1η ελληνοκυπριακή επιχειρηματική συνάντηση κορυφής μεταξύ αισιοδοξίας και ανησυχίας

Για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα την Παρασκευή 6 Μαΐου η ελληνοκυπριακή επιχειρηματική συνάντηση κορυφής 1st Greece-Cyprus Business Summit, με παρευρισκόμενους περισσότερους από 45 επιχειρηματικούς παράγοντες και αρμόδιους υπουργούς από την Ελλάδα και την Κύπρο.

Στόχος του συνεδρίου να αναδείξει τη στενή σχέση των δύο χωρών όχι μόνο πολιτισμικά, αλλά και στον επιχειρηματικό τομέα.

Ρεκόρ επενδύσεων των τελευταίων 18 χρόνων
Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης ήταν ένας από τους κύριους ομιλητές της συνάντησης κορυφής. Θέλοντας να δημιουργήσει ένα αισιόδοξο κλίμα, μίλησε για την προσέλκυση ξένων επενδυτών, αναφέροντας ότι το 2022, η Ελλάδα θα πετύχει “ρεκόρ επενδύσεων των τελευταίων 18 χρόνων”. Απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου του Alpha, Αντώνη Σρόιτερ, αναφορικά με την πορεία των επενδύσεων, δεδομένης της αστάθειας και της ακρίβειας που έχει προκαλέσει ο πόλεμος, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε ότι είναι καλύτερα από πέρσι τόσο στον επιχειρηματικό όσο και τον τουριστικό κλάδο, με μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες να δίνουν “ψήφο εμπιστοσύνης στη χώρα”.

“Έχουμε μειώσει και θα μειώσουμε και άλλο τη φορολογία και τις εισφορές, έχουμε ελαττώσει και θα ελαττώσουμε και άλλο την γραφειοκρατία” συνέχισε, μιλώντας για την πολιτική εξωστρέφειας της χώρας προς ξένους επενδυτές. Ο υπουργός ανέφερε ότι δεν υπάρχει κανένα “πάγωμα” των ξένων επενδύσεων στη χώρα, ούτε καν των ρωσικών επενδύσεων. Ο κ. Γεωργιάδης ξεκαθάρισε εξαρχής τη θέση του ενάντια στη ρωσική εισβολή συγκρίνοντάς τη με την τουρκική κατοχή μέρους της Κύπρου. Πέρα από την ανάγκη για σταθερότητα, θεωρεί ύψιστης σημασίας τη δημιουργία ενός κλίματος ευδόκιμου για την επιχειρηματικότητα.

Πρωταθλήτρια η Ελλάδα σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε επενδύσεις και εξαγωγές για το 2022-23
Σε συζήτησή του ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας με την Αιμιλία Κενεβέζου και τον Αντώνη Σρόιτερ , έκανε λόγο για τη σημασία μιας σταθερής δημοσιονομικής πολιτικής που να βοηθάει την κοινωνία να εξασφαλίζει το παρόν και το μέλλον της. Ανέφερε ότι η χώρα μας από ένα πρωτογενές δημοσιονομικό έλλειμα του 7% το 2020 έπεσε στο 5% το 2021 και η προσδοκία για φέτος είναι να έχει ένα -2% για να πάει στο + 1% το 2023. “Άρα αντιλαμβάνεστε ότι ακολουθούμε ένα μονοπάτι δημοσιονομικής σταθερότητας” ανέφερε ο υπουργός, τονίζοντας πως με αυτό το μονοπάτι θα μπορέσει να δημιουργηθεί πλεόνασμα για τη στήριξη των νοικοκυριών. Παρά τις προκλήσεις, όπως χρέος, αυξημένα έξοδα και εποπτεία, από την οποία προσδοκά η κυβέρνηση να βγει το καλοκαίρι, συμπλήρωσε και την ύπαρξη θετικών εξελίξεων που προκύπτουν “από το γεγονός ότι αξιοποιήσαμε μέσα στη κρίση και βελτιώσαμε το πλαίσιο για να προσελκύσουμε ξένες επενδύσεις’.

“Θα χρειαστούν αρκετά χρόνια να απεξαρτηθούμε από τα ορυκτά καύσιμα”

Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών της Κύπρου Κ. Πετρίδη “ο πληθωρισμός είναι ένα νομισματικό φαινόμενο και για να αντιμετωπιστεί πρέπει αντί να πέσουν λεφτά στην αγορά να φύγουν”. Ανέφερε πως ο πληθωρισμός οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες όπως η ενεργειακή κρίση και η πράσινη μετάβαση. “Θα χρειαστούν αρκετά χρόνια να απεξαρτηθούμε από τα ορυκτά καύσιμα και αυτό έχει κόστος που θα πρέπει να επωμιστούμε” συνέχισε ο υπουργός, τονίζοντας, επίσης, την ανάγκη για μέτρα στήριξης. “Κατά αναλογία πληθυσμού είμαστε από τις χώρες που έδωσαν την μεγαλύτερη στήριξη συγκριτικά με την Ευρώπη”.

