Αλ.Τσίπρας:Θα τηρήσουμε τη συμφωνία αλλά δεν θα υποκύψουμε σε παράλογες απαιτήσεις

Απολύτως συμπαγή χαρακτηρίζει την κυβερνητική πλειοψηφία ο πρωθυπουργός χαρακτηρίζοντας «άνευ αντικειμένου» τη συζήτηση για σύμπλευση με τον Βασίλη Λεβέντη. «Δεν υπάρχει υποχρέωση» για περικοπή συντάξεων, ξεκαθαρίζει.images

Μήνυμα στους δανειστές ότι «θα τηρήσουμε κατά γράμμα τη συμφωνία, χωρίς όμως να δεχθούμε αδικίες», στέλνει ο πρωθυπουργός μέσω συνέντευξης στη Real News. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός απορρίπτει σενάρια οικονομικής κυβέρνησης (τα χαρακτηρίζει «όνειρα θερινής νυκτός» και δηλώνει βέβαιος ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι απολύτως συμπαγής. Εκτιμά ωστόσο ότι οι βουλευτές που θα υπερψηφίσουν το ασφαλιστικό θα είναι περισσότεροι από 153.

Στη συνέντευξη ο πρωθυπουργός εκτιμά ότι οι ιδέες περί οικουμενικής κυβέρνησης ή για νέες εκλογές αποτελούν «σενάρια ‘αριστερής παρένθεσης’» τα οποία προωθούνται από εγχώρια συμφέροντα και «θα διαψευστούν».

Αναφερόμενος σε τυχόν συνεργασία με τον Βασίλη Λεβέντη, ο πρωθυπουργός απαντά μεν ότι είναι διατεθειμένος να συναντηθεί με οποιονδήποτε πολιτικό αρχηγό ζητήσει κάποια επαφή, όμως αποσαφηνίζει ότι δεν υπάρχει προοπτική σταθερής σύμπραξης με την Ένωση Κεντρώων.

«Παρακολουθώ κι εγώ το τελευταίο διάστημα μία αστεία συζήτηση. Με διασκεδάζει, δεν μπορώ να πω, αλλά θα προτιμούσα να μη συμμετέχω στη συντήρηση μίας άνευ αντικειμένου συζήτησης», επισημαίνει με νόημα ο πρωθυπουργός.

Χαρακτηρίζει την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ «απολύτως συμπαγή» και τη σχέση του με τον Πάνο Καμμένο «εξαιρετική».

Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ενίσχυσης των τάξεων της συμπολίτευσης μέσα στο έτος με στελέχη από το κέντρο, εκτιμώντας ότι παρά την «αδιέξοδη» στάση του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού, υπάρχουν δυνατότητες «διεργασιών και εξελίξεων» σε αυτό τον πολιτικό χώρο.

Ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται αισιόδοξος για την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης μέσα στον Φεβρουάριο, υπογραμμίζοντας μάλιστα πως «δεν χρειάζονται νέα μέτρα για να πιάσουμε τους στόχους του προγράμματος το 2016».

Εκτιμά ότι η επόμενη χρονιά θα είναι έτος «επιστροφής» στην ανάπτυξη, που θα φέρει την πλήρη άρση των κεφαλαιακών ελέγχων.

Αναφορικά με το ασφαλιστικό ο πρωθυπουργός υπενθυμίζει πως το ποσό που απομένει για το στόχο εξοικονόμησης από το ασφαλιστικό για το 2016 είναι 600 εκατομμύρια ευρώ, συμπληρώνοντας πως «δεν υπάρχει […] υποχρέωση να βρεθούν αυτά τα χρήματα από περικοπές συντάξεων».

Προειδοποιεί πάντως ότι η Αθήνα – αν και θα τηρήσει «κατά γράμμα» το πρόγραμμα στήριξης – δεν είναι διατεθειμένη να υποκύψει «σε παράλογες και άδικες απαιτήσεις».

Ερωτηθείς για τα ευρωπαϊκά σχέδια για τη δημιουργία κοινής συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής, η οποία θα έχει δικαίωμα να παρεμβαίνει χωρίς την άδεια ενός κράτους-μέλους, ο κ. Τσίπρας διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος να προκύψουν «θέματα κυριαρχίας» στο Αιγαίο Πέλαγος.

Επαναλαμβάνει ακόμα την πάγια ελληνική πρόταση ότι η Ευρώπη «πρέπει να βρει το θάρρος» να ξεκινήσει τη διαδικασία απευθείας μετεγκατάστασης προσφύγων από το τουρκικό έδαφος, προτού περάσουν στην Ελλάδα, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους στα νερά.

Μάλιστα, συνδέοντας την προσφυγική κρίση με τη δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας, ο κ. Τσίπρας σημειώνει πως ότι είναι «αναγκαίο» να ακολουθεί στην Ευρώπη μία πολιτική δημοσιονομικής χαλάρωσης ως αντιστάθμισμα για το κόστος που επιφέρει η φροντίδα για τους εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες.

Σχετικά Νέα