Αυστρία:Δεν επιθυμούν κλιμάκωση Ιράν και Σαουδική Αραβία

57E80EBEFCBAABD4BBCFB0BDB84E0567

Οι υπουργοί Εξωτερικών του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας διαβεβαίωσαν τον αυστριακό ομόλογό τους ότι δεν επιθυμούν κλιμάκωση της έντασης μετά την εκτέλεση του σιίτη ιερωμένου Νιμρ αλ Νιμρ στο Ριάντ.

«Και οι δύο υπουργοί Εξωτερικών διαβεβαίωσαν ότι δεν είναι προς το συμφέρον κανενός περαιτέρω κλιμάκωση» δήλωσε την Κυριακή εκπρόσωπος του υπουργού Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς στην Αυστρία.

Όπως εξήγησε, ο Κουρτς συνομίλησε τηλεφωνικά με τον ιρανό υπουργό Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ και τον σαουδάραβα ομόλογό του Άντελ αλ Τζουμπέιρ και τους ζήτησε να βοηθήσουν στην αποκλιμάκωση της κατάστασης και την έναρξη του διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών».

Στο μεταξύ, το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας αποδοκίμασε με κατηγορηματικό τρόπο την εκτέλεση στη Σαουδική Αραβία 47 ανθρώπων, μεταξύ αυτών του σιίτη ιερωμένου Νιμρ αλ Νιμρ. Απηύθυνε επίσης έκκληση στους ηγέτες των περιφερειακών χωρών να κάνουν τα πάντα για να αποφευχθεί η κλιμάκωση της διαθρησκευτικής έντασης.

«Η Γαλλία επαναλαμβάνει την κατηγορηματική της αντίθεση στην επιβολή της θανατικής ποινής σε κάθε χώρα του κόσμου και υπό οποιεσδήποτε συνθήκες» τονίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου.

Το Σάββατο, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι επανέλαβε την αντίθεση της ΕΕ στην θανατική ποινή, και ειδικά στις μαζικές εκτελέσεις, και προειδοποίησε ότι η εκτέλεση του Αλ Νιμρ μπορεί να έχει «επικίνδυνες συνέπειες», επιδεινώνοντας τις θρησκευτικές εντάσεις στην περιοχή.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα