Πρόβλεψη Ντάισελμπλουμ:H αξιολόγηση θα κρατήσει μήνες

ntaiselΟ πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, μιλώντας σε παρευρισκόμενους εκπροσώπους του Τύπου,δήλωσε ότι η πρώτη αξιολόγηση του τρίτου ελληνικού προγράμματος θα κρατήσει μήνες και όχι εβδομάδες, προέβλεψε από το Αμστερντάμ.

«Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές» είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ σε μικρή ομάδα δημοσιογράφων, κατά τη διάρκεια παρουσίασης για την Ολλανδική προεδρία στην ΕΕ που μόλις ξεκίνησε. «Εγώ θα ήθελα να επιταχύνω την διαδικασία αλλά δυστυχώς δεν έχω την δυνατότητα», είπε χαμογελώντας.

Όσον αφορά το πώς πρακτικά θα κλείσει η αξιολόγηση ο πρόεδρος του Eurogroup είπε ότι πρώτα πρέπει να γίνει η μεταρρύθμιση στο Ασφαλιστικό, καθώς και να υπάρξει συμφωνία μεταξύ Αθήνας και θεσμών και για άλλα ζητήματα, όπως είναι το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων και κάποια ανοιχτά δημοσιονομικά ζητήματα,

Ωστόσο, όπως υποστήριξε, δεν έχει δει ακόμα την ελληνική πρόταση για το Ασφαλιστικό παρά μόνο όσα έχει διαβάσει στα δημοσιεύματα εφημερίδων. Επισήμανε δε ότι πρώτα θα συζητηθεί η πρόταση σε επίπεδο θεσμών και μετά θα έρθει σε πολιτικό επίπεδο σε επίπεδο Eurogroup.

Μόνο με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα συγκληθεί Eurogroup που θα αποφασίσει για τις περαιτέρω εκταμιεύσεις και θα ανοίξει την συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους, δεν παρέλειψε να επαναλάβει για άλλη μια φορά.

Ξεκάθαρος ήταν επίσης για την συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, για το οποίο είπε χαρακτηριστικά ότι αυτή τη στιγμή μπορεί επισήμως να μην είναι εμπλεκόμενο, αλλά πρακτικά είναι. Εκτίμησε δε ότι ο διεθνής οργανισμός έχει την πρόθεση να επιστρέψει ενεργά στο πρόγραμμα, εάν ικανοποιηθούν οι προϋποθέσεις που έχει θέσει, δηλαδή η σοβαρή μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού και η διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους.

«Το ΔΝΤ έχει την πρόθεση να επιστρέψει στο πρόγραμμα και αναμένεται να επιστρέψει με συμμετοχή όχι μόνο ως τεχνικός σύμβουλος, αλλά και με συμμετοχή στην χρηματοδότηση».

Σχετικά Νέα