ΔΝΤ-Πρώτη Αξιολόγηση-Χρέος:Oι βασικοί άξονες στην περιοδεία Τσακαλώτου στην Ευρώπη

tsakaΣημαντική και ιδιαίτερα κατατοπιστική ως προς τη στάση των Ευρωπαίων φαίνεται μέχρι στιγμής ότι είναι η  περιοδεία που πραγματοποιεί στην Ευρώπη ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Τα κεντρικά ζητήματα που τίθενται στις συναντήσεις του Έλληνα υπουργού Οικονομικών με τους ομολόγους του είναι η παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα,η πρώτη αξιολόγηση,αλλά και η διευθέτηση του χρέους.

Ως προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο οι Ευρωπαίοι πετάνε την μπάλα στην εξέδρα,υποστηρίζοντας ότι το Ταμείο θα φύγει από το ελληνικό πρόγραμμα μόνο αν το αποφασίσει το ίδιο.Ωστόσο,δεν είναι λίγοι οι κύκλοι στην Ευρώπη,και ιδιαίτερα στο Βερολίνο,οι οποίοι είναι υπέρμαχοι της παραμονής του ΔΝΤ καθώς επιμένουν ότι είναι ο μόνος διεθνής οργανισμός με τεχνογνωσία σε προγράμματα διάσωσης, ανεξαρτήτως των πολλών αποτυχιών που είχε τα τελευταία χρόνια.

Αναφορικά με το ζήτημα του χρέους,οι υπουργοί Οικονομικών με τους οποίους συναντήθηκε ο κ. Τσακαλώτος (εξαιρουμένου ίσως του κ. Στουμπ) ήταν θετικοί στην ιδέα αυτή,αν και βασικός όρος προώθησης  του ζητήματος είναι  η Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της όπως αυτές περιγράφονται στο τρίτο μνημόνιο.

Η Γερμανία  βέβαια έχει ξεκαθαρίσει κάτι για το οποίο συμφωνούν σχεδόν όλοι, δηλαδή να μην υπάρξει σε καμία περίπτωση κούρεμα, αλλά μόνο ελάφρυνση των υποχρεώσεων, όπως αναφέρεται σαφώς στο τρίτο μνημόνιο.

Οι έως τώρα συναντήσεις του κ.Ευκλείδη Τσακαλώτου:

Συνάντηση με Στουμπ στο Ελσίνκι

Εποικοδομητική χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος τη συνάντηση και τις συνομιλίες με τον Φινλανδό ομόλογό του, Αλεξάντερ Στουμπ, στο Ελσίνκι.

«Συζητήσαμε για τον ελληνικό οδικό χάρτη εξόδου από την κρίση, που ξεκίνησε με την επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τώρα συνεχίζεται με την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών μετά τη συνάντηση.

Δεν υπάρχει θέμα “Grexit” διαβεβαίωσε ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών, Αλεξάντερ Στουμπ μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Ο κ. Στουμπ ερωτήθη από τους δημοσιογράφους αν εξακολουθεί να θέτει ζήτημα αποχώρησης της Ελλάδος από την ευρωζώνη όπως είχε υποστηρίξει το περασμένο καλοκαίρι και τόνισε χαρακτηριστικά: «Δεν υπάρχει θέμα Grexit. Ακούω παντού καλά λόγια για την Ελλάδα και από άλλες χώρες και μέσα στο Eurogroup».

Η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο σε επίπεδο μέτρων και μεταρρυθμίσεων, δήλωσε σήμερα ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών Αλεξάντερ Στουμπ, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. «Διαπιστώνω με χαρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί σε επίπεδο οικονομικής σταθερότητας, δημοσιονομικών μέτρων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», δήλωσε ο κ. Στουμπ μιλώντας σε δημοσιογράφους. «Θεωρώ ότι βαδίζουμε σε πολύ καλή κατεύθυνση», πρόσθεσε.

Σε σχόλιό του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο κ.Στουμπ ανέφερε επίσης ότι είχε μια «καλή συνάντηση» με τον Ευκλ.Τσακαλώτο, τον οποίο χαρακτήρισε «εξαιρετικό συνάδελφο».

Good meeting with @tsakalotos. Excellent colleague. Good cooperation and confidence. See you in the #Eurogroup on Thursday.

— Alexander Stubb (@alexstubb) Ιανουάριος 11, 2016
Εκανε λόγο για «καλή συνεργασία και αυτοπεποίθηση» στη συνάντησή του και «έδωσε ραντεβού» για το το Eurogroup της Πέμπτης, οπότε θα συναντηθούν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης.

.Συνάντηση με Σαπέν 

Μία ώρα διήρκησε περίπου η συνάντηση που είχε στο Παρίσι την Κυριακή ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής περιοδείας του. Οι δύο υπουργοί παραχώρησαν στη συνέχεια συνέντευξη τύπου και σε ερώτημα δημοσιογράφου εάν η αξιολόγηση θα επιτευχθεί μέσα στις επόμενες μέρες όπως ελπίζει η ελληνική κυβέρνηση, ή πιθανώς σε μήνες όπως άφησε να εννοηθεί ο Γερούν Ντάισεμπλουμ, ο κ. Τσακαλώτος απάντησε : “Ανάμεσα στις ημέρες και στους μήνες είναι και οι εβδομάδες”.

Ανέφερε ότι έχει πλέον γεννηθεί εμπιστοσύνη γύρω από την στρατηγική που έχει ακολουθήσει η Ελλάδα, για αυτό και πιστεύει ότι ανάμεσα στις ημέρες και τους μήνες θα καταρτισθεί μια «υπεύθυνη ατζέντα». Σχετικά με το ΔΝΤ ο Ευ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι γνωρίζει την αναγκαιότητα ύπαρξης ισορροπιών ανάμεσα σε υποχρεώσεις και βιωσιμότητα, ώστε να επιτευχθεί η δημιουργία ενός «ενάρετου οικονομικού κύκλου».

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν απαντώντας στα ερωτήματα των δημοσιογράφων σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για το χρέος υπογράμμισε πως «όσο πιο γρήγορα ξεκινήσουν, μέσα σε καλές συνθήκες οι διαπραγματεύσεις για το χρέος, τόσο καλύτερα θα είναι για όλους μας. Αυτή είναι η θέση της Γαλλίας». Είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν λύσεις (για τη διευθέτηση του χρέους) πρόσθεσε ο υπουργός, εφ’ όσον δεν υπερβαίνουν τις κόκκινες γραμμές που έχουν χαράξει και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αναφορικά με το ΔΝΤ, ο κ. Σαπέν δήλωσε «το ΔΝΤ είναι εδώ και δεν μπορούμε να το διώξουμε», αναγνωρίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει μια τελική κατάληξη για τη συμμετοχή του. Υπογράμμισε τέλος ότι μια γρήγορη διευθέτηση του χρέους θα είναι ευεργετική για την Ελλάδα γιατί θα μπορέσει να αυτονομηθεί στη διαχείρισή της και να αναπτυχθεί.

 

Συνάντηση με Μάριο Σεντένο 

Οι  Ευκλείδης Τσακαλώτος και Μάριο Σεντένο συζήτησαν τις θετικές προοπτικές που ανοίγονται όταν ολοκληρωθεί ο οδικός χάρτης της ελληνικής κυβέρνησης, όπως επίσης και κάποια προβλήματα που υπάρχουν. Οι δυο υπουργοί συμφωνήσαν ότι υπάρχουν κοινά προβλήματα, καθώς Ελλάδα και Πορτογαλία ως χώρες έχουν πολλές ομοιότητες και έθεσαν τα ζητήματα προκειμένου να υπάρξει ατζέντα αντιμετώπισης των διαφόρων κοινών προβλημάτων, με προοδευτικό πρόσημο και για τις δυο χώρες.

Ακόμα, οι δύο υπουργοί συζήτησαν προβλήματα που μπορούν να τεθούν από κοινού στην ΕΕ, καθώς απασχολούν και τις δυο χώρες, όπως η τραπεζική ένωση, η ανεργία, οι επενδύσεις  κ.ά. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα συναντηθεί αύριο, Κυριακή, στο Παρίσι, με το Γάλλο ομόλογό του Μισέλ  Σαπέν.

Το πρόγραμμα Τσακαλώτου – Κατρούγκαλου

Ο Ευ. Τσακαλώτος θα βρεθεί:

την Κυριακή 10 Ιανουαρίου – Παρίσι – Μισέλ Σαπέν,

τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου – Ελσίνκι – Αλεξάντερ Στουμπ,

την Τρίτη 12 Ιανουαρίου – Αμστερνταμ – Γερούν Ντάισελμπλουμ, πρόεδρος Eurogroup

την Τετάρτη 13 Ιανουαρίου – Βερολίνο – Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Ο Γ.Κατρούγκαλος θα βρεθεί το Σαββατοκύριακο στο Βερολίνο, όπου θα έχει επαφές με την γερμανίδα ομόλογό του Αντρεα Νάλλες. Στη συνέχεια, την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου θα μεταβεί στο Παρίσι για την Σύνοδο των υπουργών Εργασίας του ΟΟΣΑ. Εκεί θα έχει επαφές με την γαλλίδα υπουργό Εργασίας Μιριάμ ελ Κομρί και την υπουργό Κοινωνικών Υποθέσεων Μαριζόλ Τουρέν.

 

 

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα