Ν.Φίλης:Καμία περίπτωση συνεργασίας με Λεβέντη-Κάλεσμα σε ανένταχτες σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις

filisΟ υπουργός Παιδείας, μιλώντας στα Νέα Σαββατοκύριακο, έκανε “άνοιγμα” προς σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις, όχι όμως σε αυτές που εκπροσωπούνται σήμερα στη Βουλή.

Ο Ν.Φίλης αντιμετώπισε  ως ευφάνταστα τα σενάρια άλλων κυβερνητικών συνεργασιών,ενώ αρνείται και τη συνεργασία με το «φαινόμενο Λεβέντη», το οποίο ερμηνεύει ως αντίδραση στην κρίση της πολιτικής.

Ο κ. Φίλης έκανε άνοιγμα σε δυνάμεις της «αντινεοφιλελεύθερης Κεντροαριστεράς» αλλά και της Σοσιαλδημοκρατίας, καθώς, όπως σχολίασε, «έχει πλέον ωριμάσει η ανάγκη στο χώρο της ριζοσπαστικής Αριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ» να αναζητήσει τη βοήθεια αυτών των δυνάμεων, στην πρωτοβουλία αναμόρφωσης του πολιτικού συστήματος αλλά και τις ρυθμίσεις στο «άναρχο τοπίο του χώρου των ΜΜΕ».

Στο ενδεχόμενο συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με τον Βασίλη Λεβέντη, ο κ. Φίλης, απέκλεισε κάτι τέτοιο. Χαρακτήρισε την Ένωση Κεντρώων «βραχύβια κοινοβουλευτικά», ενώ σημείωσε πως «δεν παραπέμπει σε κάποιο συγκροτημένο ιδεολογικοπολιτικό ρεύμα». Παρ’ όλα αυτά, αν και παραδέχτηκε ότι ο Βασίλης Λεβέντης έχει ανθεκτικότητα και διάρκεια, εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτά τα χαρακτηριστικά οφείλονται «στην κρίση της πολιτικής και στην ανάδυση σχημάτων στα οποία κατευθύνεται η επικίνδυνη κατάσταση της α-πολιτικής».

Παράλληλα,και με αφορμή την έναρξη του εθνικού διαλόγου για την Παιδεία ο υπουργός προαναγγέλλει μαζικούς διορισμούς μεταδιδακτορικών επιστημόνων στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Τη σκέψη του για αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο εισάγονται οι μαθητές στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση, ανέφερε ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, λέγοντας χαρακτηριστικά «Το θέμα της πρόσβασης στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση συναρτάται με την αλλαγή του Λυκείου». Παρ’ όλα αυτά τόνισε πως οποιαδήποτε απόφαση χρειάζεται χρόνο και πως η συζήτηση γύρω από το θέμα, δεν θα πρέπει να γίνει βιαστικά, ενώ είπε πως οι κινήσεις των φοιτητών στα θέματα των μετεγγραφών, θα δώσουν μια εικόνα για το που πρέπει να κινηθεί η κυβέρνηση, δευτερυόντως, σε αυτό το θέμα, φτιάχνοντας μια «νέα συνολική ρύθμιση».
Παράλληλα, ο κ. Φίλης αναφέρθηκε και στο Ασφαλιστικό, το οποίο χαρακτήρισε «μητέρα των μαχών» και τόνισε πως λύση στο Ασφαλιστικό θα έχει ως επακόλουθο, το να φύγει η χώρα από «τη στενωπό της λιτότητας και να προχωρήσει σταδιακά στην ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους». Ως κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης, έθεσε ο υπουργός Παιδείας την ακεραιότητα των κύριων συντάξεων, επισημαίνοντας από την αρχή εφαρμογής των μνημονίων οι συνταξιούχοι έχουν χάσει το 40% των αποδοχών τους, χωρίς αυτό να έχει αποφέρει κάποια λύση στο ασφαλιστικό σύστημα. «Πρέπει να αναζητήσουμε τη βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού στην αύξηση των εσόδων και βεβαίως στην ανάπτυξη».

Στο θέμα των «κόκκινων» δανείων ο κ. Φίλης, τόνισε ότι δεν το θεωρεί εξίσου σημαντικό με το Ασφαλιστικό, καθώς δεν αφορά όλη την κοινωνία, παρά ευαίσθητες κοινωνικές κατηγορίες. «Θα επιμείνουμε στη θέση μας, τα στεγαστικά πρώτης κατοικίας να μη γίνουν τροφή για τους γύπες των αγορών» είπε.

Τέλος, όσο αφορά στο χρέος, ο κ. Φίλης είπε πως οι δανειστές έχουν δεσμευτεί να ανοίξουν το θέμα, μετά το επιτυχές πέρας της πρώτης αξιολόγησης και σε αυτό, η κυβέρνηση προσβλέπει «σε μια συμφωνία που για πρώτη φορά θα δημιουργήσει προϋποθέσεις δίκαιης αντιμετώπισης του ελληνικού προβλήματος». Αναφέρθηκε σε «δυνάμεις που αντιδρούν» στο παραπάνω, φέρνοντας στο προσκήνιο τις προτάσεις Σόιμπλε για προσωρινό Grexit ή για μικρότερη ζώνη Σένγκεν. «Πρόκειται για αντιλήψεις που επιχειρούν να συρρικνώσουν την ευρωζώνη, σε ένα κλαμπ λίγων πλούσιων χωρών υπό γερμανική επιρροή» είπε ο υπουργός Παιδείας, αντιτείνοντας πως ο ακρωτηριασμός της Ευρώπης ανοίγει τον «ασκό του Αιόλου», κάτι που καθιστά την εξεύρεση λύσης για το ελληνικό χρέος «επιτακτική ανάγκη».

Σχετικά Νέα