Πανελλαδική έρευνα:Οι νέοι ελπίζουν αλλά ανησυχούν και περισσότερο

neoi

Σύμφωνα με τα πρώτα συμπεράσματα της ποσοτικής πανελλαδικής έρευνας της εταιρείας about people που δημοσιεύει η εφημερίδα Καθημερινή,στροφή στον ρεαλισμό, ανησυχία για το μέλλον αλλά και προσκόλληση σε αμφιλεγόμενες δοξασίες φαίνεται να είναι τα κύρια χαρακτηριστικά.

Συγκεκριμένα,η  μελέτη έγινε σε δείγμα 503 ενηλίκων ανδρών και γυναικών στις 5 και 6 Ιανουαρίου 2016. Εναντι της νέας χρονιάς οι συμμετέχοντες διχάζονται συναισθηματικά μεταξύ της ελπίδας (44,2%) και της ανησυχίας (43,8%). Οσοι δηλώνουν ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται σαφώς πιο αισιόδοξοι, 54,6%, ενώ η ελπίδα μοιάζει να κυριαρχεί και στους νεότερους, 18 έως 34 ετών, με 68,6%.

Σχετικά με την επόμενη μέρα, το 51% θεωρεί πιθανό να γίνουν εθνικές εκλογές το 2016, στην πλειοψηφία τους ψηφοφόροι της Ν.Δ. (48,5%). Το φάντασμα της δραχμής, που στοίχειωσε το 2015, φαίνεται να έχει εξαφανιστεί, καθώς το 83,6% αποκλείει την επιστροφή στο παλαιό νόμισμα κατά το τρέχον έτος.

Πιο πιθανή θεωρούν την ανάδειξη νέων κομμάτων (70,4%), μια άποψη που συμμερίζονται περισσότερο οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ (69,4%). Μια τρομοκρατική επίθεση, όπως αυτή του Παρισιού, θεωρεί απίθανη το 79,8%, όπως και μια ενδεχόμενη διάλυση της Ε.Ε. (81,3%).

Παρά το ψυχροπολεμικό κλίμα μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, το 68,1% δεν κρίνει πιθανή μια παγκόσμια πολεμική σύρραξη. Εξαιρετικά προσγειωμένοι φαίνονται, όμως, οι πολίτες και ως προς την εσωτερική πολιτική, με το 71,9% να μην πιστεύει σε βελτίωση της ελληνικής οικονομίας. Αξιοσημείωτο είναι ότι μεταξύ όσων αισιοδοξούν (22,7% του δείγματος), το 40,6% είναι ψηφοφόροι ΣΥΡΙΖΑ.

Ως προς τον αυτοπροσδιορισμό τους, οι συμμετέχοντες δηλώνουν υπέρ της συμμετοχής της χώρας στην Ε.Ε. σε ποσοστό 70,3%, ενώ απαντούν ότι νιώθουν πιο κοντά στη Δύση (58,8%) και λιγότερο στην Ανατολή (29%), χωρίς βέβαια να διευκρινίζεται αν πρόκειται για γεωγραφική, πολιτισμική ή πολιτική εγγύτητα.

«Διαμορφώσαμε τις ερωτήσεις λαμβάνοντας υπόψη τα θέματα που μονοπωλούν τις συζητήσεις μας καθημερινά» σχολιάζει ο πολιτικός αναλυτής, κ. Πέτρος Ιωαννίδης, διευθυντής της about people.

Σχετικά με τις δημοσκοπήσεις και την επιρροή τους στο εκλογικό σώμα, ένα ακανθώδες ζήτημα κατά το 2015, οι συμμετέχοντες δηλώνουν ότι οι δημοσκοπήσεις επηρεάζουν την ψήφο των πολιτών κατά 60,5% (30,5% μάλλον ναι και 30% ναι), αλλά απαντούν κατηγορηματικά ότι οι ίδιοι δεν επηρεάζονται (83,3%).

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα