Συναντήσεις Κατρούγκαλου με ΠτΔ και πολιτικούς αρχηγούς ενόψει των διαπραγματεύεων

katrougkalosasfalistiko_118021099

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση ενημερώνει σήμερα ο υπουργός Εργασίας.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος θα συναντηθεί στις 11 με τον πρόεδρο της ΝΔ Γιάννη Πλακιωτάκη στη Βουλή και θα ακολουθήσουν συναντήσεις με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς.

Στις 13:00 έχει οριστεί το ραντεβού με τον γγ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα.

Από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα γίνει δεκτός στο Προεδρικό Μέγαρο στις 18.00.

Το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή εντός του Ιανουαρίου, ενώ σήμερα θα αποσταλεί στους Θεσμούς.

Σε συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής», ο Γιώργος Κατρούγκαλος υποστηρίζει ότι η διαπραγμάτευση προοιωνίζεται σκληρή, καθώς ορισμένοι από τους δανειστές έχουν ιδιαίτερη εμμονή με τις μειώσεις και για τον λόγο αυτό η κυβέρνηση βρίσκεται σε αναζήτηση ερεισμάτων στο διπλωματικό επίπεδο.

Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση -λέει ο υπουργός Εργασίας- έχει τρεις κύριους άξονες:

  • Πρώτον, επιχειρεί τη συνολική αναδιάρθρωση του συνταξιοδοτικού συστήματος, που είχε πάψει και πριν από την κρίση να είναι οικονομικά βιώσιμο, και προβλέπει την εφαρμογή ενιαίων κανόνων για την αναπλήρωση του εισοδήματος σε όλους τους συνταξιούχους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.
  • Δεύτερον, αποτελεί το γενικό εναλλακτικό ισοδύναμο στις επιμέρους μνημονιακές υποχρεώσεις που θα έπλητταν τις συντάξεις ιδίως τις μικρές και θα διαιώνιζαν τα κενά του σημερινού συστήματος.
  • Τρίτον, προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα εκρηκτικά ελλείμματα με κοινωνικά δίκαιο τρόπο».

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος επαναλαμβάνει τη διακηρυγμένη από τον πρωθυπουργό δέσμευση να μην περικοπούν οι κύριες συντάξεις, προσθέτοντας ότι «υπάρχουν πολλές σκέψεις και προτάσεις για την διεύρυνση των πόρων του ασφαλιστικού συστήματος όχι μόνο για να καλυφθούν τα ταμειακά ελλείμματα, αλλά και για να ενισχυθούν τα ανύπαρκτα αποθεματικά». Σημειώνει δε ότι ο νέος τρόπος υπολογισμού των εισφορών θα γίνεται με βάση το πραγματικό εισόδημα και όχι με αυθαίρετες ασφαλιστικές κλάσεις.

Αναφερόμενος στην εθνική σύνταξη λέει ότι θα δίνεται σε όσους έχουν τουλάχιστον 15 χρόνια ασφάλισης στα 67 ή σε όσους έχουν δικαίωμα συνταξιοδότησης σε μικρότερη ηλικία, με χρηματοδότηση από τη φορολογία και όχι από τις εισφορές και θα είναι ίση με το 60% του μέσου εισοδήματος, ώστε να προστατεύει από τον κίνδυνο της φτώχειας. Διευκρινίζει δε, ότι η εθνική σύνταξη δεν θα είναι η κατώτατη σύνταξη. Για την ενοποιήσεις ταμείων αναφέρει ότι «η μεταρρύθμιση προβλέπει την πλήρη οργανωτική και λειτουργική ενοποίηση του συστήματος».

Τέλος όσον αφορά το μέτωπο των εργασιακών ο κ. Κατρούγκαλος δηλώνει ότι «η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων αποτελεί θεμελιώδη δέσμευση και στοιχείο της πολιτικής μας ταυτότητας. Αμέσως μόλις κλείσει το μέτωπο του ασφαλιστικού θα ξεκινήσει η σκληρή διαπραγμάτευση με τους δανειστές για το θέμα αυτό».

 

Σχετικά Νέα