Δραγασάκης:Αναγκαία η συγκρότηση κοινωνικής συμμαχίας για την επόμενη μέρα

Greek parliament came to session for a three day discussion on a confidence vote, in Athens, on Oct. 8, 2014 / ????? ???? ????????? ???? ????????? ??? ????????? ??? ?????????? ??? ???????? ??? ????????????. ?????, 8 ?????????, 2014

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, σε συνέντευξή του στην «Αυγή της Κυριακής»,τόνισε την αναγκαιότητα συγκρότησης μίας κοινωνικής συμμαχίας για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα.Εξήγησε ότι η  συμμαχία αποσκοπεί στη διαμόρφωση των νέων όρων επιβίωσης και ευημερίας του ελληνικού λαού, δίνοντας προοπτική στην κοινωνία και τη χώρα.

Αναφορικά με το ζήτημα του χρέους, επανέλαβε ότι το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκή και η λύση συνίσταται στην αμοιβαιότητα. «Δεν μπορεί να υπάρχει ενιαίο νόμισμα, με διαφορετικά καθεστώτα επιτοκίων και δανεισμού» έσπευσε να διευκρινίσει,ενώ εξήγησε «Αν οι ηγέτες της Ευρώπης, δεν θέλουν να προχωρήσουμε τώρα σε μια ριζική λύση, αναπόφευκτα θα πάμε σε μία λύση μεταβατική, η οποία θα εξασφαλίσει ότι το χρέος και οι δαπάνες εξυπηρέτησής του δεν θα αποτελούν, όπως συμβαίνει σήμερα, εμπόδιο στον μακροχρόνιο δανεισμό, τις επενδύσεις και την άσκηση κοινωνικής πολιτικής» .

Παράλληλα,ο κ. Δραγασάκης  υπογράμμισε  ότι μετά την επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση και την ομαλοποίηση των συνθηκών παροχής ρευστότητας από την ΕΚΤ – που αναμένεται να γίνει μετά την πρώτη αξιολόγηση – «ο ρόλος του τραπεζικού συστήματος στη χρηματοδότηση των επενδύσεων μπορεί και πρέπει να γίνει πιο ενεργητικός».

Επίσης,τόνισε ότι έχουν ήδη εξασφαλιστεί 6,5 δισ. ευρώ για το 2016 –  ποσό που δεν αποτελεί οροφή αλλά βάση, καθώς καταβάλλονται προσπάθειες ώστε αυτό το ποσό να φθάσει τα 8,5 δισ. ευρώ.

Επιπλέον,ο κ.Δραγασάκης τόνισε ότι, εντός του Ιανουαρίου ψηφίζεται ο νέος αναπτυξιακός νόμος, ενώ για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις σημαντική ώθηση θα δώσει ο μετασχηματισμός του ΕΤΕΑΝ σε αναπτυξιακό θεσμό, όπως και η ολοκλήρωση της δημιουργίας αναπτυξιακής τράπεζας. Εντός του έτους, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, θα διαμορφωθούν ειδικά χρηματοδοτικά εργαλεία προκειμένου να αξιοποιηθούν πόροι του ΕΣΠΑ και άλλων φορέων.

Τέλος,αναφορικά με τις  ξένες επενδύσεις, η κυβέρνηση ετοιμάζει έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό με στόχο τη διευκόλυνσή τους, ιδιαίτερα για τις μακροχρόνιες επενδύσεις που συνάδουν με το σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Την επενδυτική διαδικασία θα βοηθήσει η ολοκλήρωση του αναπτυξιακού σχεδίου, στο οποίο θα ορίζονται με σαφήνεια οι επιλέξιμοι κλάδου, οι οποίοι θα λειτουργήσουν ως πυλώνες του νέου παραγωγικού υποδείγματος.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα