαλιστικό αλλά και να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις που θα έχει στην παραγωγικότητα η αναμόρφωση της ελληνικής δημόσιας διοίκησης.

Επανέλαβε ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και η απόφαση για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους είναι συνδεδεμένες και τοποθετούνται χρονικά μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και την επίτευξη συμφωνίας σε επίπεδο προσωπικού, η οποία θα αφορά όλους τους θεσμούς, συμπεριλαμβανομένου του ΔΝΤ.

Τώρα,όσον αφορά την πολυσυζητημένη παρουσία του Πολ Τόμσεν στο Βερολίνο,πληροφορίες αναφέρουν ότι η εμφάνιση του  επικεφαλής του ΔΝΤ  στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών σχετίζεται με δύο βασικά θέματα που αφορούν το ελληνικό ζήτημα και βρέθηκαν στο τραπέζι της συζήτησης με τον κ. Σόιμπλε.

Το πρώτο αφορά  την εξεύρεση κάποιας λύσης σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους προς την Ελλάδα, μια λύση η οποία θα μπορεί να συνδυάσει την ικανοποίηση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους, αλλά και πολιτικά το γερμανικό και τα άλλα ευρωπαϊκά κοινοβούλια.

Το δεύτερο θέμα που πολύ πιθανά συζητήθηκε είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης ,η οποία και για τους δύο δεν χρήζει χρονικής πίεσης τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Μαρτίου, οπότε και λήγει τυπικά το τρέχον πρόγραμμα του ΔΝΤ στην Ελλάδα.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα