Εισήγηση για μείωση από 5% έως 20% στις αντικειμενικές αξίες ακινήτων

akinita3.empisteutiko.gr_

Μειώσεις 5% έως 20% στις αντικειμενικές ακινήτων της Αθήνας

Το πόρισμα της επιτροπής του Υπουργείου Οικονομικών προβλέπει μείωση των αντικειμενικών αξιών, σύμφωνα με τις οποίες θα υπολογιστεί και ο ΕΝΦΙΑ του νέου έτους.
Οι μειώσεις ξεκινούν από τις φθηνές περιοχές όπου οι αντικειμενικές αξίες μειώνονται κατά 5%, στις μεσαίες περιοχές η μείωση φθάνει έως και το 20% ενώ στις ακριβές περιοχές παρά την αρχική εισήγηση της επιτροπής για μείωση έως 30% το πόρισμα κατέληξε σε μέση μείωση κατά 10%.

Με τις νέες αντικειμενικές αναμένεται να υπολογιστεί ο νέος ΕΝΦΙΑ του 2016 καθώς και οι μεταβιβάσεις, γονικές παροχές και κληρονομιές με το νέο έτος.

Αναδρομική ισχύ θα έχουν οι νέες αντικειμενικές αξίες ακινήτων σύμφωνα με απόφαση που δημοσιοποίησε την Τρίτη (22/12) το ΣτΕ. Σύμφωνα με την απόφαση από την 21η Μαΐου του 2015, θα πρέπει να αναπροσαρμοστούν οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, και πλέον επικρατεί προβληματισμός στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς οι αλλαγές θα πρέπει να ενσωματωθούν και στα φορολογικά έσοδα του ΕΝΦΙΑ, προς τα κάτω.

Η Επιτροπή εισηγείται, οι μειώσεις τιμών να κυμαίνονται από περίπου 5% στις φθηνότερες περιοχές, να κλιμακώνονται σε επίπεδο 10% στις μεσαίες και να φθάνουν ως το 20% στις ακριβότερες περιοχές, στις οποίες η απόκλιση μεταξύ των εμπορικών και των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων έχει διευρυνθεί περισσότερο υπέρ των τελευταίων τα τελευταία χρόνια λόγω της κρίσης στην κτηματαγορά.

Η επιτροπή που συστάθηκε για τις αντικειμενικές αξίες, χώρισε σε οκτώ ζώνες, τις περιοχές της Αθήνας ανάλογα με τις ισχύουσες τιμές.

Οι οκτώ ζώνες είναι:

600- 1.000 ευρώ/τ.μ.

1.050- 1.500 ευρώ/τ.μ.

1.550- 2.000 ευρώ/τ.μ.

2.050- 2.500 ευρώ/τ.μ.

2.550- 3.000 ευρώ/τ.μ.

3.050- 3.500 ευρώ/τ.μ.

3.550- 4.000 ευρώ/τ.μ.

4.050 ευρώ/τ.μ. και άνω

Η Επιτροπή στο πόρισμά της κατέληξε σε εισηγήσεις για μειώσεις 5% σε όλες τις περιοχές της πρώτης ζώνης στις οποίες οι αντικειμενικές αξίες είναι σήμερα έως 1.000 ευρώ, με εξαίρεση όμως τις πολύ φθηνές κάτω των 600 ευρώ ανά τετραγωνικό.

Για τη δεύτερη ,την τρίτη και την τέταρτη ζώνη , με τιμές από 1.050 έως και 3.000 ευρώ, η εισήγηση της επιτροπής αφορά σε μειώσεις τιμών κατά 15% έως 20% ενώ για τις επόμενες τρεις ζώνες, με τιμές πάνω 3.000 ευρώ, η εισήγηση αφορά σε μείωση 10%.

Τις τελικές αποφάσεις για τη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων θα λάβει εντός του 2016 η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Αντίστοιχες προτάσεις με μεσοσταθμική μείωση της τάξης του 20% έχουν κάνει οι επιτροπές για τον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει ότι συνολικά οι μειώσεις των αντικειμενικών αξιών σε ολόκληρη την Ελλάδα θα κυμανθεί σε αυτά τα επίπεδα δηλαδή στο 20%. Εφόσον οι νέες τιμές ισχύσουν αναδρομικά από τις 21 Μαΐου, η εφορία θα πρέπει να επιστρέψει χρήματα σε όσους αγόρασαν ή απέκτησαν με γονική παροχή ακίνητο από την ημερομηνία αυτή και μετά. Με τις νέες αντικειμενικές αξίες θα υπολογισθεί και ο ΕΝΦΙΑ του 2016. Βέβαια, η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι το νέο έτος τα έσοδα από τη φορολόγηση των ακινήτων θα ανέλθουν στα 2,65 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να αυξηθούν οι συντελεστές του ΕΝΦΙΑ ή να αλλάξει ριζικά ο τρόπος φορολόγησης των ακινήτων, κάτι που η κυβέρνηση φαίνεται να επιθυμεί.

Τις τελικές αποφάσεις για τη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων θα λάβει εντός του 2016 η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Πρόσφατα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης δήλωσε ότι η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών θα γίνει εντός του 2016 και ότι ο νέος ΕΝΦΙΑ για το επόμενο έτος θα υπολογισθεί σε μια πιο αξιόπιστη βάση τιμών που θα προσεγγίζει τις αγοραίες τιμές των ακινήτων.

Η μείωση των τιμών των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων θα σημαίνει και μειώσεις των φόρων που επιβάλλονται στα ακίνητα μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται εκτός από τον ΕΝΦΙΑ, γονικές παροχές, κληρονομιές, δωρεές.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα