Την πρώτη δοκιμή βόμβας υδρογόνου ανακοίνωσε η Βόρεια Κορέα-Συνεδριάζει ο ΟΗΕ

North Korean leader Kim Jong-Un delivers his New Year's speech on Jan. 1. The country announced late Tuesday that it had tested a hydrogen bomb.

Την πρώτη δοκιμή βόμβας υδρογόνου ανακοίνωσε η Βόρεια Κορέα, συνεχίζοντας με απόλυτη επιτυχία το πυρηνικό της πρόγραμμα. «Η πρώτη δοκιμή βόμβας υδρογόνου της Δημοκρατίας πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στις 10:00 (τοπική ώρα) την 6η Ιανουαρίου του 2016, βάσει της στρατηγικής αποφασιστικότητας του Κόμματος των Εργατών» μετέδωσε ο κρατικός σταθμός της χώρας.

Η ανακοίνωση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στις γειτονικές Νότιο Κορέα και Ιαπωνία, ενώ αναμένεται να συγκληθεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις θα εντείνουν την παρακολούθηση της Β.Κορέας.

Πρόκειται για μια «σοβαρή πρόκληση» για την παγκόσμια ειρήνη, σημείωσε η Σεούλ.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε, δήλωσε ότι η χώρα του θα απαντήσει με αυστηρό τρόπο στην πρόκληση.

Από την πλευρά του ο Λευκός Οίκος δεν έχει ακόμα επιβεβαιώσει την είδηση.

«Δεν μπορούμε αυτήν τη στιγμή να επιβεβαιώσουμε τους ισχυρισμούς αυτούς, καταδικάζουμε οποιαδήποτε παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και καλούμε ξανά τη Β.Κορέα να συμμορφωθεί με τις διεθνείς της δεσμεύσεις» ανέφερε ο ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Αν αληθεύουν τα δημοσιεύματα για τη βορειοκορεατική δοκιμή βόμβας υδρογόνου, αυτό συνιστά μια σοβαρή παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και μια πρόκληση την οποία καταδικάζω ανεπιφύλακτα» αναφέρει σε μήνυμά του στο Twitter, ο βρετανός ΥΠΕΞ, Φίλιπ Χάμοντ.

“Σοβαρή απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια”

Ο επικεφαλής διεθνούς οργανισμού παρατήρησης για την τήρηση της απαγόρευσης των πυρηνικών δοκιμών καταδίκασε σήμερα την τέταρτη πυρηνική δοκιμή που ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

“Η ενέργεια αυτή συνιστά παραβίαση του παγκοσμίως αποδεκτού κανόνα κατά των πυρηνικών δοκιμών”, δήλωσε στο Ρόιτερς ο Λασίνα Ζέρμπο, επικεφαλής του Οργανισμού της Συνθήκης Συνολικής Απαγόρευσης των Πυρηνικών Δοκιμών, ο οποίος επιβλέπει την τήρηση της απαγόρευσης των πυρηνικών δοκιμών.
“Συνιστά επίσης μια σοβαρή απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια”, πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα