Δρίτσας:Κατοχύρωση των εργαζομένων στον ΟΛΠ και των εργασιακών σχέσεων

αρχείο λήψης

Την δέσμευση της κυβέρνησης στην θεσμοθέτηση Αρχής Λιμένα ώστε να διασφαλιστούν οι κανόνες δημοσίου ελέγχου επεσήμανε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Θοδωρής Δρίτσας μιλώντας χθες με αντιπροσωπεία του Διεθνούς Συμβουλίου Λιμενεργατών (IDC), της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ) και της Ένωσης Λιμενεργατών του ΟΛΠ.

Σε αυτό το πλαίσιο επεσήμανε την ανάγκη και την κατεύθυνση στην οποία κινείται η κυβέρνηση με στόχο, ανεξαρτήτως της έκβασης της αποκρατικοποιήσης του ΟΛΠ, την κατοχύρωση των εργαζομένων και των εργασιακών σχέσεων όπως επίσης και τα δικαιώματα των χρηστών του λιμένα και των παραλιμένιων πόλεων-δήμων.

Οι εκπρόσωποι του Διεθνούς Συμβουλίου Λιμενεργατών, δήλωσαν από την πλευρά τους πως παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στα λιμάνια της Ελλάδας και επεσήμαναν την ανάγκη να διατηρηθεί ο δημόσιος έλεγχος των λιμανιών, να εξασφαλιστεί η συμμετοχή στη διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, έτσι ώστε να αποσαφηνιστούν και να κατοχυρωθούν οι εργασιακές σχέσεις – ενώ τέλος ζήτησαν την επικύρωση των διεθνών συμβάσεων που αφορούν αυτές.

Ο κ. Δρίτσας ενημέρωσε τους εκπροσώπους των αντιπροσωπειών, πως το υπουργείο ήδη έχει ως προτεραιότητα και μελετά τη δημιουργία ενός θεσμικού πλαισίου της λιμενικής εργασίας με βάση τις συμβάσεις 137 και 152 του ILO.

Παράλληλα,υπογράμμισε πως προσετέθη στο άρθρο 5 της Σύμβασης Παραχώρησης, ειδική διάταξη που αναφέρεται στην απασχόληση, τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας τις εργασιακές σχέσεις, καθώς και την υγεία και ασφάλεια στο χώρο της εργασίας.

Σχετικά Νέα