Πάνελ της συνάντησης

Κατά τη διάρκεια της πρώτης ελληνοκυπριακής επιχειρηματικής συνάντησης κορυφής, οι καλεσμένοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν θεματικά πάνελ συζητήσεων στις εξής ενότητες: Επενδύσεις – Δημοσιονομική πολιτική, Τεχνολογία και Αυτοδιοίκηση, Τουρισμός και Ναυτιλία.

Στο πάνελ συζήτησης “Εθνική Οικονομία και Εξωστρέφεια – Νέες πολιτικές προσέλκυσης Επενδύσεων”, το οποίο συντόνιζε η δημοσιογράφος του Alpha Κύπρου, Αμαλία Κενεβέζου, εκπρόσωποι από όλους τους τομείς επιχειρηματικότητας Ελλάδας και Κύπρου έκαναν αναφορά στις ανάγκες και τις προοπτικές για την καλύτερη μελλοντική πορεία των επενδύσεων. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε η ανάγκη προσαρμογής των νομοθετικών πλαισίων, μεγαλύτερης ευελιξίας του δημοσίου τομέα, αλλά και στροφής προς τον ψηφιακό κόσμο (digitalization). Εγινε λόγος για μη μονοθεματικές (γεωγραφικά) επενδύσεις και διεύρυνση σε περαιτέρω χώρες (εξωστρέφεια).

Στην ενότητα “Τεχνολογία & Αυτοδιοίκηση”, σε πάνελ που συμμετείχαν, μεταξύ άλλων ο Υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης και ο Υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας, Χρίστος Δήμας, τονίστηκε η σημασία της τεχνολογίας σε όλους τους τομείς της ζωής, άρα και στις επιχειρήσεις. “Χωρίς αυτή υπάρχει κενό και όποιος δεν μπορεί να την αξιοποιήσει σωστά δεν μπορεί να προχωρήσει μπροστά”, ανέφερε ο κ. Δήμας, ενώ στη συνέχεια είπε πως η κυβέρνηση έχει δώσει “φορολογικά κίνητρα σε εταιρείες R&D (σ.σ. Ερευνας – Ανάπτυξης) ενώ μέσα από προγράμματα ΕΣΠΑ δίνουμε την δυνατότητα να χρηματοδοτούνται καινοτόμα έργα και νεοφυείς επιχειρήσεις και δίνουμε μεγάλη έμφαση στη στήριξη των Περιφέρειας, ώστε να δημιουργούμε κέντρα καινοτομίας σε περισσότερα μέρη στη χώρα μας”. Επιπρόσθετα, ο κ. Βορίδης υπογράμμισε ότι η ελληνική δημόσια διοίκηση στο επίπεδο της ψηφιοποίησης “τρέχει με ταχύτατους ρυθμούς”, ενώ αναφέρθηκε στην προγραμματική συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ των Υπουργείων Οικονομικών Ελλάδας και Κύπρου που επιτρέπει στις δύο κυβερνήσεις να εμβαθύνουν τις συνεργασίες του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης με την αντίστοιχη Κυπριακή Σχολή.

Υπεγράφησαν 5 Μνημόνια Κατανόησης μεταξύ Ελλάδας- Κύπρου
Παράλληλα με τις εργασίες του Συνεδρίου “1st Greece – Cyprus Business Summit” υπεγράφησαν 5 MOUs, δηλαδή Mνημόνια Kατανόησης ανάμεσα σε φορείς των δύο χωρών. Τέσσερα Mνημόνια Kατανόησης υπεγράφησαν από την ΕΥΔΑΠ Α.Ε. και άλλους φορείς. Η ΕΥΔΑΠ υπέγραψε με το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κύπρου το Μνημόνιο Συναντίληψης για συνεργασία στον τομέα των Υδάτινων Πόρων. Άλλο Μνημόνιο υπέγραψε με την Υδατοπρομήθεια Λευκωσίας για συνεργασια στον τομέα της Διανομής Νερού στους καταναλωτές και με το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λεμεσού Και Αμαθούντας Λάρνακας για συνεργασία στον Τομέα της Συλλογής και Επεξεργασίας Λυμάτων της πόλεως της Λεμεσού.

Τέλος, η ΕΥΔΑΠ υπέγραψε Μνημόνιο Συναντίληψης με το Συμβούλιο Αποχετεύσεων της Λάρνακας για συνεργασία στον Τομέα της Συλλογής Και Επεξεργασίας Λυμάτων της της Λάρνακας. Το πέμπτο MOU υπεγράφη από τον Δήμο Πειραιά και τον Δήμο Λάρνακας για συνεργασία και σύσφιξη των Διμερών Σχέσεων

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα