Σταθάκης:Δεν θα κινδυνεύσει η κυβερνητική πλειοψηφία

giwrgos-stathakis-o-anthrwpos-twn-eidikwn-apostolwn.w_hr

Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης,εκτίμησε ότι «οι επιλογές που έχουν γίνει από την κυβέρνηση» για το ασφαλιστικό θα περάσουν από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και ότι δεν θα κινδυνεύσει η κυβερνητική πλειοψηφία.

Ο κ.Σταθάκης,είπε ότι έχει επιλεγεί, αντί να συζητηθεί “αποκλειστικά και μόνο το δημοσιονομικό θέμα”, να γίνει μια βαθιά τομή στο σύστημα με μεσοπρόθεσμη προοπτική.«Αντί να συζητήσουμε το ασφαλιστικό υπό το βάρος της δέσμευσης που υπάρχει στο πρόγραμμα να περιοριστούν κατά 1,8 δισ. το 2017 και το 2018, το αντιμετωπίζει με δύο διαφορετικούς τρόπους. Πρώτον να μην υπάρξουν περικοπές και να υπάρξει και αύξηση των εισροών στο σύστημα και δεύτερον να κάνουμε μια βαθύτερη, μονιμότερη και πιο διαρκή μεταρρύθμιση. Αυτές τις επιλογές έκανε η κυβέρνηση κατά τη γνώμη μου σωστά. Δίνει βιωσιμότητα μεσοπρόθεσμα”.

Παράλληλα,επισήμανε ότι “υπάρχει ένα μεταβατικό στάδιο, στο οποίο έχουν εξομαλυνθεί όλες οι πιθανές αδικίες”, ενώ χαρακτήρισε αναπόφευκτες τις περικοπές “σε κάποια πολύ υψηλά ρετιρέ”.

Επίσης,δήλωσε αισιόδοξος εν όψει της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές για το θέμα,υπογραμμίζοντας πως «η κυβέρνηση έχει δείξει ότι μπορεί να κλείνει τους κύκλους με αξιόπιστο τρόπο».Αναφορικά με τις αποκρατικοποιήσεις, ο κ. Σταθάκης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση είναι υπέρ του «χτισίματος» της αξίας της δημόσιας περιουσίας, μέσω μικτών σχημάτων. «Αυτή είναι και η λογική του νέου ταμείου που ετοιμάζουμε» εξήγησε.

Επιπλέον,ο κ.Σταθάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά  στην αναγκαιότητα έλευσης επενδύσεων, οι οποίες για την επόμενη τετραετία εκτιμώνται σε 70 – 80 δισ. ευρώ. «Οι αποκρατικοποιήσεις αποτελούν ένα μικρό μέρος, 3 – 4 δισ. ευρώ» έσπευσε να διευκρινίσει.«Χρειαζόμαστε ένα αναπτυξιακό σοκ, χρειαζόμαστε όλα τα εργαλεία» πρόσθεσε, αναγνωρίζοντας ότι το σήμα των διεθνών αγορών είναι θετικό.

Αναφορικά με τη δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσου Αθανασίου, ότι πρέπει να ζητηθεί συγγνώμη από τους κ.κ Σημίτη και Γιαννίτση για την ασφαλιστική αλλαγή που επιθυμούσαν να πραγματοποιήσουν, ο κ. Σταθάκης είπε:

«H συζήτηση για ασφαλιστικό πραγματικά έχει μια ιστορικότητα για όσους το παρακολουθούν τα τελευταία 20 χρόνια. Δεν ξέρω αν ήταν η καλύτερη μεταρρύθμιση η συγκεκριμένη ή όχι, πάντως έπρεπε να το είχαμε αντιμετωπίσει νωρίτερα».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα