Ολοκληρώθηκε σε καλό κλίμα η συνάντηση Τσακαλώτου και Σόιμπλε-Θετικές οι Βρυξέλλες για το Ασφαλιστικό

soible-tsakalwtosΣύμφωνα με την άτυπη ενημέρωση από το υπ. Οικονομικών,κατά τη συνάντηση, η οποία διεξήχθη σε εποικοδομητικό κλίμα, ο κ. Τσακαλώτος ενημέρωσε τον κ. Σόιμπλε για την πορεία των μεταρρυθμίσεων και το ελληνικό πρόγραμμα, προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση, ενώ κοινή ήταν η θέληση των δύο πλευρών να αντιμετωπιστούν τα τυχόν προβλήματα μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Επίσης,όπως αναφέρουν πηγές του υπ.Οικονομικών διαπιστώθηκε ότι το πρόγραμμα εξελίσσεται ικανοποιητικά, ενώ κοινή είναι η θέληση των δύο πλευρών να αντιμετωπιστούν τα τυχόν προβλήματα μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Παράλληλα, οι δύο υπουργοί συζήτησαν το προσφυγικό/μεταναστευτικό, τόσο ως προς τις δημοσιονομικές του επιπτώσεις, όσο και ως προς την αναζήτηση κοινών ευρωπαϊκών λύσεων με επαρκή χρηματοδότηση.

Από την πλευρά της η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν  έκανε λόγο για «καλή συνάντηση, σε ουσιαστική και εποικοδομητική ατμόσφαιρα».  Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του κ. Σόιμπλε, η συζήτηση αφορούσε το πού βρίσκεται το ελληνικό πρόγραμμα, με τον Γερμανό υπουργό να επαναλαμβάνει ότι πρέπει να εφαρμοστούν όλα όσα έχουν συμφωνηθεί και να γίνουν τα βήματα, το ένα μετά το άλλο. «Μόνο σε αυτή τη βάση μπορεί να υπάρξει επιτυχής αξιολόγηση και μετά πιθανώς περαιτέρω βήματα», δήλωσε η κ. Φον Τισενχάουζεν και προσέθεσε ότι αυτή τη στιγμή οι θεσμοί εξετάζουν λεπτομερώς και υπολογίζουν τις ελληνικές προτάσεις για το ασφαλιστικό, καθώς, όπως εξήγησε, η ασφαλιστική μεταρρύθμιση αποτελεί κεντρικό σημείο της αξιολόγησης. Η εκπρόσωπος του κ. Σόιμπλε επισήμανε ακόμη ότι κατέστη σαφές ότι δεν έχει αλλάξει η γερμανική θέση σε ό,τι αφορά την ελάφρυνση του χρέους που ζητά η Ελλάδα.

Με τη σημερινή συνάντηση ολοκληρώθηκε η περιοδεία  του Έλληνα ΥΠΟΙΚ στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, εν όψει του Eurogroup της Πέμπτης και της επίσημης έναρξης της διαδικασίας της αξιολόγησης.

Την ίδια στιγμή θετικές φαίνεται να είναι οι πρώτες εντυπώσεις στις Βρυξέλλες για το κυβερνητικό σχέδιο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο.Ο ίδιος ωστόσο τόνισε ότι υπάρχει ακόμα αρκετός δρόμος  και ότι θα ζητηθούν πρόσθετα στοιχεία, αλλά και ότι το Ασφαλιστικό δεν είναι το μόνο ανοιχτό ζήτημα για να κλείσει επιτυχώς η αξιολόγηση.

Παράλληλα διευκρίνισε, ότι είναι πρόωρο να εκφέρει κανείς ολοκληρωμένη άποψη, καθώς λείπουν συγκεκριμένα στοιχεία και ποσοτικοποιήσεις, ωστόσο στο βαθμό που το σχέδιο προβλέπει την αντιμετώπιση ορισμένων πάγιων προβλημάτων του ελληνικού ασφαλιστικού συστήματος, όπως είναι η μεγάλη «ποικιλία» ταμείων, αποτελεί ένα «μεγάλο βήμα μπροστά».

 

Σχετικά Νέα