Για τη νέα πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας

pyrH Πανελλήνια Ιατρική Εταιρεία Προστασίας του Περιβάλλοντος και κατά της Πυρηνικής και Βιοχημικής Ενέργειας εξέδωσε Δελτίο Τύπου σχετικά με την πρόσφατη πυρηνική δοκιμή στην οποία προχώρησε η Β. Κορέα.

Η ανακοίνωση: 

7-1-2016

Για τη νέα Πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας

Η Εταιρεία μας καταδικάζει την σημερινή πυρηνική δοκιμή στην οποία προχώρησε η Β. Κορέα σαν επικίνδυνη και ανεύθυνη πράξη. Μας ανησυχούν ιδιαίτερα οι ισχυρισμοί ότι πρόκειται για Βόμβα Υδρογόνου, όπλου δηλαδή που θα μπορούσε να απειλήσει την ύπαρξη ολόκληρου του πλανήτη. Η κυβέρνηση της Β Κορέας θα πρέπει να εγκαταλείψει τις προσπάθειες κατασκευής αυτών των καταστροφικών όπλων αλλά αντίθετα θα πρέπει να συστρατευθεί με τις χώρες που υποστηρίζουν στον ΟΗΕ την πλήρη  απαγόρευσή τους επειδή αντιστρατεύονται στο Ανθρωπιστικό δίκαιο.

Παράλληλα εγκαλούμε και τις υπόλοιπες πυρηνικοκάτοχες χώρες (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Ισραήλ, Ινδία και Πακιστάν) επειδή απέτυχαν να τιμήσουν τη συμφωνία τους για πυρηνικό αφοπλισμό, επιμένουν να ισχυρίζονται ότι η δική τους ασφάλεια στηρίζεται στα πυρηνικά όπλα και αντί να μειώνουν εκσυγχρονίζουν με κόστος τρισεκατομμυρίων δολαρίων το πυρηνικό τους οπλοστάσιο. Την ώρα που υποκριτικά κατηγορούν την Πιον Γιανγκ για τη νέα πυρηνική δοκιμή, οι βορειοκορεάτες δικαιολογούν την πράξη τους χρησιμοποιώντας τα δικά τους επιχειρήματα.

Τα πυρηνικά όπλα ΔΕΝ πρέπει να χρησιμοποιηθούν ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Μια αυξανόμενη πλειοψηφία κρατών τώρα υποστηρίζει όπως και η κοινωνία των πολιτών ότι ο μόνος τρόπος πρόληψης μιας πυρηνικής καταστροφής είναι η πλήρης απαγόρευση των πυρηνικών όπλων.

Η Εταιρεία μας καλεί όλα τα κράτη να συσκεφθούν τον επόμενο μήνα στη Γενεύη για να προετοιμάσουν σύμφωνα με την οδηγία του ΟΗΕ μια νέα λεπτομερή συνθήκη για την πλήρη απαγόρευση των πυρηνικών όπλων. Οι πυρηνικοκάτοχες χώρες και η Βόρεια Κορέα πρέπει να σταματήσουν τις καθυστερήσεις και τις προφάσεις και χωρίς περαιτέρω χρονοτριβή να υιοθετήσουν τη νέα προσέγγιση συμμορφούμενες με το Διεθνές Δίκαιο.

Καλούμε και την ελληνική Κυβέρνηση να πάψει να συντάσσεται με τις πυρηνικοκάτοχες χώρες και να πρωτοστατήσει στο αντιπυρηνικό κίνημα όπως διακηρύσσει με κάθε ευκαιρία ότι πρεσβεύει και όπως είναι σύμφωνο με τις επιθυμίες του ελληνικού λαού.

Η πρόεδρος

Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα