Σταϊνμάγερ:Αποτελεσματικότερη προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε

1686399

Αποτελεσματικότερη προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζητεί ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, ενώ τάσσεται υπέρ της πρότασης της Κομισιόν για δημιουργία ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής και συνεργασία με την Τουρκία.

Είναι σημαντικό «να αποκτήσουμε και πάλι περισσότερο έλεγχο για το ποιος μπαίνει στην Ευρώπη και ποιος βγαίνει από αυτήν», δηλώνει ο κ. Σταϊνμάγερ σε συνέντευξή του στις εφημερίδες του Ομίλου «Funke».

Αναφερόμενος στις επιθέσεις που έχουν σημειωθεί σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων στην Γερμανία,ο κ. Σταϊνμάγερ καταλογίζει μερίδιο της ευθύνης στον «πνευματικό εμπρησμό» από συγκεκριμένες πολιτικές παρατάξεις και προσθέτει ότι είναι απαραίτητη μια «κατηγορηματική αντίσταση» στα μηνύματα μίσους.

Ερωτώμενος πάντως σχετικά με τον κίνδυνο τρομοκράτες να φθάνουν στην Ευρώπη εκμεταλλευόμενοι το προσφυγικό κύμα, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών ζητεί να μην μπαίνουν στο «ίδιο σακί» οι πρόσφυγες με τους τρομοκράτες και υπενθυμίζει ότι στην περίπτωση των επιθέσεων στο Παρίσι οι βομβιστές προέρχονταν από την Ευρώπη.

Αναφερόμενη ωστόσο στο ίδιο θέμα η αντιπρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Γιούλια Κλέκνερ ζητεί η καταγραφή όλων των προσφύγων να γίνεται στα γερμανικά σύνορα και τονίζει χαρακτηριστικά ότι «όταν κάποιος έρχεται με πλαστό διαβατήριο, δεν μπορούμε να παριστάνουμε ότι έρχεται σαν άγγελος».

Την ίδια ώρα, έρευνα του Ινστιτούτου Ipsos στην οποία αναφέρεται το περιοδικό «Der Spiegel», καταδεικνύει την επιφυλακτικότητα των Γερμανών σε ό,τι αφορά τους πρόσφυγες που θα μείνουν στην Γερμανία. Μόλις το 16% συμμερίζεται την άποψη ότι οι νεοαφιχθέντες θα δημιουργήσουν περισσότερες ευκαιρίες από ό,τι προβλήματα. Επιπλέον, μόνο το 20% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η πολιτική της Γερμανίας στο θέμα της προσφυγικής κρίσης βελτίωσε την εξωτερική εικόνα της χώρας

 

Σχετικά Νέα