Παγκόσμια βουτιά για τις αγορές μετά την κατάρρευση στην Κίνα

smH μεγάλη πτώση που καταγράφηκε το πρωί στα χρηματιστήρια της Κίνας-όπου οι συναλλαγές διακόπηκαν λίγες ώρες μετά την έναρξη της πρώτης συνεδρίασης του νέου έτους, αφού οι απώλειες έφτασαν το 7%- έχει προκαλέσει παγκόσμιες χρηματιστηριακές αναταράξεις με  τις αναδυόμενες αγορές να καταγράφουν τη μεγαλύτερη πτώση από τον Αύγουστο και τον Euro Stoxx 600 να οδεύει προς την μεγαλύτερη πτώση εδώ και έναν μήνα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η αμερικανική αγορά, με τους τρεις βασικούς δείκτες να υποχωρούν ισχυρά και τους επενδυτές να εμφανίζονται ιδιαίτερα προβληματισμένοι από το νέο σοκ που προκαλούν οι αναταράξεις στην κινεζική οικονομία.Βουτιά 2,4% πραγματοποιεί ο δείκτης Dow Jones στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης,ενώ με πτώση  2,5% κινείται ο δείκτης Nasdaq.

Την ίδια πίεση έχουν δεχτεί και οι μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές. Με απώλειες που αγγίζουν το 4,3% έκλεισε ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι και ο FTSE 100 στο Λονδίνο έχασαν περίπου 2,5% της αξίας τους.

Την παγκόσμια «βουτιά» πυροδότησε το sell off της Κίνας, που έφτασε έως και το 7%, λίγο πριν ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός αναστολής διαπραγμάτευσης που έχει θεσπίσει η χώρα για περιπτώσεις έντονης μεταβλητότητας.Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις όλα άρχισαν το πρωί στην Κίνα, όπου οι επενδυτές, φοβισμένοι από τα νεότερα στοιχεία που έδειξαν ότι ο κλάδος-κλειδί της μεταποίησης συρρικνώθηκε για 10ο συναπτό μήνα, προχώρησαν σε μαζικές πωλήσεις.

 

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα